[]

kirada oturduğum evi nasıl alayım?

merhaba,

oturduğum evden çok memnunum, bir şekilde satın almayı düşünüyorum.

şu an x lira kira veriyorum. çevredeki bizim eve benzer satılık evlerin fiyatlarına internetten baktım, ortalama fiyatlar 280x lira civarında. o 280x lirayı da denkleştirebilirim sanırım.

ama ev sahibimin evi satmak gibi bir niyeti olduğunu hiç sanmıyorum. kendisi aileden zengin, 35-40 yaşlarında, namazında niyazında, tanıdığım kadarıyla iyi bir adam ve paraya ihtiyacı olmadığı için satmaz gibi geliyor.

sizden tavsiye istemeye geldim.

sizce ev sahibini arayıp ne demeliyim? "ben bu evi çok seviyorum, yıllarca da çıkmayı düşünmüyorum. boşuna kira ödemeyeyim diye evi satın almak istiyorum" desem adam bence bana hayatta satmaz evi. yani tek seferde 280x lira nakit almaktansa sonsuza dek her ay x miktar para almak daha mantıklı gelir muhtemelen.
ya da direk "ben şimdi size 280x lira vereyim, ev benim olsun" diyip işi aceleye mi getirsem :D

ikinci olarak sözleşmemiz önümüzdeki ay bitecek ve o zaman kira artacak. kira artınca da evi hiç satmak istemeyebilir ya da çok daha yüksek bir fiyata satmak isteyebilir.

siz ne diyorsunuz? ev sahibine ne demeliyim ki evi makul bir fiyata satmaya razı gelsin?

 
kusura bakmayın ama ev sahibi 280 kiraya o evi satmazsa zaten bence çok saçma bir iş yapar.

neyse. ev sahibine sorup alabilirsiniz elbette, belki adamada mantıklı gelebilir. ama 280 kira çarpanı çok çok ciddi bir sayı ve emlak alımında çok aşırı uçuk. 200 olmalı normalde.

o kadar para verebilecekseniz evi avrupadan(ör: almanya) satın alın, 200 de biri kadar getirir yaklaşık, hayat boyu euro geliriniz olur, kriz derdi olmaz.
  • kurnaz  (25.05.17 16:02:38) 
@kurnaz teşekkürler, ama malesef kadıköy'de genellikle ev fiyatları böyle ve kadıköy'de oturmaktan memnunum. yurtdışından ev almak ve onun işlemleriyle uğraşmak bana yük olur. azıcık aşım, ağrısız başım derdindeyim daha çok.

keşke dediğiniz gibi olsa da 280x'e satsa, çünkü o parayı denkleştirebilirim sanırım ve artık ev için gözden çıkardım gibi bir şey.

siz bu işten anlıyorsunuz büyük ihtimalle, neden 200 katı olmalı dediniz? kadıköy gibi bir semtte bile 200 katı mı uygundur? ev yeni bina ve konumu baya iyi bu arada.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (25.05.17 16:09:44) 
evi alma niyetinizi ciddi olarak belirtin. o anda kabul etmese bile bir gün mutlaka paraya sıkışacaktır veya o nakit para hissi onu dürtecektir:)


  • artci sarsinti  (25.05.17 16:26:40) 
bu işin raconu satın alırken aldığınız fiyat 20 yılda amorti ediyor mu şu anki kirayla.

yani 240x ise alınabilir. altındaysa iyi fiyat. üstünde ise fiyat kötüdür.

olaya gelirsek bi çıtlat bence bende ev almak istiyorum falan filan diye. evden de çok memnunum satcak olursanız haberim olsun gibisinden. işte elimde 280x para var falan diye bi ağzını yokla. orda satmaya yanaşıp yanaşmayacağını anlarsın.
  • contavolta  (25.05.17 16:27:32 ~ 16:29:03) 
arayıp konuşun, direkt satma niyeti var mı onu sorun.

bende de tam tersi oldu, oturduğum evden memnunum ancak alma niyetim yok. ev sahibim almamı teklif etti düşün dedi ama bir geri dönüş yapmadım. oluyor yani böyle şeyler kiracı- ev sahibi arasında. kimin aklında ne var bilemezsiniz, benimki de çok zengin hatta yan daire de onun :)
  • eindaclub  (25.05.17 16:37:57) 
kötü kiracı ev sattırır diyorlar.. deneyebilirsin =)

bence o kadar paranın söz konusu olduğu durumda duygusal davranma, nakitte bekle, fırsat çıktığı anda değerlendirirsin.
  • kveldulv  (25.05.17 17:00:27) 
Muhtemelen caferağa'da 2000 lira kiraya güzel bir 2+1'de oturuyorsun, eğer öyleyse 560.000 lira ev için normal bir fiyat. Bence kira sözleşmesi bitmeden ara "ev almak gibi bir niyetim var satar mısın" diye açık açık sor.


  • duru arsnova  (25.05.17 17:13:46) 
@duru arsnova heh, sırf para miktarı yazmamak için koyduğum o x'ler y'ler bir anda boşa gitti valla çok sağol :D

hepinize teşekkürler, ben bir arayıp sorayım bakalım ne diyecek.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (25.05.17 17:27:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.