[]

Ramazan davulcuları gürültü kirliliği değil mi?

Bir kişi var mı ki ben ramazan davulcularının sesleriyle uyanıyorum gece diyen. Hangi çağda yaşıyoruz? Türlü türlü alarmlar var. Hayır dangır dungur çalıyorlar estetik yok bişey yok. Tenekeyle çalsalar daha iyi, hayatında davul çalmamış, mesleği bile davulculuk olduğu muamma adamlar her gece çocuk bebek yaşlı dinlemeden geziyorlar mahallede. Ezan saati atıyorum 3.30 sa 2 de başlıyor dingiller. Sepetli motora binmiş çala çala gidiyordu bu gece. Biri sürüyor, diğeri yanda çalıyor. Denetleyen kimse yok mu bunları? Kime şikayet edebilirim? Gerçi dinsizlikle suçlarlar ya o ayrı konu. Gelenek melenek demeyin, alakası yok gelenekle. Son gece yaparsın herkes heyecanla bekler. Sanki bana sormuşlar gibi para istemeye gelmiyorlar mı? Eskiden bayramda gelirlerdi, sonra 15 güne düştü, şimdi haftada geliyorlar kapı kapı dolaşıp pata istemeye. Bakın geleneklere karşı değilim, yanlış anlaşılmasın. Bu işlevsiz ve rahatsız edici bir durum.




 
Ben böyle geleneğe de karşıyım, bu dangozları eleştirirken özür diler tonda konuşmak zorunda değiliz. Beni gecenin 3'ünde 5'inde uykumdan uyandıran her geleneğe karşıyım. Herif dinime saygı göster diyor, içtiğim suya karışıyor ama sabah 5'te hoparlörden bağırarak tüm mahalleyi inletiyor. Gece 3'te camımın önünde paldır küldür davul çalıyor. Saatini kur kalk namazına sahuruna amk, benden ne istiyorsun.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (27.05.17 11:42:46) 
igrenc bir sey ya. iyi ki bi dinleri var aq. bu kadar gosteris meraklisi olunmaz.


  • pgup  (27.05.17 11:42:48) 
ben şu ana kadar ne ezan ne de davul sesisyle uyandım abartıyorsunuz sanki


  • elvedui  (27.05.17 11:44:39) 
@elvedui kucuk sehirlerde deneyimledin mi hic bunu?


  • pgup  (27.05.17 11:46:34) 
dindar değilim ama oruç tutuyorum elimden geldiğince. beni de fazlasıyla rahatsız ediyor. bi de çalışan insanlarız, sahur zaten uykusuzluk problemi oluşturuyor. ben 3 te yemeğe kalkıcaksam o 1 buçukta gezmeye başlıyor iyice uyku kalmıyor.

ben böyleysem tutmayanın ya da dinsiz birinin hissettiklerini tahmin edemiyorum.
  • jonestown  (27.05.17 11:48:00) 
on bir ay davulsuz geçti. bunu da düşün. mesele uzay ve bilgi çaginda olmak degil. bu bir gelenek. ezan sesinden ve selamun aleyküm denmesinden rahatsız olanları da eklersek meselenin aslinda sadece davul sesi olmadigi ortada.


  • 1adam  (27.05.17 11:58:41) 
igrenc bir durum. dun gece uykumun icine etti bir ara sesiyle. o sese uyanmayanlara hayretle imreniyorum gercekten


  • theworldismine  (27.05.17 12:20:47) 
evet gurultu kirliligi. oruc tutup da "ramazan davulculari iyi bir sey, kalsinlar" diyen birini tanimiyorum.

sokakta yapisip "abi bir lira verir misin"ci tiplerden rahatsiziz ama hala varlar. davulcular icin de oyle. ev ev dolasip para isteme derdinde hepsi. gelenek falan hikaye.

ha ama "muslumanalra ait bir sey, yasaklansin !!!1" kafasinda olanlari da anlamiyorum.
  • fakyoras  (27.05.17 12:27:21 ~ 12:28:22) 
Ben duymuyorum ama bu yüzden uyansam gerçekten çok sinir olurdum. Ezan da duymuyorum yakında cami de var aslında ama sesi insaflı seviyede sanırım. Gelenek falan hikaye abicim safi gürültü kirliliği at hırsızı gibi herifler zaten. Çok istiyorsan kur alarmı kalk neyinşovu nu yapıyorsun. Evet selamın aleyküm diyen adama da cevap vermiyorum ya da merhaba derim, esnafım. Araplaşmaya niyetim yok.


  • gozu acik sevisen yahudi  (27.05.17 13:42:00) 
bazı geleneklerin çağa uymaması ve ortadan kalkması normal ve bazen gereklidir. eskiden alarmlı saat de yoktu, uluslararası şirketler de yoktu. sabah kalkıp dükkanı açardın belki. şimdi sabah 7'de yola düşüyorsun ki şehrin öbür ucundaki işine yetişesin.

ramazan davuluna gelene kadar gelenek, görenek vs. korumak isteyenler tarihi eserlerin korunmasıyla işe başlasınlar.

Bu bilmem kaçıncı katliam: www.hurriyet.com.tr
  • idexo  (27.05.17 14:03:57) 
madem işlevini yitirdi ve sadece bir gelenek olarak hayatını sürdürüyor, o zaman tüm bir ay boyunca değil de mesela sadece ilk gün ve kadir gecesi olmalı davul. sonuçta bu durumdan şikayet eden insan sayısı çok daha fazla. milli iradeye saygı duyup bu uygulamada bi düzenlemeye gidilmeli. ha bu arada kendileri duymuyor diye millete "abartıyorsunuz" demek ne demek? eskiden direkt davulcunun geçtiği cadde üzerinde birinci katta otururdum, davulu gel evin içinde çal, çok da fark etmezdi hani, öyle bir gürültü olurdu. gel o evde uyu bakalım, insanlar abartıyor mu gör. her insanın önce asgari bi empati ve muhakeme yeteneği edinmesi gerekiyor sanki.


  • soso  (27.05.17 14:35:06 ~ 14:38:46) 
sabahın 5 inde evin önünde bi adamın tüm gücüyle davul çalmasını hala gelenek olarak savunanların bu kadar çok olması insanın kendini sinirden sevmesine yetiyor zaten. her boka gelenek denmez. gürültüden ibaret gelenekleriniz yerin dibine batsın ki çoğu öyle. ya korna ya davul ya megafon. toplum içinde yaşamayı bilmeyen sığırların arasında kaldık. ben rahatsız olmuyorum diyor çıkıyor işin içinden.


  • n62  (27.05.17 14:49:54) 
türkiye'de her din "geleneklerini" istedigi gibi yaşayana kadar müslümanların da "geleneklerini" başkasının gözüne gözüne sokarak yaşama hakkı yoktur. ama biz cogunluguz diyenlere faşizmin tanımını okumalarını tavsiye ederim.

ne davul calan ne de davulla uyanip oruc tutanda maneviyat adına bir sey yok. isteyen bahsis istemeye gelen davulcuya, allah rizasi icin calmadin mi sen bunu, allah sana öte dünyada bu yaptiginin karsiligini verir desin, aldigi cevaba göre müslümanligi tekrar düsünsün.
  • cunnilinguist  (27.05.17 16:41:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.