[]

viroid / virüsoid / hepatit d (Tusçular + dusçular)

Tıpçı arkadaşlar viroid ve virüsoidlerle ilgili bir konu okuyorum ancak elimde 2 tane farklı kaynak var. Bu kaynaklarda farklı şeyler yazıyor, hepatit d icin birisinde viroid digerinde virusoid yaziyor. özellikle son basım olan farklı olunca yanlış öğrenmemek adına doğrusunu sormak istedim.

İnternette arattım ancak şöyle bir şeyler buldum:

1- However, unlike viroids, the HDV has more nucleotides in its genome compared to 200-400 nucleotides in a viroid RNA. Furthermore, viroids lack protein coding ability whereas HDV codes for its own HDAg and requires HBV for its propagation

2- Human pathologies induced by viroids

The only human disease known to be caused by a viroid is hepatitis D. This disease was previously ascribed to a defective virus called the delta agent. However, it now is known that the delta agent is a viroid enclosed in a hepatitis B virus capsid. For hepatitis D to occur there must be simultaneous infection of a cell with both the hepatitis B virus and the hepatitis D viroid. There is extensive sequence complementarity between the hepatitis D viroid RNA and human liver cell 7S RNA, a small cytoplasmic RNA that is a component of the signal recognition particle, the structure involved in the translocation of secretory and membrane-associated particles. The hepatitis D viroid causes liver cell death via sequestering this 7S RNA and/or cleaving it.



Yani her ne kadar viroid gibi gözükse de kendi protein kodlamasını yapıyor diyor ki bu da virüsoidlere özgü bir özellik.

2. linkte ve çoğu yerde de viroid olarak bahsetmekte.

Elimdeki bir kitap viroid diyor diğeri virüsoid.

Bu durumda doğrusu ve güncel bilgi hangisidir arkadaşlar?

Edit: Bir de şöyle bir şey buldum:

Viroids replicate autonomously inside a cell, but virusoids cannot. Rather, virusoid replication requires that the cell is also infected with a virus that supplies "helper" functions.

Buradan da virüsoid gibi çıkarım yapılıyor sanki Hepatit B'ye bağımlı olmasından ötürü.


Burada da viroid demesine rağmen protein kodlamasından bahsetmiş ki bu da virusoide özgü

www.sciencedirect.com

İYice kafam karıştı. Bana virusoidmis gibi geliyor.

Edit2: ahan da burada da virusoid diyor

www.bode-science-center.com

Hepatitis D virus is a virusoid (defect virus). For replication, it depends on the enveloped hepatitis B virus as helper virus.

 
Virüsoid dersin sınavda çıkarsa, bir antijeni var ve HBV ile birlikte enfeksiyon yapabiliyor. Elimdeki kitapta Viroid yazıyor ama o 2015'ten kalma bir dahiliye kitabı, çok güvenilmez. 2017 Mikrop kitapları virüsoid yazıyor. Belki de arada kalmıştır, tek bir örneği var zaten. Ortamlarda deltavirüs defektif bir RNA virüsüdür der geçeriz biz genelde.


  • Lim5  (11.06.17 00:59:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.