[]

İstifa ederken ihbar taz. Hk

İyi bayramlar.
Şimdi istifa ederken 1 ay önceden haber vermem lazım çalışma süreme göre. Olur ya, istifa ettiğimde 1 ay çalış derlerse benim ihbar tazminatı ödeyip derhal ayrılma hakkım var mı? İki farklı görüş var, işverenin böyle hakkı var yani direk çıkartıp tazminat ödemek ama çalışanın yok diye o yüzden sordum.



 
var


  • since1907  (26.06.17 11:52:39) 
burada da olmadığı görüşü var ama, muallak bir durum.
www.muhasebetr.com

  • patos64  (26.06.17 12:23:56) 
www.alo170.gov.tr

"İşçi önceden haber vermeksizin işten ayrılırsa işveren işçiden ihbar tazminatı talep edebilir; eğer işçinin işten ayrılması haklı bir nedene dayanmıyor ise, işverenin de işçiden ihbar süresine ilişkin ücret tutarında tazminatı talep etmesi yasal olarak mümkündür."

genelde iş yerlerinde bu tarz yasal metinler yokmuş gibi davranılır ama ayrılışını tamamen yasal şekilde yaparsan kimse sana kabul etmediğin sürece aksini yaptıramaz. bu arada tam ay ay ortasında çıkıp ihbar süresine uymazsan resmi olarak ödemen gereken tazminat 15 güne iner. bir ihtimal işveren uğraşmak istemeyip yalnızca içerdeki 15 günlük maaşını ödememekle yetinebilir.

bu arada günlük iş arama izni diye bişey de var onu da süreden düşebilirsin.
  • yuto  (26.06.17 16:21:28 ~ 16:23:03) 
İhbar süresinde yani 1 aylık çalışmak zorunda olduğun süre içerisinde günde 2 saat erken çıkma/iş arama hakkında oluyor. Eğer bunu topluca kullanmak istersen yaklaşık 5 iş gününe tekabül eder. (iş günü/hafta gününe göre değişebilir. ama kanunen ay 30 gün üzerinden hesaplanıyor diye biliyorum) Bi kere bu süre düşülür 1 ayın içinden. İçerde kalan iznin varsa bunları da düş.

Ayrılırken alacağın kalmadığına dair ibraname imzalatacakları için çalıştığın gün kadar maaş alacağın varsa işte bu düştüğün günlerden sonra kalan süre son maaş alacağının içinden kesilir.

Senin alacağının olmadığına dair bir ibraname almak çok önemlidir bir firma için. Daha sonra başı ağrımaması için. O yüzden bu kesin hesapları iyice netleştir muhasebe ile kararlaştır alacağın net şekilde sana verilsin sonra çak imzayı ibranameye sen sağ ben selamet.
Ha diyelim maaşını aldın ve ertesi gün istifa ediyosun ve hemen ayrılmak istiyosun. O zaman evet sen borçlu duruma düşersin. Ancak şirketin banka hesabına yatırdığı tutar kadarınca borçlu olursun oraya da dikkat edelim. Bi kısmı elden melden hesapları anladın sen onu. Ama ibraname mevzundan senden alacak talep edeceklerini de pek sanmıyorum.

Bu arada istifayı yapacağın gün ihbar öneli şeklinde bir kağıdı yani kendi rızamla istifa ediyorum ve karşılıklı anlaşarak şu gün ayrılıyorum gibi bi ifade olan yazıyı şirket yetkilisinden imzalı şekilde alman da faydanadır. O yazıda çalışana günlük 2 saat erken çıkma hakkı kullandırılmıştır gibi bi ifade de kanunen olmak zorunda uyandırayım.

not: ytd :)
  • dantealighieri  (26.06.17 23:38:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.