[]

yavru kedilerle ilgili sorular

yeni doğmuş sokak kedileriyle ilgili pek tecrübem yok. aşağıdakileri okuyup yardımcı olabilirseniz makbule geçer.

apartmanın dışındaki merdivenin altındaki boşlukta kedi yavrulamış, 5 tane. sanırım 3-5 günlük kadarlar. nasılsa bunlardan 3 tanesi bizim zemin kattaki boş daireye girmiş (ya da dairede doğurdu, bi kısmını dışarı taşıdı, orası karışık. dairenin bahçe tarafındaki arka odalarından birinin penceresi açık, giriş-çıkışı oradan yapıyorlar sanırım). bizim bahçenin müdavimi çok sayıda kedi olunca, yavrulara zarar gelmesin diye dışarıdakileri de alıp içeri koydum. pencerenin iç kısmına rampa şeklinde bi tahta koydum, anne kolay girip çıksın diye.

olayın başına dönersek, ben önce üst kattan daire içinde miyavlayan yavruların sesini duydum. inip bakayım dediğimde merdiven altındakileri buldum. bunları da içeri taşıyayım derken dairenin kapısını açık bırakmıştım, baktım anne kapıya gelmiş. hepsini daireye koydum, anneye süt ve su verdim, o bunları içerken yavrular da emmeye başladı. alçak bi kutunun içine havlu koydum, belki yatarlar diye, kapıyı kapatıp çıktım. açık olan pencereyi yine açık bıraktım.

ertesi gün anne için mama alıp, uygun bi yere koymak için daireye indim. baktım bi tanesi yine dışarıda, fakat kuytu bi yere saklanmış, almayı başaramadım. içerdekiler öyle dolanıyordu, anne ortada yoktu. anne için kuru mamayı köşeye koydum, bi tas da süt getirmiştim, bunlar daha arkamı dönmeden süte üşüştüler. bu kadar küçük yavrulara inek sütünün iyi gelmeyeceğini biliyorum ama öyle toplandıklarını görünce de engellemek istemedim.

sorularım şunlar;
- kuru mamayı köşeye koydum, bi daha da bakamadım. bunlar ona da bulaşmamıştır di mi, aklım kaldı.
- sütü içirerek hata mı yaptım? bugün onlar için süt tozu alayım diyorum. annenin sürekli geleceğine güvenemedim.
- enteresan bi şekilde 5 yavrudan 3'ünün tek gözü kapalı/kör. ama sonradan olmuş gibi değil de doğuştan gibi. bu ne iştir? bi tanesinin de alnında aynı 3. göz gibi bi delik var, ama yine bu da sonradan olma gibi değil. bu ne iş olabilir?
- ben bunları dışarıda buldukça toplayıp daireye sokuyorum, hata mı ediyorum? diğerlerinden ayrı düştükçe kesintisiz miyavlıyorlar. hepsini dışarı çıkarsam da büyük kedi sorunu var. naapsam?
- önerileriniz varsa alırım. geçen yıl zar zor iki yavru büyüttüm yine böyle, anneleri sakattı. psikolojik olarak zorluyor beni, hep aklım kalıyor. az büyüyene kadar bunlara destek olmak için ne yapayım başka?

teşekkürler.

 
Kedileri ellememen gerek. Senin kokun yüzünden anneleri terkedebilir. Kedilerin gözleri çok hassas oluyor yeni doğduklarında annelerinin yalaması gerek anne yoksa sen pansuman yapmalısın. Kediler süt yüzünden ishal olup ölebilir. Bebekler için kedi süt tozu almalıısn.
Fotograf koysan daha iyi anlardık. Üçüncü göz vs anlamadım bir şeycik. Anne varsa kedileri ellememk bulaşmamak en iyisi. Anneye mama koymak su koymak gerekli. Neden süt getirdiğini anlamadım açıkcası. Kedileri de ishal yapıyor süt. Su koymalısın. Kedileri daha fazla elleme lütfen eğer anne terketmişse de sen bakacaksın artık.

  • fasulyek  (31.05.17 13:30:11) 
@fasulyek, tavrın kedilere bilerek zarar vermeye kastetmişim gibi sanki. olan biteni uzun uzun anlattım, süreç anlaşılsın diye. dediğim gibi eve yerleştiklerini farkettiğimde, anneye yiyecek bişeyler vermek istedim, o an evde mevcut verebileceğim en uygun şey süttü. sonradan mama aldım işte. ellememin nedeni de dışarıda kalmasınlar diye, çünkü daha önce bahçeye gelip giden kedilerin yeni doğmuş yavruları boğduğu oldu. yine anlattığım gibi annenin benim ellememle bi sorunu da olmadı neyse ki, gelip emzirdi. zaten öncesinde sokaktaki çocuklar bunlarla bayaa oynamışlar, biraz da onlardan saklamak istiyorum.

sonuç olarak annelerinin ilgilenmeye devam ettiği durumda hiç karışma diyorsun, doğru mu?
  • manuel mandalina  (31.05.17 14:03:56 ~ 14:05:04) 
öncelikle, havaların iyi olmasına aldanmayın. yeni doğmuş kediler için ortam ne kadar sıcak olursa o kadar iyi. özellikle geceleri sıcak su torbasını bir beze sarıp yavruların yakınına koyabilirsiniz.

kediler zaten gözleri kapalı doğar, 2-3 hafta içinde gözleri açılmaya başlar. siz 3-5 günlük demişsiniz ama 3-5 günlük kediler avucunuzun yarısı kadar boyutta olurlar. süte falan saldırabilecek kadar da güçlü olmazlar. hareket edemezler. avucunuz kadarlarsa 2-3 haftalık olmuşlardır. gözlerin de önce biri, sonra diğeri açılabilir, yani bana anlattığınız şeyler normal geldi. ama 3. göz derken? :D

anneye de yavrulara da direk süt içirmeyin. sindiremezler. anne gelmezse yavrulara veterinerden aldığım tarife göre şunları karştırıp verebilirsiniz: yarım çay bardağı sıcak inek ya da keçi sütü, yarım çay bardağı sıcak su, yarım çay kaşığı tereyağı, yarım kesme şeker. veya bunun yerine aptamil bebek maması da olur. (eczanelere gidip "tarihi geçmiş bebek maması varsa verir misiniz?" derseniz ücretsiz veriyorlar genelde, tarihi geçmiş olmasının bir zararı yok.)

ama anne ortalıktaysa sadece anneyi besleyin. haşlanmış ciğer, yumurta, yoğurt gibi şeyler verirseniz anne güçlenir, sütü de artar.

ortamı bilemedim ama anne onlar için en güvenli yeri bulacaktır, siz bir yerlere taşımayın bence.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (31.05.17 14:36:29 ~ 14:49:31) 
yani gözleri yeni açılmış gibi ve titrek titrek yürüyorlar, demek ki büyümüşler bayaa :) hani 3. göz konumu olur ya, tam orada sanki deri ve et yok, kemik görünüyor gibi bir çukur var. ama sonradan olmuş gibi değil, o kedi dışarıda olduğundan çok inceleyemedim de. sütü suyla incelttim ama başka bişey katmadım. zaten onu da geçici çözüm olarak yaptım. anneye mama aldım sonradan. bebeklere bişey verme niyetinde değilim, anne gelip gittikçe.

taşıma konusunu tekrar açıklayayım. bunların bi kısmı boş dairede, bi kısmı dışarıda. ayrı kaldıkları takdirde hiç kesintisiz miyavlıyorlar ve biz bunları evden dinliyoruz. hal böyle olunca ben bunların hepsini dairede topladım önceki akşam, sustular. sonra nasıl olduysa dün akşam üzeri ben eve girerken bi tanesi yine dışarıda bağırır vaziyette idi (kendisinin çıkması mümkün değil) ve yeğenlerimin söylediğine göre sabahtan akşama kadar bağırmış. bunlar böyle yapınca benim de müdahale edesim geliyor. anlaşılan o ki ne yaparlarsa yapsınlar elleme, bağırsınlar diyorsunuz, ok? :D
  • manuel mandalina  (31.05.17 15:02:00 ~ 15:04:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.