[]

yenibosna semtinin ismi nereden geliyor?

geçen hoca abd tarihini anlatırken york-new york olayını şöyle örneklendirdi: "bosna'dan göçen birinin yerleştiği yere yenibosna demesi gibi."

duyduğumda "anaaaa" dedim içimden ama bunu bir kaynaktan doğrulamam lazım.

öncelikle, sizler de böyle mi biliyorsunuz? yanlış/yalan diyecek olan var mı ve de kaynak gösterebilecek olan var mı?

 
Konya'daki bosna göçmenlerinin yerleştirildiği yer doğrudan bosna mahallesi -şimdi üniversite var o tarafta.
zamanında muhacir ya da çerkes yerleştirilen yerler de çerkez mahallesi, muhacir mahallesi filan olmuş - ama resmi, ama gayriresmi.
bu şekilde toplu yer gösterme ve yerleştirme yapıldıya, evet yerleşim yerleri adlandırılmış özellikle köylerde var bu. ama bizde dağınık yerleşim de çok. yahut adam gelmiş izmir merkeze yerleşmiş, nasıl yer ismi versin ? onlar da soy isimlerini plevneli, florinalı filan almış.
yenibosnayı hiç bilmiyorum :)
  • niye ama  (27.05.17 23:15:24 ~ 23:17:01) 
Ben de Yenibosna'nın hep Bosna'dan gelenler çok olduğu içni o adın "Orada Bosnalılar var hep" anlamında olduğunu düşünmüşümdür ama onlar iyi hissetsin diye değil de, taşınmalarından sonra orada çoğunluk oldukları içindir diye. Bir nevi China Town ya da Little Italy gibi.

New York'un eski adı New Amsterdam imiş zaten. Çok Felemenk varmış diye. Orası o bölgeye başkent olduktan sonra belediye York Dükü'nü onurlandırmak için adını değiştirmiş. Yani, New York da bir nevi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü.
  • aychovsky  (27.05.17 23:18:16) 
bugün yenibosna denen yerlere göç 93 şavaşına kadar tarihleniyor diye biliyorum. bi' de Polonezköy var aynı şekilde.


  • müftü  (27.05.17 23:55:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.