[]

varlık fonu - yoksulluk

yoksulluk ve gelir dağılımı dersi için sunum yapacağız.

konumuz "varlık fonu yoksullaştırır mı? - varlık fonu ve yoksulluk ilişkisi"

buna dair bilginiz, fikriniz, yorumunuz, makale vb. kaynağınız varsa paylaşabilir misiniz?

 
"varlık fonu yoksullaştırır" gibi bir önerme çok garip olur. keza, dünyanın en büyük varlık fonu norveç'in. ikincisi ise çin'in varlık fonu. bu şekilde bir korelasyon bulmanız mümkün değil.


  • captainobvious  (24.05.17 16:11:51) 
arkadaşın dediği gibi bir norveç-çin örneği varken bu soru garip kalıyor. çok zorlanırsa illa ki bir ilişki yaratılır ama dediğim gibi çok zorlama olur.

varlık fonu kurulur.
başına liyakat esasına tabi olmadan birileri getirilir.
her türlü işlemi için serbesti alır.
türlü devlet işletmelerini bünyesine katar.
yönetmeyi beceremez.
kaynaklar heba olur.
yeni kaynak yaratımı için ek vergiler konulur.
vergi de vatandaştan toplandığı için vatandaşın kullanılabilir geliri azalır.
vatandaş yoksullaşır.
  • cemiyetin ünlü siması  (24.05.17 16:54:00) 
Varlik fonu dedigin sey tek bir sey degil. Turkiye varlik fonunu kastediyorsan denetimlerden kacmak ve yasal muafiyet edinmek icin kurulmus Yigit Bulutun soz sahibi oldugu bir fon bu. Boyle bir fon yapilan hatalari ve yolsuzluk olasiligini arttirir. Bunlar halki yoksullastirir.
Ama bu boyle olmak zorunda degil. Yurt disinda halka sosyal guvence veren devlet fonlari da var. Emekliler ya da x calisanlari gibi belirli sosyal gruplarin paralarinin degerlendirildigi fonlar da var. Halki zenginlestirmesi icin bu fonlarin iyi yonetilmeye ek olarak hukuksal guvence altinda olmasi lazim. Turkiye'de ise issizlik fonuna cokuluyor. Yani burada varlik fonu iyidir varlik fonu kotudur tartismasi hukuksal cerceve ayni olmadigi icin temelsiz.

Zaten soru o kadar kotu ki varlik fonu diyince bu fonun devlet destekli bir fon olmak zorunda olmadigi bile atlanmis.
  • dunal  (24.05.17 21:31:09) 
cevaplarınız için teşekkürler. tabii ki varlık fonu yoksullaştırır dememiz saçma çünkü yoksulluğun bağlı olduğu birçok etmen var, direkt bi etkisi zor. ancak @cemiyetin ünlü siması' nın dediği gibi dolaylı yoldan ve uzun vadede bakarsak bağlantı kurabiliriz.

verdiğiniz norveç, çin gibi ülkelerdeki bu fonların kuruluş amacıyla türkiye, hindistan gibi ülkelerdeki fonlarınki farklı bir kere. ilkinde amaç enflasyonu önlemek, gelecek neslin refahı için güvence ve tasarruf sağlamak iken ikincisinde kriz ya da durgunluktan çıkmak için finansal kaynak bulma amaçlı teminat göstermek ve cari açığı fonlamak olarak farklılık gösteriyor.
  • kitabindan gemiler dusen  (24.05.17 23:01:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.