[]

Agnostik olmak

Sizce agnostik olmak garip mi? Yıllardır tanrının varlığını sorgulayıp duruyorum. Kısaca arada kaldım diyebilirim. Sizce ortamlarda agnostikim desem garip karşılanır mı? Öyle şey mi olur ya inanırsın ya inanmazsın mı denir?




 
ahaha niye densin canım isteyen istediğini düşünmekte ve istediğine inanmakta serbest. ortamlarda dini görüşünü açıklamak zorunda da değilsin ayrıca.


  • fragile lady  (06.06.17 19:35:14) 
isteyen istediği olur, istersen hüseyin avni mutlu'ya inan. senin elinde. buna seni rencide edici bir girişimde bulunan olursa uçan tekme haktır.


  • Apocalypse  (06.06.17 19:38:50) 
demezler. hem kim karışabilir ki.


  • belkider  (06.06.17 19:42:18) 
ahahah güldürdün ya kusura bakma. başkalarına takacaksan hanefi-sünni-müslüman olmaktan başka şansın yok. kafana göre takıl. garip karşılayanın da kendi öküzlüğü.


  • doxanikee  (06.06.17 19:43:40) 
agnostikliği niye arada kalmışlık olarak görüyorlar bir türlü anlamıyorum. agnostiklerin duruşu nettir, inançtan da bağımsızdır. böyle bir bilgiye sahip olmadığımızı, hangi yargıda bulunursak bulunalım (tanrı var veya yok yargılarından) bunun altının çizilemeyeceğini; içi boş bir iddia olacağını belirten etimolojik olarak da bu anlama gelen (a-gnostik(bilgisine sahip olmama)) bir görüş. arada kalmışlık değil, benim gözümde en rasyonel ve bilimsel yaklaşımdır.

agnostik olduğunda tanrı var ya da yok diye yine kişisel olarak birine daha çok eğilim gösterebilirsin. ama bildiğin bir şey varsa o da hangi eğilimde olursan ol aslında bu bilgiye sahip olmadığındır. hissiyatın ile bilincini, bilgini ayrı tutarsın.
  • neseranni  (06.06.17 19:52:33 ~ 19:53:55) 
Agnostik olmak garip değil. İnançlı birinin yazdıpı kitapta şöyle bir yazı vardı "Ateistleri anlıyorum ama agnostikleri anlamıyorum. Tanrı'nın varlığı çok büyük bir şey ve her şeyin başı. Bu kadar önemli bir konuda nasıl fikir sahibi olunamaz, nasıl "Kanırım yok" denir, "Bilemeyiz" denir. Olay zaten bilememek, bilmediğin şeye ya inanırsın ya inanmazsın" dyordu. Buradan anladığım kadarı ile önceliklere bağlı. İnancını önde ve her şeyim başında tutan bir insan bunu "Üniversite sınavı bitmiş, bölüm seçmişsin, mezun olacaksın ama hala ne olacağını bilmiyorsun" gibi görebiliyor.

Bana kalırsa, bu kadar soyut bir konuda kararsız kalmak kadar normal bir şey yok.
  • aychovsky  (06.06.17 19:58:07 ~ 21:10:54) 
neseranni + 1

yani ortamlarda agnostikim demeyin, zira değilsiniz.
  • luchetti  (06.06.17 19:59:27) 
neseranni +1

ingilizcen varsa www.amazon.com bunu okumanı tavsiye ederim. agnostisizmin evrimsel biyolojiyle veyahut bilimle ilişkisini, sanılanın tersine arada kalış olarak tanımlanmadığını görebilirsin. ortamlarda biri demeden ben demek istedim.
  • sporty  (06.06.17 20:00:07) 
Kaç yıllık agnostiğim bir kişi de "ya inanırsın ya inanmazsın" dedi diye en ufak rahatsızlık hissetmedim.

neseranni güzel açıklamada bulunmuş. ailesinin dini, onlar öğretti diye inanan dinci ya da kız arkadaşı terk etti ya da zengin değil diye tanrıya küsen ateist kadar prim görmezsin ama zaten amaç prim olmamalı. bu gruptakilerin fikirleri de seni ilgilendirmemeli.

agnostiklere bakış açısı ya arada kalmış ya da aslında inanmıyor ama bir ihtimal yanarım diye tamamen inkar etmiyor şeklinde. sanırım teistlerle karıştırılıyoruz.
  • nawar  (06.06.17 20:05:49) 
Ben de agnostiğim heralde. Yani kendimi bir kalıbın içine sokmuyorum ama öyleyim diye düşünüyorum.

İnanç veya inançsızlık konularına kafa yormuyorum ve bu konu hakkında kimse ile konuşmuyorum. Bu konular hakkında konuşmak bana saçma ve anlamsız geliyor. Ergenler veya kendini inanç ile tanımlayanlar bu konu hakkında konuşuyor genelde.
İnancınızı da hiç kimseye açıklamak zorunda değilsiniz. Ailem dindar olduğu için onların yanında ikiyüzlü davranıyorum ama onların yanında olmadığımda düşünmüyorum bunları. Niçin oruç tutmadığımı soranlara da tutmak istemiyorum ve tutmuyorum diyorum. Siz de böyle diyebilirsiniz.
  • tahin pekmez yoğurt  (06.06.17 20:06:40) 
@nawar
Bilmiyordum, öğrenmiş oldum. Teşekkür ederim ancak bu adlandırmaların benim için gerçekten bir önemi yok. Dediğim gibi düşünmediğim, kafa yormadığım için adını bilmem de bir şey ifade etmiyor.

  • tahin pekmez yoğurt  (06.06.17 20:14:09) 
Garip değil ama bana risk almayıp kolaya kaçmak gibi geliyor. Tercihte bulunmak, bulunmamaya göre daha mantıklı ve sağlıklı değil mi? İnançlı kişi vazgeçiyor, inançsız kişi risk alıyor, agnostik ne yapıyor? Neye göre hareket edecek, biraz ondan biraz bundan mı alacak?


  • harvey  (06.06.17 20:36:46) 
neseranni +1000

agnostik olmak fikri olmamak anlamına gelmiyor. en basit biçimiyle "tanrının varlığı ya da var olmayışı bilinemez." agnostik düşüncedir. Türkçede de 'Bilinmezcilik' diye geçiyor zaten.

Tanrı Yanılgısı kitabının yazarı Richard Dawkins'in bu kitapta bir skalası var;

1- Tanrının varlığından kesin olarak emin olanlar.
...
7- Bir tanrının olmadığından kesin olarak emin olanlar.

R. Dawkins en popüler ateist bilim insanlarından biridir. O bile kendini 7 olarak değerlendirmez. Nitekim bir şeyin olduğundan ya da olmadığından kesin olarak eminim demek bilimsel bir yaklaşım değildir. Bilim şüphecilik olgusunun üzerine kuruludur.

soruya cevap: ortamlarda agnostiğim demeyin.
  • himmet dayi  (06.06.17 21:03:31 ~ 21:06:43) 
neseranni artı1

@harvey risk almak nedir ya lol. Ya varsa diyen müslümler gibi konuştun.
  • humblebirth  (06.06.17 21:04:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.