[]

hakaret davasında zaman aşımı var mıdır

12 sene önceki paylaşımı yüzünden ifadeye çağrılan ekşi sözlük yazarı olduğunu ve fenerli bir futbolcuya hakaret ettiği için 3 yıl sonra ifadeye çağrılan kişiler olduğu söyleniyor. Atıyorum 5 sene önce yazdığımız şuan da değiştirme imkanımız olmayan bir yazı yüzünden bize dava açılabilir mi. Kişi bu yazıyı görünce mi başlıyor dava süresi anlamadım. Ayrıca neden icerigi yıllardır kaldırmayan siteye değil de şahsa açılıyor davalar. 5 senede insanin tüm fikirleri değişir 5 sene önceki olay nedeniyle dava açılacaksa ölelim biz. Nedir bunun aslı.




 
@rucka adam öldürmekle hakareti bir mi tutuyorsun benim demek istediğim öyle bişey varsa zaten yoğunluktan kimse davaya bakamaz ki. Ögrendikten sonra 6 ay derken ne zaman öğrendiğini nasıl kanıtlıyor ki. Bence 6 aysa hakaretten sonraki süredir o.


  • qazedcsrfvtyhngujmkol  (30.05.17 06:08:57) 
Adam hakaret davasi acmak icin neden 12 sene beklesin? Belli ki ogrenilen sure onemli.


  • baldur2  (30.05.17 07:17:04) 
@baldır iyi de güzel kardeşim geç öğrendiğini nasıl kanıtlıyor bu şahıs. Üstteki arkadasa da aynısıni sordum yanitlamadi


  • qazedcsrfvtyhngujmkol  (30.05.17 08:24:45) 
DAVA ZAMANAŞIMI - TCK 66. Md.

Madde 66 - (1) Kanunda başka türlü yazılmış olan hâller dışında kamu davası;

a) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda otuz yıl,

b) Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmibeş yıl,

c) Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıl,

d) Beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda onbeş yıl,

e) Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl,
Geçmesiyle düşer.
  • ground  (30.05.17 10:28:08) 
@rucka 5 senede bu işin hakareti nasıl kalıyor anlamış değilim. 5 sene önce hakaret olan bişey şuan hakaret olmayabilir. Örnek olarak Fethullah Gülene 5 sene önce sövmekle şimdi sövmek aynı mı. Benim aklıma yatmadı hakarete dava açmak için bu kadar uzun süre hakkı olması.


  • qazedcsrfvtyhngujmkol  (30.05.17 13:53:09 ~ 13:53:56) 
Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret hariç şikayet süresi 6 ay. 6 ay içinde şikayet etmezse geçmiş olsun. Dava açıldıktan sonra da 8 sene içinde hüküm kurulamazsa dava düşüyor.
Madımak olayında da 20 sene içinde hüküm verilemediği için dava düşmüştü ya dava zamanaşımı onu ifade ediyor.

  • manuelka  (30.05.17 16:09:45) 
Zamanaşımı süresi suç teşkil eden fiilin bittiği andan itibaren başlar. Kişilerin bu şekilde ifadeye çağırılmalari hukuka ve kanuna aykırı oluyor çoğu zaman. Zaten hakaretten değil de anayasal düzene karşı suçlardan falan çağırılıyorlar. Sonucunda da bir şey çıkmıyor. İnsanların bunları görüp otosansur yapmasını hedefliyorlar. Literatürde soğutma etkisi olarak geçiyor ya da chilling effect diyorlar.


  • manuelka  (30.05.17 16:15:41) 
Şikayet için sure de zamanaşımını geçmemek üzere fiili ve faili öğrendiği tarihten itibaren başlar.


  • manuelka  (30.05.17 16:18:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.