[]

eski ev sahibi ile yasadigim sikinti

yaklasik 7 ay once bir dairede kiraci olarak oturuyorduk fakat sozlesme suresinden erken olarak cikmamiz gerekti. ben de ev sahibimizi arayip durumu bildirdim, 1 ay daha kirasini odeyip evde kaldim. ayrica evden cikarken de magduriyetinin giderilmesi acisindan kapora + 1 aylik oturmadigim ayin da kirasini ev sahibine biraktim (yani toplamda 2 aylik kira hibe ettim zararina karsilik).

simdi aradan aylar gecmis, beni altinda calisan bir avukata arattirdi gecen diyalog soyle (ev sahibinin kendisi de avukat, ufak bir hukuk burosu var):

aca(altinda calisan avukat) - merhaba batuhan bey, xxx hanim evi hala kiraya veremedi bu parayi sizden talep etmek icin dava acacak, isterseniz anlasabiliriz?

b(ben) - biz sozlu olarak anlasmistik ve ben 2 aylik kira bedelini birakarak evden cikmistim. boyle sacmalik olur mu aradan aylar gectikten sonra keyfine gore dava acmak nedir?

aca - ev hala kiraya verilmedigi icin dava acacak, mahkeme 5 aya kadarki paraya kadar tazminat cikarabiliyor kiraciya

b - dedigim gibi biz sozlu olarak anlasmistik, bende anlastigimiz tutari birakip evden cikmistim. bunu emlakci da ev sahibi de biliyor. dilerse dava acabilir, iyi gunler.


sizce bu olayda dava acabilir mi? acsa da kazanabilir mi? ne yapmam gerekir, fikir verebilecek var mi?

 
açabilir tabii ki, yasal hakkı var.
ve davayı kazanır da.

sizle anlaşmıştır, kiraya verir diye düşünmüştür.
şimdi veremeyince de hakkını almak istemiştir.
yaptığı etik olarak doğru değil tabii, yani anlaştıktan sonra böyle bir geri dönüş yapması hoş olmamış, ama yasal hakkı var.

böyle durumlarda mal sahibinin elinden imzalı yazı almanız lazım, kontrat varken ortada sözlü anlaşma mı yapılır yahu?
  • blatta hiberna  (08.06.17 12:46:25) 
güzel tezgah gerçekten. avukat olarak bunun açığını bilerek adım atmıştır


  • gazozailacatmauzmani  (08.06.17 12:54:17) 
eve kiraci bulamamasinin ana sebebi zaten cevresindeki emsal dairelerden fazla kira talep etmesi, hatta biz ciktiktan sonra ilan verirken kiraya tekrar zam yapip oyle vermis(cevrede o donemde kiradaki agir dusus trendine ragmen).

sozlu olarak bir konuda anlasmanin nasil bir degeri olmaz? bu anlasmamiza emlakci da sahit oldu, o da biliyor yani.

benim bu durumda yapmam gereken nedir? orta yolu bul vs. demeyin, bu kadinla anlasmak gercekten imkansiz. problem yasadim diye demiyorum, evinde yasadigimiz 4-5 ayi goz onune alarak soyluyorum inanilmaz cirkef bir insan.

internet de bu konuda tamamen bilgi coplugu, kimi yerler mahkeme 3.5 aylik kiraya kadar talep edebilir demis kimisi sozlesmenin tamamini isteyebilir demis. bunun dogrusu/ortalamasi nedir, bunu bilen var mi?
  • ahoy kaptan  (08.06.17 12:57:11 ~ 13:00:53) 
Tehdit edin sözlü olarak sizde 5 aylık daha kira veririm ama yakarım o evi 5 ay içinde benden sonra oturacak adam bulamazsın diyin. Bu tarz sözünün eri olmayan denyo tipler anca bundan anlar.

Tabi bu sözleri söylerken kadın ispat edemesin öyle bir anda söyleyin yani.
  • gozu acik sevisen yahudi  (08.06.17 13:00:27) 
@gözü açık sevişen yahudi
o meslegini kullanarak, etik olmamasina ragmen bana zarar vermeye calisiyorsa; ben de meslegimi/yetkinligimi kullanarak ona verebilirim :) hem de bana verdiginden cok cok daha aci olur ve hicbir sekilde kanitlayamaz ama o yola gitmek istemiyorum ben.

  • ahoy kaptan  (08.06.17 13:02:05 ~ 13:02:52) 
peki kontra yapsak burada? ben de bir kiracı olduğum için ve bilmediğim için soruyorum.

ev sahibinin böyle bir talebi olması demek o kontratın hala devam ediyor olduğu, yani evin hala sizin kullanımınızda olduğu anlamına gelmiyor mu?

"çıktığı eve kiracı bulamadım, o zaman eski kiracıya yükleneyim" diye bir şey olmaz, olmamalı. olsa olsa "evden ayrıldı, kontratı devam ediyor ve kirasını ödemiyor" olur.

çıktığınızı kabul etmişse böyle bir dava olacağını sanmıyorum. "kira cık çıktı evet ama ben kiraya veremedim". ee kime ne bundan? ikrar ediyor işte kiracının çıktığını. verememek tamamen ev sahibinin problemi.

çıktığınızı kabul etmemişse, ev hala sizin demektir. eve emlakçı soktuysa, hatta kendi girdiyse "kendi anahtarıyla evime izinsiz giriyor, benim hala kontratım var" diyerek haneye tecavüz şikayetinde bulunulamaz mı?

ayrıca mahkeme ceza veremez, zira bu bir ceza davası olmaz. mahkeme sadece zarar verdiğinize hükmederse tazminata hükmedebilir. onun adına da ceza denmez. bir avukat size bu konuda "ceza" kelimesi kullandıysa boş sallıyordur.
  • kibritsuyu  (08.06.17 13:04:38 ~ 13:07:10) 
@kibritsuyu
burdan sonra kontra yapsan o aylarin kirasini borclu cikarsin bence.

olay aslinda tamamen arada emlakci da varken yapilan sozlu anlasmaya tamamen keyfine gore yok saymasi. yoksa ben anahtari evden ciktigim gun teslim ettim ve evde maddi acidan hicbir zarar da yoktu (kaporadan dusulmesi gereken) yani tam 2 aylik kirayi zaten biraktim.

not: ceza dememistir, ben simdi yazarken oyle yazmisimdir buyuk ihtimalle.
  • ahoy kaptan  (08.06.17 13:08:18 ~ 13:14:00) 
sözlü yapılan anlaşmalar da yazılı anlaşmalar kadar geçerlidir hukukta. bu anlamda, eğer ev sahibiyle anlaştığınıza ilişkin emlakçı da şahitlik yaparsa ev sahibinin talepleri havada kalır. fakat emlakçı buna yanaşmaz veya başka bir şekilde bunu ispatlayamazsanız yazılı evrağı fesh ettiğinize yönelik de bir kayıt veya belgeniz yoksa ev sahibi kontrat bitinceye kadar geçen süredeki tutarı sizden isteyebilir.


  • re noreno  (08.06.17 13:29:06) 
@re noreno
bakalim ben de ona guveniyorum. acaba isler yolunda gitmez de kaybedersem en fazla kac aylik kirayi tazminat olarak odettiriyor mahkeme, internette 3 yaziyor ama emin olamadim

  • ahoy kaptan  (08.06.17 13:31:39) 
Bu tip davalarda, erken fesih yapan kiracının, av sahibinin mağduriyetini engellemek için, en fazla 2-3 önceden haber vermesi veya bu kadar parayı ev sahibine ödemesi gibi bir karar çıkıyor. Ev sahibi 2 ayda kiracı bulamıyorsa, o evi fahiş fiyata kiralamaya çalışıyor demektir. Bence avukat gözünüzü korkutmaya çalışmış.


  • agluna  (08.06.17 13:34:56) 
@agluna
zaten 2 ayi odeyip ciktim, besiktasin gobeginde daireyi o kadar surede kiraya veremediyse zaten benim de yukarida yazdigim yuksek kira istemesinden dolayi.

bana da oyle geliyor ama bakalim ne olacak
  • ahoy kaptan  (08.06.17 13:38:32) 
2 aylık kirayı verirken sözlü dışında yazılı belge aldın mı, veya elden mi verdin?


  • KaraSakall  (08.06.17 13:49:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.