[]

intihal nedir tam olarak

tez yazdım ama bolca alıntı, kaynak içeriyor. fakat kaynakça kısmına bunları eklemişim. bu intihal olur mu?

yoksa geçen bir başlıkta görmüştüm, hocam %30'dan fazla olmasın diye benimle uğraşıp duruyor.

kaynak verilmeden kullanılan yazılar mıdır? kaynak verilmiş olsa da belirli bir oran üzerindeki alıntılar mıdır?

 
Tirnak icine alarak dogrudan alinti yaptiginiz seyleri kaynakcaya eklediginizde intihal yapmis olmazsiniz fakat bunu ne kadar az yaparsiniz o kadar iyi olur. Olmasi gereken okudugunuz seyi hem metin icerisinde hem de kaynakcada referans gostererek kendi cumlelerinizle yaziya aktarmaktir. Boylece intihalden kacinmis olursunuz.


  • voyager 1  (30.06.17 13:12:27) 
Kaynak kullanmak intihal degil elbette, kimse karnından bilim yaratmıyor. Hocası kelimesi kelimesine alıntının yanında kaynagın degerlendirmesini istiyordur dogal olarak. Yani okusun, yorumlasın, eleştirsin diye.

Kaynak vermeden yazılanlar da bile, ki bizde çok severler yaslı profesorler, x soyle der diye atıfta bulunurlar. Ama bunu tez olarak, ya da iyi bir dergiye makale olarak elbette göndermezler.

Eger bir tez yazıyorsan ve yarısı kaynaklı olsa da kelimesi kelimesine alıntıysa, o tezde cümleler arasında baglantıyı kurmakta bile zorlanırsın zaten.
  • buf-e kür  (30.06.17 15:46:49) 
tırnak içerisinde olmayan copy paste = intihal
fikri aldınız, atıf yapmadınız, kendi cümlelerinizle yazmadınız = intihal

  • gurur  (30.06.17 21:12:16) 
tez yazdım, ali bir makalesinde ''.................'' diyormuş dedim ali'niz tezinden bir paragraf aldım, yanına [1] yazdım, veli bir makalesinde ''...............'' velinin tezinden bir paragraf aldım yanına [2] yazdım. bu böyle gitti.

tezi teslim ettim, turnitine soktular, %40, %50 benzerlikler olduğu göründü. yani bir yerlerden alıntı olduğu görüldü. yanlış anlamadıysam bu %40-%50 olayı tüm tezin içerisindeki benzerlikler oluyor.

bu teze alıntılarım, kaynakçamda belirtildiği için intihal vardır denilir mi? yoksa denilecek tek şey, ''oğlum, sen hiçbir şey yazmamışsın ki hep alıntı, hep başkasının şeyleri bunu bize ben yazdım diye getirme bari'' midir?
  • blue eyes white dragon  (30.06.17 22:44:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.