[]

Odaklanamama

Nasıl anlatsam nasıl başlasam bilemiyorum ey ahali,

Aslında bu sorun uzun süredir var fakat artık debelenmekten yoruldum. Bi şekilde hayatımı idame ettirmeye çalışıyordum ama artık yazmam gereken bir tez ve ona dair okumam gereken bir literatür olduğundan dolayı katlanılmaz hale geldi.

Şimdi dikkat gerektiren bir iş yaparken aniden aklıma alakalı-alakasız bir şey geliyor. Örneğin X kitabını okuyorum bu sırada aklıma 3 gün önce mail ile randevu istediğim birinin bana dönmemesi geliyor, dönmüş olsaydı nasıl bir konuşma geçeceğini falan düşünmeye başlıyorum kafamda farazi toplantılar vs. yapıyorum. Tabi kitabıda okumaya devam ediyorum (!). E ilk 1-2 satır beraber gidiyor bu iş ama ilerledikçe iyice kopuyor. Her seferinde kendimi şartlıyorum hadi bu sefer yapacaksın tam güç oku bitsin 3 sayfa bişi okuyacaksın diyorum, ama bir süre sonra bu fikircikler gelebiliyor. Hani hayatımdaki gerginlik vs. diyeceğim, başaramadığım kafama taktığım şeyler aklıma geliyor diyecem ama makarna yaparken içine fesleğen ile beynir ne ölçüde konursa daha yakışır gibi salak saçma düşüncelere bile gidebiliyorum ki makarnayı öyle aman aman sevmem.

Türkçe metinler de yine 1-2 sayfa dayanıyorum, ama yabancı dildeki metinlerde bazen 1*2 satır zor gidiyor öyle zamanlar oluyor. Hani okuduğum şeyi sevmedim desem gayet ilginç bulduğum okumaktan zevk aldığım şeyler.

Hani en yoğun bir şeyler okurken bunu yaşıyorum o yüzden onu uzun uzun yazdım. ama dikkat gereken her işte aynısı oluyor. Arkadaşım yanımda konuşuyor, dinliyorum cevap veriyorum ilgileniyorum. Ama ansızın eski kedimin ekmek yemeyi sevmesi geliyor aklıma ve nişastanın aslında kediler için zararlı olup olmayacağı hangi ekmek tiplerinin işe yarayacağı aslında glutenin bizim içinde zararlı olacağı geçen izlediğim bir videoda yabancı bir kadının gluteni çıkarmak için keki süzgeçte yıkadığı ve aslında glutenin böyle ıslak bir kağıt gibi bişi olduğu konusunda kendi iç sesimle münazaraya giriyorum (based on a true story).

Ey ahali napsam ne etsem bilemiyorum. Var mıdır bu çilenin bir dermanı.

 
Tatil yap. Kan değerlerindeki de baktır. Vitaminler falan


  • hayde bre  (11.06.17 01:18:02) 
@hayde bre kolestrol fazlalığı dışında normal değerleri dışına çıkan değerim yok ne yazık ki (hoş ne yazık ki de denmez şimdi)


  • ManikD  (11.06.17 01:19:49) 
Evde çalışıyorsan kütüphaneye gidebilirsin. Hedef koy kendine. Her gün şu kadar ilerleme göstermeliyim gibi. Onu yapmadan kalkma masa başından.


  • dissendium  (11.06.17 01:56:36) 
Ya bende de aynı durum var. Eskiden oturup sayfalarca okurdum saatlerce araştırırdım. Şimdi hemen başka yerlede dağılıyorum. Bi çözemedim olayı. Ama biraz teknoloji bağımlılığı tadında bişeyin etkisi olduğunu düşünüyorum. Sürekli oradan oraya geçmeye çok alıştık. Hızlı bilgi toplamaya çok alıştık. Twitleri hızlı hızlı geçtim... bitti, instagrama bakayım... bitti, bi wikipediaya şu neymiş bakayım... hmmm... peki ya haberler? derken sürekli bi hareket var. İş uzun okumalara gelince de hemen bitmesi gerektiği yargısıyla yaklaşıyo olabilir beyin bi yerden sonra. E haliyle de başka düşüncelerde buluyo kendini. Biraz teknoloji sınırlandırması denemeyi düşünüyorum tedavi olarak. Çok sıkılmaya başladım çünkü bu olaydan.


  • bartman  (11.06.17 02:51:16) 
psikiyatriste gidip durumumuzu anlayın. Odaklanmanızı sağlayacak ilaçlar verebilir derim ben


  • lorenz egrisi  (11.06.17 03:02:09) 
@dissendium inan öyle yapıyorum yoksa zaten bu dönem yapacağım tüm işlerde çuvallardım. Fakat bunu yapmak canıma okuyor. Ofiste çalışıyorum, başka olan olmuyor. gece 12-1 lere kadar çalışıyorum bitmeden çıkmayayım diye. ama sosyal hayatımı öldürüyor böyle bir durum. çünkü yine fikirlere engel olamıyorum. yine uzuyor işim :/

@bartman gel dostum sarılıp ağlayalım. Bende aynı şeyleri düşündüm. ama teknolojiyi çıkarma gibi bir lüksümde yok. Saha araştırması yapıp tez yazmam gerek ve bu süreçte benim sadık yarım blackmirrordır ne diyim ne edeyim :/
  • ManikD  (11.06.17 03:04:32) 
benzer durumdayim. Hatta pes oynarken ilk maçta gayet iyi oynuyorum ama 1-2 maç sonra artık kime pas verdigimi filan farketmedigim oluyor. Dikkat daginikligi var deyince de gercekten cok yaratici bi bahane şeklinde taşak geçiliyor.

Bence de teknoloji bağımlılığı en büyük sebep. gözlemlediğim kadarıyla çok sekme açma huyu olan arkadaşlarımla benzer sorunlar yaşıyoruz. Unutkanlık örneğin.
Ya da bilgisayarda ya da telefonda biseyler yapmadan uykuya dalamamak.

Beynim adeta google ve facebook'la optimize hatta google ürünü gibi bişey.

Uzun bi süre hayatımızdaki teknolojinin fişini çekmemiz lazım sanki.

spor, fiziksel başka bir uğraş da iyi gelebilir diye düşünüyorum.
  • klar  (11.06.17 05:37:23) 
@ManikD benim de teknoloji orucuna girmek gibi luksum yok zaten tum isim bilgisayarlarla ve elektronik cihazlarla. Yapilmasi gereken bence isimizi yaparken baska taraflardan gelen dikkat dagitici unsurlari minimuma indirmek. Calisirken telefonlari do not disturb moduna almak gibi. Kendi beynini boyle bi moda sokamazsin belki ama dikkat dagilma yuzdesini bi hayli azaltabilirsin. Beyin icin de meditasyon yapanlar varsa onlarin dusuncelerini merak ediyorum acikcasi boyle bi durumda ise yarar mi diye.


  • bartman  (11.06.17 11:44:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.