[]

meditasyon

aramizda meditasyon yapanlar var mi? rutininiz nasil ? kac dk yapiyorsunuz ? yararlari neler ?




 
günde 10 dakikayla, birkaç saat arasında değişiyor.

akşamları yatarken 5 dakika en hafif haliyle bile olsa yaparım.
erken kalktığım (5.30-6.00) günlerde sabah yapmaya çalışırım.

onun dışında belirli bir rutinim yok.
genelde günde 1-2 kere oluyor.
eğer sinirlendiğim ya da üzüldüğüm bir şey varsa sayısı ya da süresi artar.

yararları; dinginlik, hayata bağlılık, iç huzuru, kendini sevmek, hoşgörülü olmak gibi şeylerde lastik gibi esnetmesi.
merkezde kalmayı, dış dünyayı dışarıda bırakabilmeyi çok kolaylaştırması.
hayata karşı bakış açınızı değiştirmesi.

bunun dışında, yaptığınız meditasyon türüne göre etkileri de farklı olabiliyor.
  • blatta hiberna  (24.05.17 11:39:36 ~ 11:41:14) 
ingilizcen varsa headspace i bir arastir derim.


  • tezek  (24.05.17 11:48:20) 
Yatmadan önce 5dk. Kafamı boşaltıp daha rahat uyumamı sağlıyor.


  • peggy  (24.05.17 11:50:05) 
dönem dönem yapıyorum. maalesef alışkanlığı oturtamadım. yaptığım günlerde 10-20 dk arası zamanlayıcı kurmadan yaparım.


  • Goldstein  (24.05.17 11:52:12) 
dönem dönem yapmaya çalışıyorum. Mindfulness hakkında bir kitap almıştım, onunla birlikte gelen kayıtlar ve nefes egzersizleri var, onları dinleyerek yapıyorum.


  • sopiro  (24.05.17 12:05:07) 
Derin gevşeme diye bir şey var yoga hocası öğretmişti, bazı günler yatarken yapıyorum ve çok rahat uyumamı sağlıyor. Normal spor sonrası da yapabilirsin ya da herhangi bir anda.

Sırt üstü yere/ yatağa artık neredeyse oraya uzanıp avuç içlerin yukarı bakacak şekilde kollarını yana serbest bırakıyorsun. Kollarını, bacaklarını, parmaklarını, çeneni, dilini kısacası tek tek tüm uzuvlarını serbest bıraktığını kontrol ediyor ve en rahat olduğun pozisyonda hareket etmeksizin kalıyorsun. Bunu yapmadan önce üzerine ince bir örtü /battaniye örtebilirsin çünkü gevşeme esnasında hiç hareket etmediğin için üşüyebilirsin. İlk başta hareket etmemek çok rahatsız ediyor ve hareket etme ihtiyacı duyuyorsun ama o sırada önce karnına sonra göğsüne nefes almaya odaklanıyorsun ve sadece nefes sesine odaklanıyorsun. Belli bir süre sonra hareketsizlik resmen seni uyuşturuyor ve bu sefer de hareket etmek istemiyorsun. Bu pozisyonda uykun da gelebilir ancak meditasyon amaçlı yapacaksan uyumaya değil nefese odaklan. Zaman kavramını ve anın akışını önemsememeyi başardıktan sonra gevşemeyi sonlandırmak aklına geldiğinde; önce parmak uçlarından yavaş yavaş bedenini hareketlendir. Bu aşamada parmak uçlarını oynatmak bile sana aşırı zor gelecektir eğer derin gevşemeye girdiysen. Sonra cenin pozisyonuna gelip bir süre vücudunu dinlendir ve kalk. Kalktığında uykudan uyanmışçasına dinlenmiş olacaksın.

Ben bunu yaparken uyanık halde rüya bile gördüm ama ne gördüğümü hatırlamıyorum şu an :)

Nefese odaklanmak en kolay meditasyonlardan, diğer teknikleri bilmiyorum ama derin gevşeme çok keyifli gelecektir.
  • neferkitty  (24.05.17 12:12:43 ~ 12:25:08) 
neferkitty + 1

ilk başlarda kendini tamamen bırakmakta zorlanabilirsin. kendini kontrol ederek başlayabilirsin; kaşlarım çatık mı, dişlerimi çok mu sıkıyorum, sırtımı ve omuzlarımı tam olarak bıraktım mı, bacaklarımın yere teması nasıl/tamamen bıraktım mı gibi gibi.

bu esnada göz bandı kullanırsan şahane, derinleşmene yardımcı oluyor. benim yoga eğitmeni arkadaşım bana kendi hazırladıklarından verdi, içinde lavanta var. şöyle bir şey;

www.google.com.tr

birde uykuya dalmakta zorlanıyorsam kurbağa pozisyonunda kalıyorum bir süre, çok rahatlatıyor. dikkat etmen gereken nokta bacaklarını cart diye birleştirmemek, ellerinin yardımı ile kapatmak. 5 numaralı poz;
blog.gittigidiyor.com

ihtiyaç duydukça ve yogaya gittikçe yapıyorum, belirli bir rutinim yok. 20 dakikaya yakın sürüyor.
  • Phoebe  (24.05.17 12:33:05 ~ 12:33:35) 
bir dönem tek oturuşta iki saate yakın odaklı kalabiliyordum.
şimdi savsakladım.
meditasyon yararı çok hızlı ve somut biçimde görüleiblen bir pratik.
yoga da yapasım var.
  • filteria  (24.05.17 12:43:34) 
@ phoebe evet goz bandini unutmusum bana verdigi bant da vanilya tarcin kokuyordu sanirim kokuyla da gevsemeyi bagdastirma hedefleniyor ama o kokuyu duyunca mutlu oluyorum beynin koku hafizasini etkiliyor galiba etkili oluyor cidden :)


  • neferkitty  (24.05.17 12:54:29 ~ 12:54:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.