[]

Hamile kedi için neler yapmak lazım ?

selamlar

evimizde iki tane dişi kedimiz var. biri hamile. sanırım 1-2 haftaya doğuracak. onun için hangi önlemleri almamız gerekiyor? alanı olsun, yemeği, bakımı olsun.

birde diğer dişi kedinin anne ve yavrularına tavrı nasıl olur ? normalde oyuncu ve şiddeti sevmeyen bir kedi ama bilemiyorum nasıl davranır? çünkü evde olmadığımız zamanlar oluyor.

bunun dışında yavrular doğduktan sonra nasıl davranmamız gerek onuda sormak isterim. 2 ay baktıktan sonra onlara yuva arayacağım.


Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

 
benim de kedim 4 yaşındayken 3 yavru doğurdu. deneyimlerimi anlatayım.

şu an için yapacağınız bir şey yok bence. biz bizim kedinin hamile olup olmadığından bile tam emin değildik, biraz kilo mu aldı naptı derken bir gün doğurmaya başladı. doğurmadan birkaç saat öncesine kadar da evdeki alüminyum folyodan yapılmış toplarla koşturup oyun oynuyordu. yani doğum öncesinde öyle çok dertlenmeyin.

doğum başlamadan birkaç saat önce suyu geldi. şöyle oldu o da; kucağımda oturup yalanıyordu, keyfi yerindeydi. az bir ıslaklık hissettim. o da hissetmiş olacak ki şaşırdı, kalkıp baktı. sonra başka yere oturdu yalanarak temizledi kendisini.

doğum sırasında olabildiğince karanlık ve sessiz yerleri tercih ediyorlar. o zaten kendi kafasında çoktan bir yer ayarlamıştır muhtemelen, oraya gidip doğurmaya başlar. siz bu sırada evde olursanız altına bir iki tane havlu serersiniz sadece. ama kedinizin seçtiği yeri değiştirmeye çalışmayın. zaten öyle fazla kirli bir iş değil, kan çıkmıyor merak etmeyin :D bizimki salonun koltuğunda doğurdu, altına bir baş havlusu koymuştuk, koltuğa hiçbir şey olmadı.

doğum başlayınca ben veteriner arkadaşımı aradım, bir süre onunla telefonda kaldık. Işıkları, perdeleri falan kapatın, sessiz olun, uzaktan izleyin ve hiç ellemeyin dedi. ilk yavru doğarken bizim kedi çok miyavladı, yaklaşıp baktığımızda yavrunun önce poposunun çıktığını gördük. ters doğuyordu yani. veteriner arkadaşım tutup çekmemiz gerektiğini söyledi. annem yavruyu tutup yavaş yavaş çekmeye başladı. çıktı zaten fazla zorlanmadan.

bir kesenin içinde doğuyor yavrular. anne hemen yavruyu aldı, kesesini dişleriyle açtı ve keseyi yedi (evet yiyor, bırakın yesin çünkü o kese çok sağlıklı bir şeymiş anne için. süt yapıyormuş.) sonra yavruyla ilgilendi bir saat kadar. yaladı, memesine koydu emzirdi falan. 1 saatin sonunda ikinci yavru sorunsuzca doğdu. bizimki gene keseyi yedi, yavruyu yaladı emzirdi. biz hiç ellemedik. 2 saat daha geçti, biz artık bitti sanıyorduk ama o sırada bir yavru daha doğurdu.

yavrular doğunca "bunlar fazla küçük, suratları çok çirkin, gözleri de yok. acaba bir sorun mu var?" diye endişelenmeyin, hızla büyüyüp kediye benzeyecekler :D

sonrasında da gene fazla bir şey yapmayacaksınız. kendinizi tutabilirseniz fazla ellemeyin. (böyle diyorlar ama biz elledik, bir şey olmadı.) anne yavruları nereye götürürse orada kalsın yavrular. siz sadece hava sıcaklığı ne olursa olsun yavruların yanlarına/altlarına bir sıcak su torbasını beze sarıp koyun. (çok kaynar su koymayın haşlanmasınlar tabi.)

anne yavrulardan bir ya da birkaçını beslemeyi reddedebilir. bizim kedi ilk haftanın sonunda o ters doğan yavrusunu emzirmeyi bıraktı, hatta üzerine yatmıştı bir keresinde, altından zor aldık yavruyu. böyle durumlarda anneyi zorlamayın ve ona kızmayın. babamın bizim kediye dediği gibi kedinize "şerefsiz" demeyin :D diğer yavruları daha iyi beslensin ve daha sağlıklı olsun diye en güçsüzleri reddedebiliyor anneler. öyle bir şey olursa bilmiyorum yaşatabilir misiniz, biz başaramadık malesef. ama o yavruya veterinerden aldığım tarife göre şunları karştırıp verebilirsiniz: yarım çay bardağı sıcak inek ya da keçi sütü, yarım çay bardağı sıcak su, yarım çay kaşığı tereyağı, yarım kesme şeker. veya bunun yerine aptamil bebek maması da olur. (eczanelere gidip "tarihi geçmiş bebek maması varsa verir misiniz?" derseniz ücretsiz veriyorlar genelde, tarihi geçmiş olmasının bir zararı yok.) bir de o yavrunun poposunu sulandırılmış zeytinyağlı pamukla silerek çişini yaptırmak gerekiyor.

İkinci kedi yavrulara bir şey yapar mı orasını hiç bilmiyorum.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (02.06.17 17:36:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.