[]

Orkestra şefi tam olarak ne işe yarar?

Selam,
misal bir orkestra konser verecek, zaten bu konsere hazırlanmak için sayısız kere çalışmıyor mu bu insanlar? Nerede ne şiddette gireceklerini bilmiyorlar mı ? Orkestra şefine neden ihtiyaç duyulur tam olarak?



 
(bkz: #11239023)
(bkz: #20094722) başlığa göz atabilirsiniz bence :)

edit: bir de bu (bkz: #29715187)
  • kobuzchu kiz  (03.07.17 14:18:12 ~ 14:21:44) 
yazıda nasıl çalınacağı kabaca tarif ediliyor. ama aynı orkestrayı iki farklı şef yönetince iki farklı sound çıkıyor.


  • alperz  (03.07.17 14:19:44) 
O olay oyle degil.

Bu dedigin yonetmensiz oyuncular film ceksin nasilsa rolunu biliyor demekle ayni.


Iste o calismalarin hepsini sef yonetiyor. Saniyorsunuz ki gidiyorlar bastan sona uc ay parcalari caliyorlar. Oyle olmuyor.

Parcalar kisim kisim inceleniyor. Sef istediklerini soyluyor ona gore tekrar tekrar prova oluyor. Sefin hareketlerini taniyor elemanlar.

Konserde de sef aylarca duzenledigi ekibin sovunu yapiyor. O ana kadar her seyin kompozisyonu sefte.

Konser aninda bi seyleri olayin ruhuna gore degistirebilir de. O an takip etmek zorunda kisiler.
  • senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin_yine  (03.07.17 14:20:37) 
Kıyaslama doğru mu olur bilmiyorum ancak, gittiğim tüm okullarda, ayrıca özel kuruluşlarda koro çalışmalarına katıldım yıllarca. Tüm bu süreci yöneten şef olmazsa olmazdık. Karşımızda tüm sesleri net duyan, farklılıkları algılayan bir şahıs var. En yüksek sesli kavgalarımı, sıkıcı ve yorucu tekrarlarımı hep şef ile yaptım. Gerçekten olmazsa olmayız.


  • cliquot  (03.07.17 14:23:02) 
Hocam dışarıdan bakarak anlaşılması zor bence, amatör bir koroda katılımcı olmak lazım.


  • lcha  (03.07.17 14:47:58) 
gireceği yeri biliyor tabi de duymaz onları mesela obuadan sonra kemancı girecek, kemancılar duymaz onu, işte orada şef devreye girer, onlara nerede gireceklerini işaret eder.


  • cekilmis gayfe  (03.07.17 15:59:50) 
senialan +1

ayrıca konser esnasında girişleri ve çıkışların ne zman olacagını şefi takip ederek anlarsın, parça esnasında hangi enstrümanın partisi gelirse şef ona girmesi için işaret eder yani orkestrayı o esnada yönetir, isterse hızlandırır isterse yavaşlatır, mesela koda olan bir yer vardır konser sırasonda şef isterse işaret ederek o kısmı çaldırtmayabilir. Şeften şefe göre yorumlama çok değişkendir, tempoyu o belirler vs vs. Trombonist olarak eyyorlamam bu kadar.
  • mirty  (03.07.17 16:06:59) 
Soruyu görünce aklıma geldi, soruya cevap değil ek bir soru olacak, geçen gün bir söyleşide Ali Poyrazoğlu Borusan Filormani Orkestrası'nı yönettiğinden bahsetti, Cem Yılmaz da yapmıştı aynısını. Bu nasıl olabiliyor?


  • hair freak  (03.07.17 16:11:30 ~ 16:11:55) 
her şey söylenmiş, sözlükteki entryler güzel anlatıyor aslında.
izlemeye gittiğiniz konserler işin sunum kısmıdır, mutfakta neler olduğunu gelin bir de o şefe sorun.
stressli iştir, tüm orkestranın sorumluluğu sizdedir, yanlış çalanı duyup yaşından dolayı duymamazlıktan da gelebilirsiniz rezil de edebilirsiniz size kalmış.
şef bir dj gibi dışarıdan duyulacak müziği ayarlar, tüm ayarlamaları manuel olarak el ve kollarını kullanarak yapar.
izlediğiniz konser dediğim gibi biraz da show içerikli bi şey, sahne sonuçta. orada şef olmasa da orkestra aşağı yukarı aynı şeyi çalar, o kadar provanın üstüne ezberlemiş oluyor zaten.
şeflik önemli bi şeydir efendim, başkomutandır bir nevi.
  • sanrı  (03.07.17 18:37:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.