[]

noktalama işaretlerinin yanlış kullanımı

noktalama işaretlerinin yanlış kullanımına karşı ne düşünüyorsunuz?

örneğin: noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakılması, üç nokta yerine iki nokta kullanımı, iki noktadan sonra ünlem koyup hem üç nokta hem de tepki anlamı vermeye çalışmak gibi.

edit: thanks to angelus.

 
  • devilred  (13.06.17 23:58:07) 
Noktalama kullanımı çok zor. Burada da üç yüz kere söylemişimdir, Dil Derneği'nin kurucularından (eski TDK'lılardan) biri en zor kullanılan noktalma işaretinin virgül olduğunu söylemişti. Ben de bir güzel "Virgül'de ne var ki? Babam karpuz, elma ve armut aldı. Ahan da virgül" demiştim ama sonra bana bir virgüller gösterdi, "Bildiğimiz tek şey hiçbir şey bilmediğimizdir" diyerek köprüden atlayasım geldi. O yüzden, buna mükemmeliyetçi yaklaşamıyorum; bilmiyoruzdur, olabilir.

Basit şeyler için az daha farklı yaklaşıyorum. Sonraki nesli bilmiyorum ama bizim nesil bilgisayarda nasıl yazı yazacağını öğrenmedi. Güzel Yazı diye bir ders vardı, onda da el yazısı öğrendik. "Bilgisayarda noktadan sonra boşluk bırakılır" gibi şeyleri lisans tezini yazana kadar bilmiyordum, hatta hocalar da bilmiyordu. Onlar da boşluksuz moşluksuz yazardı. Bu kurallar ne zaman çıktı, içten mi geldi, doğal plarak öı gelişti, öğreteni var mı, bilmiyorum hiç. Normal yazıda da güzel göeündüğü için boşluk bırakırdık, kimse nelerden sonra boşluk bırakacağımızı söylemedi. Benzer olarak, iki boşluk neden kötü bir şey, hiç öğrenmedim. O yüzden, boşluk fazlası veya azlığı rahatsız etmiyor hiç.

Dilbilgisi dersi alan herkesin ya da liseyi bitirmiş herkesin adı gibi bilmesi gereken şeyler var ama, bunu savunuyorum. Nokta koymayı hiç bilmiyorsa ya da bilmezden geliyorsa, o zaman sinir olurum. Zaten noktalama aşırı yanlışsa okuyamıyorum, cümleleri çözüp anlayamıyorum. Bir kere oda arkadaşıma okutmuştun öyle bir metni, iki buçuk saat kdar okudum ve hiçbir şey anlayamadım. Kndimce noktalamasını ve yazım yanlışlarını düzelttim (yanlızlık falan yazıyordu). Sonra da anlamayınca oda arkadaşımı çağırdım, beş dakika sonra çözdü. Noktalama hatası iyice fazla ise benimle iletişim kurulamıyor. Ben iptal.

İki noktadan sonra ünlem nasıl bir şey ki?
  • aychovsky  (14.06.17 00:08:09 ~ 00:09:16) 
Valla akıllı telefonlardan sonra o iş zorlaştı biraz. dolayısıyla ben eskisi kadar dert etmiyorum açıkçası.


  • Fusha  (14.06.17 00:52:41) 
Tüm yanlışlar dikkatimi çekmez noktalamada. İşaretlerden sonra boşluk bırakılmaması dikkatimi dağıtıyor ama.


  • uzunuzunilgi  (14.06.17 03:28:25) 
Ben 12 yil Turkce dersi alip hala en basit yanlislari yapan kisilere sasiriyorum. 12 yilda esek olsa "Merhaba!" diye anirmayi ogretirdin heralde.


  • Traveller  (14.06.17 03:55:27) 
noktalamayı yazım yanlışları kadar takmıyorum sanırım kafaya. ama yine de aşırı yanlış olunca rahatsız ediyor tabi. bu arada yan yana iki noktayı sosyal medya ve whatsapp gibi ikili ilişkilerde aşırı kullanıyorum kendi arkadaş grubumuzda onun hafif tripli biraz anlaşılmayan şeylere koyuyoruz öyle olduğu için artık benim için resmi bir noktalama işareti gibi oldu iki nokta.


  • nundu  (14.06.17 04:26:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.