[]

birkaç ekonomik terim

bono, tahvil, nominal faiz, efektif faiz bunların anlamını rica etsem salağa anlatır gibi anlatabilir misiniz?




 
Bono: Basılı borç. Birine borç veriyosun, o da batma riskine göre sana aylık/yıllık faiz veriyor, kaç yıllıksa da onun sonunda asıl paranı geri veriyor. Tahvil de aynı mantık, bonoyu genelde devletler çıkarırken, tahvili şirketler çıkarır(doğal olarak faizi daha yüksek olur).

Nominal faiz, belirli bir süre içerisinde yüzde kaç faiz aldığınla alakalıdır. Mesela yıllık %10 faiz der, o nominal faiz olur. Efektif faizse, yıllık %10 faiz diyordur ama bunu 3 ayda bir veriyordur sana 1 yılın sonunda vermektense, o zaman efektif faiz %10'dan farklı bir şey olur. Onu da basit bir formülle hesaplarsın.
  • noluyo yaa  (19.05.17 21:19:33) 
Nominal faizde mesela 100 tl %10 faizle 2 senede 120 olur. efektif faizde yıllık faiz %10 ise 6 ayda bir ödeme yapmak istersek % karşılığını buluyoruz bu da %10dan fazla geliyor.

şöyle örnek vereyim :
yıllık %10dan 100 için 2 yıl sonunda 120tl elde edilir.
6 aylık faiz %5 olur. 2 yıl sonunda para 121.55tl olur. doğru muyum?

nominal faize basit faiz, efektif faize bileşik faiz diyebilir miyiz?
  • uyusam iyi olur  (19.05.17 21:31:35 ~ 22:01:09) 
Bono kısa tahvil uzun vadeli borç senedi dir.


  • shbz  (20.05.17 14:50:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.