[]

Avrupa veya amerika'da yazilim gelistirmek

Buralarda yazilim gelistirmek turkiye'ye kiyasla nasil? Daha mi yogun, kalite beklentisi mi yuksek, daha mi yavas, daha zor mu vb. sorular var aklimda. Turkiye'den ortalama birinin is bulmasi zor olur mu? Ingilizce cok iyi mi konusmak lazim yoksa bizim burdaki anadolu lisesi ingilizcesi ile is bulup sonra gelistirebilir miyiz?

Oralarda calismis veya calisan varsa biraz anlatabilir mi?


 
En buyuk fark planlama. Turkiyede zaman kisitlidir hep, herkesin acelesi vardir. Ornegin calistigin firmaya bir is ihale ederken eger firma o is 6 yilda yapilacak derse isi 3 ayda isterler. Eger ayni isi 1 yilda yapilir deselerdi 6 ayda isteyeceklerdi. Turkiyede cok plansiz ve anlamsiz pazarlik politikasi var her iste, zaman ve para konusunda hicbir neden ve dayanagi olmayan pazarliklar yapiliyor ve kimse ne istedigini neden istedigini bilmiyor. Ama turkiyede asla kalite konusunda pazarlik yapmaz kimse, kimse demez ki zaman uzada da su kalitede olsun. Zaman hesabi her iki tarafin cekistrimesine gore yapilir. Almanyada ise bir isin yapilacagi zamani hesaplarken is gucunu, calisma saatlerini, olasi riskleri hesaba katip toplam zamani bulurlar. Eger bir firma daha kisa surede yapilmasini istiyorsa diyecekleri yazilimdan birkac ozelligi cikartalim o zamnda yapalim olur. Kaliteyi her zaman on sert olarak ortaya koyarlar, zaman daha sonra gelir. Iste bu nedenle almanyada yapilan her is turkiyede yapilana gore cok daha uzun surer.

Yazilimcidan ozgecmesinde biliyorum dedigi konuyu gercekten bilmesini isterler. laf olsun diye sunu biliyorum demek ciddi sorun olur cunku ise baslayince istedikleri konuda mutlaka sorumluluk verirler. O nedenle genelde ilanlarda neler isteniyorsa onu yazarlar. Turkiyede maalesef is yerleri o kadar cok konuda uzmanlik istiyor ki, Ornegin devre programlama icin assembly dili ve photoshop konusunda uzmanligi ayni is ilaninda ayni kisiden bekliyorlar. O nedenle herkes cv ye bilse de bilmese de yaziyor bunlari. Tabi bunun asil nedeni firmalarin ucuza kacmak icin bir kisi alayim 10 uzmanin isini yapsin kafasinda olmasi. O nedenle turkiyede bir calisandan cok sey bilmesi isteniyor, almanyada az alanda olsa da bildiginde uzman olmasi bekleniyor.

Ingilizce cok kritik degil ama onemli. Konusurken super kelimeler, super gramer konusunda kusursuz olmak gerekmiyor elbette. Iletisim konusunda problem yasanmasin yeter. Ama elbette unutlmamali ki her is yeri rekabet ortamidir ve diger calisanlardan ayirsmak gerekir, hem pozisyonu kormak, hem de ilerlemek icin. Bu nedenle ilk izlenim olarak ornegin almanyada bir abd vatandasi, ingiliz, italyan, ispanyol, fransiz her zaman avantajli olacaktir. yazilim sektorunde bir cinli, koreli, hintli de bir izlenim ve onyargi bakimindan turkun onunde olacaktir. O nedenle bir turkun rekabette one cikmasi icin isinde iyi olmasi, iletisim kabiliyeti iyi olmasi gerekecektir. Digerlerine gore en buyuk avantajimiz ise turklerin genelde caliskanliklari ile taniniyor olmasi, yani yetismesi gereken is nedeniyle aniden mesaiye kalan turk cok fazla tepki vermez iken (alismisiz cunku) bir almani asla ve asla istemedikten sonra mesaiye birakamazsin.

Iki tarafta is kulturunun, ozellikle yazilim tarafinda bu kadar farkli olmasinin nedeni turkiyedeki issizlik. Turkiyede patronlar o kadar havali ki, kovarim nasil olsa kapida bir suru issiz bekliyor diye dusunuyor. Avrupada ozellikle yazilim konusunda adamlara isi bildigini gosterirsen resmen pesinde kosarlar bizde calis diye. Hatta ilk is gorsmelerinde gorursun is gorusmelerinin ilk 15 dk si kendi sirketlerini anlatip seni ikna etmek icin gecer, daha sonraki 15dk da sen kendini anlatirsin. Daha esit sartlarda gorusme olur. Tabi hersey ne kadar bildigin ve bilgini ne kadar satabildigin ile alakali.
  • emrahday  (19.06.17 12:00:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.