[]

Isı ve yüksek/düşük ses frekansları ilişkisi hakkında bir soru

Merhaba herkese,
Video1'de mekanik titreşimler bir zemine dokundurularak ses elde ediliyor.
Video2'de ise ses sinyalleri ısı bükülerek yüksek frekanslar bastırılıyor, benim sorumsa şu:

Video1'de dokundurulan zemini ısıtırsak yüksek frekanslı sinyalleri bastırıp, düşük frekansları daha öne çıkarabilir miyiz? Ne dersiniz?


Video 1 : www.youtube.com
Video 2 : www.youtube.com

 
İkinci vidyoyu izlemedim ama söylediğinden yola çıkarak yapılabilir diye düşünüyorum. Zemini bir sistem olarak düşünürsek istenilen frekans cevabını oluşturacak şekilde ayarladıktan sonra beklenen çıkış elde edilebilir. Ama ısısını kontrol etmesi zor olacağı için lineer time invariant bir sistem olmaktan uzak olur.


  • synesthesia  (30.05.17 16:28:39) 
hayır.

ikinci videoda anlatılan ısınan hava nedeniyle oluşan konveksiyon akımlarının sesin yönünü saptırması. ama video yanıltıcı. insan vucudundan çıkan ısı oradaki ısı tabancası gibi 400 derece değil ve o kadar yüksek hava basıncı da oluşturmuyor.
  • orpheus  (30.05.17 17:28:47) 
Olmaz. Sıcaklık sadece dalga boyunu ve sesin direksiyonalitesini(evet böyle bir kelime yok ben uydurdum da karşılığı aklıma gelmedi.) etkiler.


  • alperz  (30.05.17 18:02:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.