[]

Allah'ın kendisi yalnızken; sürekli kalabalık sürüler oluşturma nedeni ?

Aslında yekten sb demem gerekirdi ama, bazı durumlarda hitap edilen topluluğun algı kabiliyetini de maaalesef göz önünde bulundurmak gerektiği için; açıklama yapma zorunluluğu doğuyor. bazen. (kendine güvenenler için soru başlıktan ibarettir)

Az önce uçsuz bucaksız manzarama bakıp kahvemi yudumlarken aklıma geldi; kuş sürüleri çok güzel uçuyorlar. Ama neyseki şimdi konumuz bu değil; en azından konumuzun tamamı bu değil.

Yazarken dinledim; youtu.be

Varlıkların sayısı arttıkça cehaletlerinin de doğru orantılı olarak arttığını düşünen birisiyim; hatta yine buradan kafası genelin biraz daha üzerinde çalışan bi' arkadaşımız bana demişti ki; herkesin okuyabilir olması(beni hedef alarak söylüyor bunu) ve üzerine bir de herkesin fikirlerini aktarabilir olması, düşünce tarihine ket vurmuştur, ve insanlık aslında ulaşabileceğinden daha düşük bir seviyede kalmıştır. yani bi' nevi, ''la sen okumayı bırak, aksiyona geç taş taşı inşaatlarda, kafan basmıyor'' demişti.

Haklı olabilir, bilmiyorum. Malum cumhuriyet yeni kurulduğunda da bize ''feylosof'' değil fen bilimleri erbabı, demir ustası lazım deniliyordu.

Şimdi, arkadaşınızın haklılık ihtimalini bi' kenara koyduktan sonra; benim acizane fikri orgazmlarımın sonucunda; birşeyin sayısı arttıkça kalitesinin azaldığı yönünde insiyatif hamlem çok gelişti. bunun aksini ispatlayan birden fazla şey vardır elbette ama; ben olaya şu kavram üzerinden yaklaşıyorum; (bkz: avam)

Avam kalabalıklığın getirdiği bi' güce sahiptir. gidin bakın bütün büyük liderler büyük lider olmak için bu avamı sürükleyebilme(güdebilme) kabiliyetiyle var olmuşlardır, demokrasi olsun, anti-demokrasi olsun(silah zoru diyelim mesela) varolan bütün liderler esasında kalabalık bir gücü yönlendirme(gütmek kelimesine karşı çıkanlar olabilir) yani hitabet yani taraflı yaklaşıma sürükleyebilme kabiliyetleri olmadan var olamazlar.

Ve bu yönlendirdikleri güç kalabalıkları sindirebildikleri ölçüde varlığını sürdürebilir, yani esasında yeterince kalabalık olması gereklidir. Buna çok güncel bir örnek olan ''15 temmuz darbe kalkışması; vatan hainliği'' örneği alınabilir. Yani herkesin algoritmik olarak gerçekleştirebileceği basit bir diyagram bu; eğer ki 15 temmuz gecesi yapılan kalkışmanın şu an cenazeleri bile yıkanmayan, duası edilmeyen, inandıkları dine inanmadıkları varsayılan grubu; eğer(2.defa) daha kalabalık olsalardı, şimdi vatan haini değil de kahraman(!) ilan edileceklerdi ve belki de başka insanları vatan hainliğinden yargılayacaklardı.

Şimdi malum ülkede taraf tutma olduğu için 1 taraf hakkında bir yorum yapınca diğer taraf kıskanmasın; aynı yorumu şöyle de yapabiliriz; ''kurtuluş savaşı'' olarak bilinen 1.dünya savaşı sonundaki artçı aksiyonlarda alınan sonuçların devamında eğer; ''cumhuriyetci cephe'' güçlü bir kalabalık güdebilme yetisinde olmasaydı; o zamanın uzaklaştırılan ya da idam edilen kadroları; bu sefer bu cepheyi aynı(birebir) suçlarla yargılayıp, suçlayabileceklerdi.


Yani; kalabalık böyle melem birşeydir benim gözümde; sayı arttıkça vasfı doğru orantılı bir şekilde azalır(oysa artması gerekir, genel mantık(logic) itibariyle)

Bunu sadece askeri ve siyasi düzlemde değil; toplumsal hatta iş dünyasında da görebiliriz; Ali Sabancı'dan gelsin;
''Şimdi eskiden dedem varmış, tek söz sahibi, kardeşler gelmiş sayılar artmış fikir ve güçler ayrılmış; ondan sonra zaten kuzenler gelince bu işin yürümeyeceği ortaya çıkmış.'' bu bütün aile şirketlerinde böyle olmuş ve olacaktır da.

insan mukadderat gereği kendi öznesinin önüne geçemez. anca sindirilebilir, baskı altında tutulabilir.


Yani aslında isyan filminde insanların sanattan ve dertten uzaklaştırılmaları, kötü değil aksine insanı insana rağmen koruma kollama çabasıdır. Ama insan o senaryoda bile, kendi öznesinin önüne bi' türlü geçememiştir. Neyseki şimdi konumuz bu da(-da ayrı) değil.

kuşlar mesela, evet konumuzun bi' kısmı kuşlar. ne kadar da kalabalıklar. insanlar kalabalık, melekler kalabalık, 3 harfliler kalabalık, hayvanlar kalabalık, çimenler mesela; ya bu çimenler ne kadar da kalabalık. dünyada en çok çimen vardır herhalde. bi' arkadaşımız yazmış, mikrodalga fırınlardan korkuyormuş, değişik aletlermiş. ben de çimenlerden korkuyorum. çok fazlalar. Allah muhafaza, bi' isyana kalksalar. yandık.

Ve tıpkı terör saldırılarındaki gibi, kalabalığın sayısı arttıkça toplumdaki değeri düşer ve artık sadece istatistlik(bu nasıl yazılıyor zerre umrumda değil) bir kavram olma yolunu seçer; eskiden terör mağduru şehitlerin isimleri tek tek okunurken süslü püslü bi' kadın tarafından(45 sn- bkz: nefes) artık sadece rakamsal olarak konuşuluyor. patlamada 37 şehit verildi, ya da 2 polis şehit oldu gibi. Buna karşılık olarak da bizden 1 onlardan 100 gidiyor diye açıklamalar yapılıyor. Ama o giden 1 kişinin ya da 100 kişiden 1'nin nasıl bir hayatı ve hayali olduğu kimsenin umurunda değil. Ölen kişiye öldüğü için üzülüyor insanlar; kendisini gerçekleştiremediği için değil. mesela belki de öss de son gece o kadar çok çalıştı çabaladı ve ağladı ki; dünyaya sisteme adalete isyan etti. Ama bu kimsenin umrunda değil. sayısal bir veri o sonuçta. çünkü neden; kalabalık.

Allah bu yüzden kendisi yalnız olmasına rağmen; farklı varlıklar değilde, farklı sürüler oluşturma gayesinde herhalde. Mesela insan; ben tam saymadım ama dünya üzerinde 8 milyarın üzerinde insan var deniliyor. Allah 8 milyar insan yaratmış oluyor; ama mesela 8 milyar farklı tür yaratmamış. yani 1 tane adem yarattı diyelim(lan ilk insanda erkek vay arkadaş) sonra 1 tane serçe 1 tane o yeşil avatar mı neyse ondan var ederek 8 milyar tür yaratmamış. Gitmiş 8 milyar insan var etmiş(tek tek) sonra mesela oturmuş(ya da bilmiyorum naptıysa) 30 milyar tavuk var etmiş falan filan.

Yani kendisi yalnızken neden sürekli kalabalıklar var etmiş; ve bu kalabalıklaşmanın sonucu olan avamlaşmanın önünü açmış, onu merak ediyorum. Bi' yardımcı olsanız ?

not: Atayız arkadaşlar ateizm ile açıklama gayreti içinde olmasın lütfen; yazılan bütün safsatalar(lütfen beni tekrar da etmeyin) tekil yaratıcı fikri üzerine gerçekleştirilmektedir. Boğulalım.

 
bu sorunun cevabi yok. kutsal kitap sayilan belgelere bakip bir seyler yorumlarsin ustte uzun uzuun yaptigin gibi. ama sonuc yok. "neden boyle yapmis" sorusu insanlar icin bile isr yaramiyorken "tanri" icin nasil dusunebilir ve emin bir sekilde bir yere ulasiriz?

not: bunu kopyaliyorum moderasyon silersen yeniden yazarim yeter artik.
  • pgup  (10.06.17 10:59:12) 
Biraz tersini düşün. Tek bir insan yaratıldı ve dünya hayatı böylece devam ediyor mesela. Sonuç ne olur?


  • 1adam  (10.06.17 11:36:06) 
İşte bunlar hep imtihan :)


  • Fusha  (10.06.17 14:09:45) 
Süzülen nebula canavarının neden sayısız galaksi yarattığının cevabıyla aynı.


  • ruhen hastayim ben  (10.06.17 14:51:06) 
Yaratanla yaratılan aynı şey değil ki böyle bir soru mantıklı olsun? Yaratıcının nasıl çoğalmasını bekliyorsun? Mantıksız. Bir ülkede bir tane kral olur, 15 tane değil. Doğası gereği insanlar çoğalıyor, kalabalıklaşıyor, bu yaratıcının özel bir seçimi olmasa gerek.


  • harvey  (10.06.17 15:17:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.