[]

hukuk sorusu - hakaret soruşturması ve manevi tazminat davası

merhaba,

bir arkadaşımın başına gelen garip olaylar zincirini anlatıp avukat arkadaşlardan tavsiye almak istiyorum. şu an kendisinin avukata gidecek durumu olmadığı ve olay biraz da kendisinin sözlü olarak taciz edilmesini kapsadığı için ayrıntılı olarak yardımcı olabilecek birini bulmayı umuyorum.

arkadaşım, adına elif diyeyim, ağustos 2016'da tinder'dan bir adamla, ona da ali diyelim, tanışıyor. bir ay kadar yüz yüze görüşüyor ve facebook, whatsapp, ve steam üzerinden iletişim kuruyorlar. ardından elif ilişkiyi bitirmeye karar veriyor ve ona bunu söyleyen bir mesaj atıyor. arkadaş kalabileceklerini vs. de ekliyor. bunun üzerine ali elif'e durmadan mesaj atmaya, onu aramaya, iletişimde kalmaya çalışıyor. elif bu durumdan bunalınca ona daha fazla konuşmak istemediğini söylüyor (bu konuşmaların çoğu facebook messenger'dan gerçekleşmiş, şu an konuşmalar duruyor). bunun üzerine ali durmuyor ve yazmaya devam ediyor, elif birkaç kere daha ona konuşmak istemediğini söylüyor. ali tekrar mesaj atıyor ve bu seferki mesajında küfürlü bir kısım da var. elif bunun üzerine ali'ye küfrediyor. ali yazmaya devam ettikçe elif birkaç kere daha küfrederek yanıt veriyor. ali'nin mesajları arasında da küfürlü ve hakaret içeren ifadeler var. bir süre sonra konuşmayı kesiyorlar.

iki ay kadar sonra elif'i karakoldan arıyorlar. arayan polis hakkında şikayet olduğunu ve karakola gidip ifade vermesi gerektiğini söylüyor. elif karakola gidiyor. karakolda ona ali'nin hakkında hakaret şikayetinde bulunduğu ve özür dilemesi durumunda soruşturmanın kapatılacağı, davanın savcılığa gitmeyeceği söyleniyor. elif orada hakaret edenin kendisi olduğunu ama o kişinin taciziyle kendisini tetiklediğini söylüyor. yazılı ifadesinde özür dileyip uzlaşmaya gidebileceğini de belirtiyor, çünkü bunların uzamasının doğuracağı maddi ve manevi yükü kaldırabilecek durumda değil. o tarihten sonra uzun süre olaydan ses çıkmıyor ve elif konunun kapandığını düşünüyor.

bugün elif'i tekrar karakoldan arıyorlar. hakkında manevi tazminat davası açıldığı için gelir durumunu öğrenmesi gerektiğini söylüyor. elif öğrenci olduğunu ve geliri olmadığını belirtiyor. ardından polis (soruşturma olayı ilk çıktığında bu durumla ilgilenen polis) adliyeye gidip soruşturma bilgilerini öğrenmesi gerektiğini söylüyor elif'e. şu an e-devlet'e girdiğinde adına açılmış bir dava görünüyor. yani ali avukat tutmuş ve davayı açmış.

bizim merak ettiğimiz şey şu an elif ne yapmalı? avukat tutacak parası yok. tacize uğrayan taraf aslen kendisi (subjektif bir yorum değil, konuşmaları okuduğumuzda çok açık biçimde ali'nin elif'i sistematik olarak rahatsız ettiği ve elif'in çok kez "lütfen bana yazma" vs. dediği görülüyor). aradığımız bir avukat arkadaşımız bunun sabıka kaydına işleyebileceğini, hapis cezası alabileceğini ve bu cezanın para cezasına dönüştürülebileceğini söyledi. ancak şu an ne böyle bir cezayı karşılayabilecek parası var, ne de haklı olduğu bir durumda ceza ödemek istiyor.

 
eğer olaylar tam olarak anlattığın gibiyse

inşallah yardım sever bir avukat çıkıp yardımcı olur da şu ali diz çöküp tövbe ister
  • tavish11  (29.05.17 20:33:02) 
e-devlette gorunen dava hukuk davasi mi ceza davasi mi? manevi tazminat davasi actiysa bu hukuk davasidir ve sicile islemez.

ornekteki ali hakaret sebebiyle sikayetci olarak ceza davasi gorulmesine sebep olduysa ve elif bu davadan ceza alirsa bu siciline isler. ama bunun da manevi tazminat ile alakasi yok. o yuzden davanin turunu netlestirmenizde fayda var bir sonraki adimi planlamak adina.

eger ceza davasi ise elif de gidip sikayetci olsun. karsilikli hakaret durumunda hakimler taraflara ya hic ceza vermiyor ya da iki tarafa da indirimli kisa sureli cezalara hukmediyor. o kisa sureli ceza da kosullari uygun oldugunda (elif acisindan uygun oldugunu dusunuyorum) aciklanmiyor. onun yerine hukmun aciklanmasinin geri birakilmasi karari cikiyor. bu durumda da para odemez. hapis yatmaz. sicile de islemez.
  • rucka boji  (29.05.17 20:36:11) 
şimdi olayın bildiğim kadarki kısmı şöyle, hakaret davaları 0-2 yıl arası hapisle yargılanıyor ve bu da gün üzerinden para cezasına çevriliyor, mesela 3 ay ceza aldı; günlük para limiti kişinin gelir seviyesine göre;(bi' alt limiti vardı ve genelde bu alt limitten uygulanıyor, 20 lira filandı galiba unutmuşum) zaten orospu çocuğu küfrüne bile mahkeme 3 ay bilmem kaç gün hapis cezası vermiş gibi bir uygulama örneği de vardı.

ama bu tabi, en kötü kısmı, yani mahkeme aliyi haklı bulursa elif hapis yatmaz da alacağı ceza para cezasına çevrilir.

Yalnız durum şöyle ilerleyebilir; önce ali ile irtibat kurulup konu üzerine uzlaşma denenebilir, sonra bu sistem çalışmazsa bi' komisyon var o komisyon bir çalışma yürütüyor, o da olmazsa delilleriniz ile hakim karşısında konuyu açıklığa kavuşturuyorsunuz.

bir de avukatla ilgili de baroya bi' başvurun bakalım, ücretlik avukat tahsis ediyorlar ama bu dava türüne de ediyorlarmı bilmiyorum.




Ve bu süreçte elif o kadar da haklı değil aslında. Ancak tabi, kimse bir iletişim yüzünden herhangi bir ceza da almamalı diye düşünüyorum. zaten önceki yazılarımda da başıma gelen durumlar fikirlerim v.s mevcuttur.
  • mete kudur  (29.05.17 20:41:48) 
elif bahsettiğin platformlardan ali'yi engellemiyor mu, engellemiyorsa neden engellemiyor?


  • bobinhoo  (29.05.17 21:12:46) 
bildiğim kadarı ile elif baroya dilekçe yazıp kendine avukat atanmasını isteyebiliyor ?


  • oscar  (29.05.17 21:23:18) 
Taciz söz konusu olduğu için kadın dernekleri destek olabilir


  • gazozailacatmauzmani  (30.05.17 03:52:25) 
 arkadaşın adamı deneme tahtası olarak kullanmak istemiş ama adam dişli çıkmış. türkiyede kadınların seçenek şansı bol olduğundan her erkeği kolayca harcayabileceğini düşünüyor. Benim anlamadigim buraya yazdiracagina kankan madem bu kadar haklı karşı dava açsın kadınlara yapılan pozitif ayrımcılık da düşünüldüğünde avantajlı olacaktır.


  • qazedcsrfvtyhngujmkol  (30.05.17 06:33:04 ~ 06:34:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.