[]

25 yaş üzeri Concerta

Eskiden beri concerta kullanıyordum, raporum var, ama 25 yaşımı yeni doldurdum. İlacı eskiden sorunsuz alıyordum ama en son seferinde eczacı ilacı (25 yaş üstü olduğum için) veremeyeceğini söyledi. Benim bildiğim, sgk ödemiyor, ama parasını verip alabiliyor olmamız lazım. Eczacı ise komple 25 yaş üstüne vermiyoruz, yasak diyor.

Şimdi, raporum var, reçetem var. Doktor da bunun yazılmasında bir sakınca görmemiş. Eczacı neye dayanarak bunu söylüyor? Böyle bi karar var mı, bu kararı kim alıyor? Ne yapabilirim? Bi aydınlatabilirseniz beni sevinirim ya.


 
@gibicibicis, hocam bunu da duydum ama,

1) bu karar nerede yayınlandı, okuyayım bakayım diyorum, ortada hiçbir şey yok, bulamadım.
2) eczacılar odası ve il sağlık ilacın 25+ verilmesinde sıkıntı yok diyor. (telefonla arayıp sordum)

Yani ortada nasıl bir düzensizlik var anlamak mümkün değil.
  • plutongezegendegilmi  (01.07.17 13:43:36) 
Ben 2 hafta önce raporla aldım


  • passion rules the game  (01.07.17 14:32:43) 
yazı eczacılara gitti. çalıştığım ildeki (Eskişehir) sağlık müdürünün yazısını kopyalıyorum, diğer illerde de benzer uygulama var sanıyorum:

Bilindiği üzere İlimizde bulunan sağlık kurum/kuruluşlarında görevli hekimlerce yazılan ve İlimizde faaliyet gösteren serbest eczanelerce karşılanan kırmızı reçetelerin kontrolleri Bakanlığımız Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kuruntunun 2017/1 sayılı genelgeleri doğrultusunda Müdürlüğümüzce yapılmaktadır.

Kırmızı reçeteye tabi "Metilfenidat" içeren Ritalin 10 mg Tablet hakkında zaman zaman tarafımıza iletilen 25 yaş üzeri kullanımlarda oluşan tereddüt üzerine konu hakkında ilgi (a) yazımız ile Bakanlığımız Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kuruntuna görüş sorulmuş olup; ilgi (b) de kayıtlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun cevabi yazılarında

"Metilfenidat içeren;

Concerta Kontrollü Salım Tableti adlı ilacın terapötik endikasyonlarında narkolepsinin bulunmaması dolayısıyla bu endikasvonda kullanılabilmesi için Kurumumuza Endikasvon Dışı İlaç Kullanım Başvurusu yapılabileceği;

Ritalin Tablet adlı ilacın terapötik endikasyonlarında ise narkolepsinin bulunması dolayısıyla yetişkin hastalarda narkolepsi endikasvonunda verilebileceği mütalaa edilmektedir.

Ancak, Ritalin Tablet'in Dikkat Eksikliği - Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan 18 yaş üzeri hastalarda kullanımıyla ilgili güvenlilik ve etkililik üzerine veri bulunmadığından, 18 yaş üzeri kullanımı endikasvon dışıdır ve bu yaş grubunda DEHB teşhisi ile kullanılabilmesi için;

Kurumumuza Endikasvon Dışı İlaç Kullanım Başvurusu yapılması gerekmektedir hükümleri doğrultusunda işve işlemlerin gerçekleştirilmesi gerektiği " ifade edilmiştir. Konunun Kurumunuzda görevli ilgili tüm personellere iletilmesi hususunda; gereğini bilgilerinize rica ederim.
  • gibicibicis  (01.07.17 14:48:36) 
Doktorla konuşun 25 yaş altı bir tanıdığınıza yazsın gidip eczaneden alıp size versin. Çoğu kişinin aklına gelmiştir bir akıllı ben değilim tabi. Ama bu kuralı dolanmak çok da zor değil. Doktor kabul etmese bile bir tanıdığınız doktora gidip belli şikayetleri iletse yine yazabilir.


  • bayc  (01.07.17 18:17:50) 
@gibicibicis, hocam bu yazının hiçbir yerinden "25 yaş üzerine (hele dehb için) Concerta yazılamaz" anlamı çıkaramıyorum. Ritalin için tamam, ama Concerta için değil. Acaba "etkin maddesi aynı zaten" diye mi böyle bir fikir yürütüyorlar? Öyleyse o fikir yürütme de yanlış, çünkü etken maddeleri aynı olmasına rağmen use-case'leri farklı bu ilaçların.

Merak edenler için, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, Eczacılar Odası ve SGK'yı arayıp dilekçe vererek bilgi istedim. Üçü de 25+ yaşta (parasını benim ödemem karşılığında), reçeteli Concerta almamı engelleyecek bir sıkıntı olmadığını söylediler. Daha sonra bu bilgilerle eczacıya gidip ilacı alabildim.

@bayc, hocam zaten alacak olduktan sonra milyon tane yöntemi var, sokakta satıyo millet de, gayet düzgün ve legal hakkımı bu şekilde kullanmamı engellemelerine sinirlendim ben.
  • plutongezegendegilmi  (01.07.17 19:45:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.