[]

odtü uluslararası ilişk. mi izmir ekonomi tam burslu hukuk mu?

bi arkadaşımın kardeşi bu yıl sınava girdi, giriyor.
muhtemelen ilk 10 bin civarında olacak, edebiyata da girecek hafta sonu.

şimdi erken olsa da kafasında belirlediği 2 yer; bunlar. bölüm olarak ikisine de aynı mesafede ama ailesi hukuk yaz en azından avukat olursun diyormuş. şimdi burdan soruyoruz.

hangisini seçsem ilerde pişman olmam diyor.
hangisi seçilmeli sizce? ben odtü ir seç dedim. sizce?
ekonominin burs imkanları da çok iyiymiş ve şehir dışından gideceği için bedava güzel bir yurdu da varmış tam burslular için.

 
odtü daha prestijli doğal olarak ve kendini geliştirirse iyi olabilir. bölüm olarak ir'cılar o kadar geniş bir skalada gördüm ki meslek hayatında, oradan direk mezun olan biri kendini geliştirmemişse veya tanıdığı yoksa gelecek zor. ama avantajı da işte birçok dalda çalışabilmeleri.

hukuk da bölüm olarak avantajlı ama izmir ekonomi'yi bilmiyorum. şu anki rahatlığın yanında geleceği de düşünmeli.

ben olsam hiç karışmam o'nu da söyleyeyim, yarın öbür gün bir şey olursa "siz seçtirdiniz" der, kıyamet kopar :D
  • passion rules the game  (12.06.17 20:28:39) 
Hukuk bence. Hukukçu zaten uluslararası ilişkiler mezununun yapabileceği herşeyi yapar


  • empedokles  (12.06.17 20:30:01) 
peki hukuk mezunları da çok arttı diyorlar avukat olursa iş imkanları kazanç olarak da, yani odtü ulusları teptiğine değecek mi? biraz bu minvalde bölüm seçiyoruz çünkü bölüm olarak ikisine de yakın olduğu için.


  • limoncello  (12.06.17 20:30:34) 
ODTÜ İşletme
ODTÜ Uluslararası İlişkiler size bir meslek ve unvan kazandırmaz. Hukuku tavsiye etmiyorum.

  • tahin pekmez yoğurt  (12.06.17 20:41:14) 
@tahin pekmez neden uluslar değil de işletme? o da meslek ve ünvan kazandırmıyor ki?
hukuk olarak da çok fazla hukuk mezunu ve avukat olması ve serbest avukatlık yaparsa para kazanma olayları nasıl olur? işçi avukat olarak 2 bin civarı alıyorlarmış. yani odtü ulusları elemesine değecek mi hukuk seçmek. bir de tam burslu da olsa vakıf üniv.de dezavantaj olur mu hukuk okumak diye soruyor?

  • limoncello  (12.06.17 20:46:26) 
bir de ailede hukukçu yani avukat, hakim, savcı kimse yok. ilerde meslek hayatında zorlanır mı? iş, dava, dosya bulmada. aile de normal, orta halli bir aile. aşırı zengin değil, çevre yok.


  • limoncello  (12.06.17 20:51:08 ~ 21:51:09) 
Hukuk okuyorum, çevremde mezun olanlar 2-3 yıldır avukatlık yapanlar var. Avukatlık artık babadan oğula geçen bir meslek. Yanında çalıştığım avukatın oğlu vakıf üniversitesinde hukuk okuyordu. Mezun olunca en merkezi yerde bir bürosu olacak. Babasının geniş bir çevresi var.
Şimdi bu şahıs vakıf üniversiteleri olmasa hukuk kazanabilecek miydi? Tabiiki hayır.

3 yıldır avukatlık yapan arkadaşım hâlâ işçi avukat 2500 lira civarına çalışıyor. Ankara Hukuk mezunu. Hangi okuldan mezun olduğunun pek bir önemi yok hukuk için. Niçin kendi bürosunu açmıyor dersen maddi yetersizlik, cesaret edememe, ailesinin geniş bağlantıları yok. Normal memur ailesi.

Hakim savcı olurum diye düşünüyorsa o da çok zor. Yine çevremde bayağı kişi hakimlik savcılık sınavına girdi. Çoğunluğu 80 üstü puan aldı ama hiçbiri mülakatı geçemedi. Mülakatlar göstermelik yapılıyor. Aynı anda 7 adayı alıyorlar ve soru soruyorlar. Kişi başı 2 dk zaman ayırarak birinin hakim savcı olabileceğine veya olamayacağına nasıl karar veriyorlar. Kimin alınacağı çok önceden belli. İnsanlar biraz nüfuzlu olanlar milletvekili bakan torpili arıyor.

İşletmeye gelince ODTÜ olacağı için hiç olmazsa doğru düzgün bir firmada, düzgün maaşlarla işe başlayabilir. Yok illa hukuk seçeceğim diyorsa seçsin.

Ben hukuk 3. sınıfım ve şu an avukatlık falan düşünmüyorum. Memurluk zaten istemiyorum. Ne olacağım kesin değil ben hukukun biraz daha felsefi, sosyolojik tarafına yöneldim, ona göre kitaplar okuyorum. Gönüllülük faaliyetlerine katılıyorum. Kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Bu satırlar Aühf bahçesinde otururken yazılmıştır.
  • tahin pekmez yoğurt  (12.06.17 21:16:20) 
izmir ekonomi burslu demiyorum çünkü üniversitede pek ciddiyet göremiyorum. şehrin ileri gelen hukukçularının çocuğu da hukuk okuyup, orada yatarak ar.görlük yapabiliyor mesela.

gerçi hiç bir yerde ciddiyet göremiyorum ama.

odtü işletme diyenlerden biri olacağım. boğaziçinin her hangi bir bölümü de olabilir. ingilizce alt yapısı kuvvetliyse okuduğu bölümdeki notlarını yüksek tutsun ve vınn diye yurt dışına geçsin.

ege işletme mezunu olup bunu yapan arkadaşım da var mesela.

kafamızı siktik mühendislik okuduk buraya girmek için de kastık sonucunda bir şey olamadık. o yüzden dikkatli tercih yapsın arkadaşın.
  • rain when i die  (12.06.17 21:28:55) 
Hukuk.
Uluslar mezununun yaptığı her işi yapar. Ustune avukat savcı hakim olur.

Uluslarcıyım. Kafama s.çayım.
  • halanne  (12.06.17 22:24:25) 
ama odtüden bahsediyoruz sonuçta alelade uluslar değil ki, odtü uluslardan mezun olursa hem özelde hem devlette iş imkanı iyi olmaz mı? 2 yabancı dil bilse. alelade bi hukuk mezunundan önde olmaz mı?
avukat da çok piyasada. sıyrılmak zor değil mi?

  • limoncello  (12.06.17 22:28:35) 
@brewer evet kız iki bölüme de eşit mesafede. okul olarak odtü cezbedici geliyor. şehir olarak izmir ve okulun burs imkanları da çekici geliyor. ama ailesi tipik türk ailesi olarak en azından avukat olursun kafasında ama piyasada çok fazla mezun ve avukat olduğu için ailede de hukukçu ve geniş çevre, bol para olmadığı için, hakim-savcı işinde torpil olduğu için o da muamma.
işletme-iktisata bölüm olarak uzakmış.

  • limoncello  (12.06.17 23:28:52) 
ulkenin durumuna gore karar verirsek, izmir ekonomi ne yazikki reputationi olan bir okul degil yurtdisinda. odtu iktisat-isletme tarzi bir sey daha mantikli olur. istanbul universitesi bile olabilir gibi..turkiye'de ne yaparsa yapsin birilerine yakin olmadigi muddetce iyi yerlere gelemeyecek, yurtdisina cikmak isteyecek ona gore karar verin derim.


  • ubi dubium ibi libertas  (12.06.17 23:56:14) 
Odtü


  • mutlusismankedi2015  (13.06.17 02:12:10) 
izmir ekonomide leş gibi tipler var. az çok tahmin edebilirsin ordaki pelinsu/berkecanları. altında araban olmadığı için, her ay başı sevgili değiştirmediğin için, sosyal yeteneklerin ultra düzeyde olmadığı için ezik yaftası yiyebilirsin mesela. öyle tiplerle anlaşabilen biriysen ne ala, şahsen ben anlaşamıyorum o yüzden odtü uluslararası ilişkilere giderdim.

ayrıca bence bölümden çok okul önemli, kendini her yönden geliştirmene açık olacak, sosyal bakımdan zenginleşebileceğin aydın insanların olduğu yerlere gitmek gerek bunlar olduktan sonra bölümün ne olursa olsun sırtın yere gelmez (tabi su ürünleri bölümüne de gitme). odtü de bu dediğim için türkiyedeki en ideal okul.
  • neil manke  (13.06.17 02:17:52 ~ 02:19:47) 
girişken bir tipse hukuk .Ben beyaz yakalı olmalıyım diyen biriyse odtu :)


  • sorunvar  (13.06.17 02:42:33) 
İzmir ekonomide de odtüde de okudum. Kesinlikle odtü.
Fakat odtü uluslararası mezunu üzerine odtü/bilkent masterlı bir sürü arkadaşım işsiz.
Uluslarası ilişkiler kadar gereksiz bir bölüm daha yok günümüz türkiyesi için, diplomat olan küçücük azınlık dışında okulunuz ne olursa olsun potansiyel işsizsiniz, ünvanınız yok, satışçı ikcı orda burda takılır ancak...
  • kullanıcıadımbuolsun  (13.06.17 03:19:51) 
hukuk yazacaksa 9 eylül hukuk da var aynı sıralamaya.


  • black mamba  (13.06.17 03:58:19) 
Ben de bu sene giris yapacagim. Ulkede universite artik bi boka yaramiyor gozlemlerime gore. Serbest, cok fazla alanda uzantisi olan bir bolumde okugup kendisine daha yararli olacak sekilde bolumden mezun olsa cok daha yararli olacagi kanaatindeyim.


  • sack jparrow  (13.06.17 12:26:31) 
universite olarak odtu.

Izmir guzel sehir ama universite tercihini sehre gore yapmasin. hepitopu 4 sene. hangi sehirde calismayi dusunuyorsa o sehirde okumasi avantajina olur.

ozel universite konusunda ben de biraz onyargiliyim. berkecanlara mervesulara uyum saglama konusu yani. odtu bana daha kafali geliyor. piyasada da her turlu tercih sebebi olur. hala koruyor prestijini odtu ve bogazici.

bolum olarak biraz karakter etkili sanirim. onemli olan sevdigi isi yapmak mi? para kazanmak mi? memur kafasinda mi yoksa? ilerlemek kariyer yapmak mi ister?

ben siyasal ui mezunuyum. ne yapmak istedigime dair fikrim surekli degisti bu zamana kadar. yani hukuk okusam direkt avukat olurdum, kafam da karismazdi. ama ote yandan alternatifim var, bu iyi bir sey. gerci hukuk mezunu ui'nin basvurdugu her yere basvurabilir de deniyor. bu isletme mezunu icin de gecerli. su urunleri mezunu da pazarlama muduru olabilir. ui okuyup balikcilik da yapabilirsin. yani meslegine karar vermesi lazim. avukat olmak ister mi gercekten? mumkunse birkac avukatla gorussun, anlamaya calissin bir gunlerinin nasil gectigini. yok bu bana gore degilmis derse hukuk okumanin anlami kalmayacak. ui okuyup devlete girmek de kolay is degil. disisleri icin soyluyorum, hadi diyelim gecti sinavlari mulakatlari, yillarca ulke ulke gecezek. etiyopya'da da calisacak, italya'da da. surekli ev tasiyacak. super karizmatik ama zor hayat.
  • jimicik  (13.06.17 12:56:47) 
@sorunvar sessiz, sakin, kendi halinde bir kız. yırtık biri değil.
@black mamba ieü'de okul bedava olmasının yanında, şehir dışından geleceği için tamamen bedava 5 yıldızlı otel gibi bir yurt 2 kişilik odaymış, her ay 400-500 lira burs, bedava laptop veriyorlarmış, eğitimi de iyiymiş, iyi hazırlık eğitimi ve 2. yabancı dil de varmış zorunlu. gerçi hukuk okurken o ingilizce unutulacak ama. o yüzden başka okul düşünülmüyor.

şimdi kız 2 bölüme de eşit mesafede olduğu için iş olanağını düşünüyor ailesi.çok fazla avukat ev hukuk mezunu var yani hukukta avukat olursun ama bu kızın ailesinde avukat vs. olmadığı için iş-dava falan alabilir mi? işçi avukatlıkta iş ve maaş olanakları nedir? pek iyi değil gibi.
çok zengin, geniş çevreli bir ailesi yok. büro açmak ne kadar tutar? açsa devam ettirebilir, müşteri bulabilir mi memleketinde?



bir de bu kız aslında yurtdışında yaşamak da isteyen biriymiş, ülkenin durumları malum. odtü uluslara gidip çok iyi ingilizce ve 2. yabancı dili olursa diplomatlık ve akademisyenlik hariç de orda çalışma ve yaşama şansı olur mu?

bir de avukatlık sınavı gelecek diyorlar. gelir mi? gelirse bu hukuk öğrencisi bundan nasıl etkilenir?

teşekkürler.
  • limoncello  (13.06.17 17:28:59) 
uluslararası ilişkiler mezunuyum. tavsiyem uluslararası ilişkileri seçme.


  • dreadplayer  (13.06.17 17:38:06 ~ 17:38:18) 
soyle yazmissiniz: "ama odtüden bahsediyoruz sonuçta alelade uluslar değil ki, odtü uluslardan mezun olursa hem özelde hem devlette iş imkanı iyi olmaz mı? 2 yabancı dil bilse. alelade bi hukuk mezunundan önde olmaz mı?
avukat da çok piyasada. sıyrılmak zor değil mi?"

hukuk bolumunun kendini gelistiren bir insan icin iyi bir bolum oldugunu burada cok yazdigim icin tekrar deginmeyecegim ancak iki dil ogrenecek parasi ve imkani varsa, hukuk mezunu olup iki dil biliyorsa uluslararasi iliskilerden daha rahat is bulur orasi net. yukarida biri yazmis, hukukcu, uluslarcinin yaptigi her isi yapar, girebildigi tum sinavlara girer. onemli olan okul boyunca kendini gelistirmek. hukuk okuyup iki dili 'iyi' bilip acikta kalmaz.

hukuk okusun demiyorum ancak uluslararasi iliskiler, isletme bunlar temel bilimler degil. temel bilim okusun.
  • kassiopeia  (13.06.17 17:45:11) 
odtü uluslar mezunu arkadaşlarımı düşünüyorum hepsi iyi yerlerde. Kafası çalışan hukukçu arkadaşlarımı düşünüyorum onlar da iyi yerlerde.

Sonuç olarak isterse hiç okumasın, kendisine uygun bir akademik/pratik çalışma yaparsa, biraz da çalışkan ise her şekilde zaten hakettiği yere gelecektir. ot gibi okursa da, elbet problem yaşayacaktır.

Ayrıca biraz kafası çalışırsa ODTÜ'de bu ot gibi okuma durumuna hiç girmez ve zaten okul bittiğinde yeteri kadar donanımlı olur.
  • cursor  (13.06.17 17:46:16) 
@kassopeia hukukta ingilizcesini geliştirmek daha zor olacak. iyi bir hazırlık eğitimi alsa bile, dersleri türkçe olacağı için bu dili kullanma oranı odtü ulusların sürekli olarak kullanacağı ingilizceden çok daha düşük olacağını düşünüyorum. serbest avukatlık vs.de kullanmayacak bile. aslında ulusların iş alanının da geniş olduğunu düşünüyorum. hukuktan tek farkı avukat ve savcı olamaması. idari hakim olabilir, noter falan olmaya ömrü yeter mi bilmem.
yani ulusların odtü ve boğaziçi gibi top class üniv.lerin tmden alan en klas bölümlerden olduğunu düşünüyorum. işletme-iktisata ilgisi yok maalesef. özel sektör için onlar daha iyi olabilirdi.
peki odtü ulusların üstüne hukuk yüksek lisansı yapsa daha iyi olmaz mı?
  • limoncello  (13.06.17 18:22:09) 
@limoncello

bizim zamanimizda hukuk mezunu olmadan hukuk masteri yapamiyordun ancak durum degismis olabilir.

serbest avukatlikta ingilizce kullanamamak gibi bir sey yok, yurtdisi ile is yapan tacirlerin tamami ingilizce sozlesme kullaniyor zaten. istanbul'da buyuk hukuk firmalarin tamami (icra, aile hukuku, vs. disinda) ingilizce bilmeyi sart kosuyor. birlesme devralmalar, rekabet, sozlesmeler, ticaret, insan haklari, vs. bunlarin tamaminda dogru duzgun bir yerde calismak istiyorsaniz ingilizce bilmek zorundasiniz. eger arkadasiniz hukuk fakultesine gidip ingilizce ogrenmemeyi planliyorsa bence hic yazmasin (bunu gercekten tavsiye olarak soyluyorum yani killik olsun diye yazmadim). yapacagi is artik turkiye'de adliyede dosya kovalamaktan, icraya gitmekten, milleti bosamaktan, cek senet tahsilatindan oteye gidemez. hukuk fakultesinde okurken ingilizce ogrenmek ve mesleki ingilizcede kendini gelistirmek gozunuzde buyuttugunuz kadar zor degil. ancak dedigim gibi illa hukuk yazsin anlaminda soylemiyorum bunlari, sadece hukuk fakultesinin imkanlarina dar pencereden bakan genclere uzuluyorum.
  • kassiopeia  (13.06.17 18:53:39) 
israr ediyorum, once yapmak istedigi meslek sekillensin kafasinda. okulunu da ona gore secsin. okula gore meslek secmesin 4 sene sonra.

avukat olmayacaksa hukuk okumasin.

ui okuyup da yapabilecegi meslekleri siralasin onune ve tek tek konussun o isi yapan birileriyle. dis isleri, pazarlama, satis, banka, araci kurum, yatirimci iliskileri, mufettislik, denetimcilik vs vs.

atiyorum, bu mesleklerden pazarlama (emeklilik satmaktan bahsetmiyorum) cekici geliyorsa isletme okusun. araci kurum, analistlik, traderlik cekiciyse ekonomi finans okusun. denetim-audit cekiciyse gene isletme oluyor herhalde emin olamadim. illa da yurtdisina gidecem diyorsa hukuk okumasin. su islerin her biri birbirinden alakasiz. ui okuyup reklam senaristi olacaksa komik olur.

once kendi planini kafasinda cizsin, sonra bunu ailesine pazarlasin. ama karari kendi istekleri dogrultusunda versin.

ayda 500tl vermeleri, odasinin guzel olmasi vs. bunlar teferruat. o dort sene uzerinden bir omur surecek hayat tarzi sekilleniyor. duyuruya bir bakin, hayatindan, isinden nefret eden mutsuz insanlarla dolu.
  • jimicik  (13.06.17 19:07:01) 
@jimicik aslında meslekten ziyade ders ve konular anlamında uluslar çok ilgisini çeken biri. yani siyaset bilim, tarih, sosyoloji, yabancı dil, belki biraz hukuk da koyabilirsin(sonuçta bilmem ne yasasını okumak çok zevkli gelmeyebilir okuyana)
yani bölüm olarak severek okuyacağı bölüm uluslar ama bi taraftan hukuka olan bu talep kafasını karıştırıyor özellikle annesinin.

işletme-iktisata ilgisi yok pek. ailesi o kadar puanın varken seçebilecekken hukuk seçmeyip ilerde pişman olma kafasında. kızın da kafası karışmış. gönlünde odtü uluslar var gibi ama hukuk okursa da avukatlığin maddi şartları için okuyacak gibi.

ben şunu soruyorum: hukuk seçmez de odtü uluslara giderse ilerde maddi anlamda pişman olur mu? tamamen materyalistçe bakıyoruz şu an herkes gibi. çünkü o kadar puanım vardı neden seçmedim demek istemiyor.
ama çok fazla hukuk mezunu var piyasada ve iş ve kazanç durumu nasıl?


işçi avukatlar ne kadar kazanır?
aile çevresi pek olmayan, çok yırtık bir olmayan serbest avukatlıkta iş alabilir mi?
hakim-savcılıkta torpil var deniyor, ki var.
yani hangisinin geleceği daha parlaktır, şartları? tamam ulusların sahası çok geniş ama hukuk okuyacaksa zaten avukatlık için okuyacak yoksa odtü uluslar yazar geçer.
  • limoncello  (13.06.17 19:27:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.