[]

dünya tarihi kitap tavsiyesi

merhaba. dünyanın oluşumu, ilk insanların ve onların hikayelerinin de bir miktar ele alındığı, oradan günümüze kadar uzanan ve ana hatlarıyla dünyanın tarihini anlatmaya çalışan bir kitap arıyorum.

bunu haritalarla kronolojisine göre yer alan olaylar diziniyle kombine ediyorsa şahane olur. dünya tarihi demek tabi ki belki bir ömür bitmeyecek bir deniz ama giriş aşamasında nereye yöneleceğime karar veremedim. şu ana kadar dikaktimi çekenler şöyle;

www.kitapyurdu.com

bu kitap anladığım kadarıyla bir çeşit olaylar sıralaması gibi

www.kitapyurdu.com&filter_name=kemirgenlerden

bu biraz daha kapsamlı ve teknik duruyor.

bu aşamadan sonra dinler tarihi, siyasal tarih, osmanlı tarihi(türk-kürt-arap tarihi) gibi konulara da gireceğim.

 
Alaeddin Şenel uygarlık tarihi konusunda oldukça başarılı bir derlemecidir. Bu sebeple daha önemli kaynaklara ulaşmak için bu eseri okunabilir. Belki McNeill'in Dünya Tarihi ve Harman'dan halkların dünya tarihi de okunabilir.

Dinler tarihi konusunda önerim Mircea Eliade. Ek olarak uygarlık tarihi okumalarından sonra siyasal tarihe dönmene gerek olacağını sanmıyorum.
  • protector  (19.05.17 14:06:35 ~ 14:07:55) 
Alaeddin Şenel'in dilinin ağır ve zor anlaşılır olduğuna yönelik eleştiriler okudum. katılır mısın buna? bir de harita konusunda ne önerirsin. bu tür kitaplarda toplumların göçleri, işgalleri ve bahsedilen olayların geçtiği coğrafyalardaki değişikleri takip edebilmek için... günümüzde yaşayan toplumlarla bağlantı kurabilmek amacıyla harita takibiyle gelmek gerektiğini tavsiye diyor bir tarihçi arkadaş.


  • dont judge me mom  (19.05.17 14:34:54) 
Evet coğrafyaya oldukça hakim olmak gerekir, anlayabilmek için. Bunun için okurken kafada canlanmayan coğrafyayı internetten arayıp incelemeyi önerebilirim. Bildiğim iyi bir atlas yok maalesef.

Alaeddin Şenel'in dilinin ağır ve zor olduğunu sanmıyorum. Siyasal'da çalıştığı sıralarda öztürkçeye dönme hareketi meşhur idi okulda. Bu hareketin yazılarında anlaşılması güç çok kelime oluyor. O da hareketin içinde miydi bilemiyorum. Kitaplarını da okuyalı uzun süre oldu. Ama bu hareketin örneği olarak aklıma gelmediğine göre, aşırı öztürkçe anlaşılmaz kelimeler takıntısı yoktu gibi geliyor.
  • protector  (19.05.17 14:45:21 ~ 14:46:14) 
Bunun icin kitaplardan ziyade birtakim illustrasyonlar vs iceren makaleler okumani tavsiye ederim. Insanin tarihi konusunda son yillarda buyuk ilerlemeler oldu. Ozellikle genetik olarak goc yollarinin belirlenmeye baslamasi bircok bilineni de degistirdi. Dolayisiyla 10 yil once yazilmis kitabi okurken guncellenen bilgileri bilemeyeceksin. Son birkac yilda yazilmis kitap bulursan oradan da yuruyebilirsin. Ama benim tavsiyem eger Ingilizcen varsa makaleler veya onlarin populer hallerini okuman. Nature News'te falan bir suru var.

Not1: Soylediklerim yakin tarih ve dunyanin olusumu kismini kapsamiyor tabii ki. Insanlik tarihinden bahsediyorum.
Not2: Harari kitaplarini ovenler cikacak, aldirma.
  • evrim halkasi  (19.05.17 14:48:42) 
www.nadirkitap.com

Ernst Gombrich'in bu kitabı başlangıç için iyi olabilir. Hikaye gibi hiçbir şekilde sıkılmadan anlatıyor.

Daha akademik bir şey için Server Tanilli'nin Uygarlık Tarihi'ni tavsiye edebilirim. Her bölüm sonunda okuma parçası ve konu hakimiyeti değerlendirmek açısından sorular var.
  • masumiyetmuzesibekcisi  (19.05.17 14:52:52) 
www.kitapyurdu.com&filter_name=dünya%20tarihi

tam olarak aradığın şey bu diyebilirim.

idefix'te daha ucuz bu arada;

www.idefix.com
  • oldtimer  (19.05.17 15:12:04 ~ 15:19:51) 
Alaeddin Şenel'in kitabı güncel ve doğru seçim gibi görünüyor.

www.kitapyurdu.com

oldtimer'in önerdiği bu kitap için ne dersiniz? gerçekten aradığım şey bu gibi görünüyor. içinde oldukça fazla harita barındırdığı söyleniyor. internetten destekleyerek giriş için bu da ideal görünüyor. insan gelişimine evrimsel açıdan bakıyordur diye tahmin ediyorum. açıkçası evrim ve din arasında tereddüt içerisinde kalmış bir yayın okumak istemiyorum. ayrıca bu kitap ntv yayınlarının dünya tarihine de bir alternatif gibi duruyor.

harari kitapları konusunda aynı uyarıyı aldım daha önce :)
  • dont judge me mom  (19.05.17 16:59:38) 
bu arada www.kitapyurdu.com bu kitabı yayınlayan alfa yayınlarının akp'ye yakın olduğu söyleniyor. kitabın içeriği ile ilgili problem olabilir mi? yani çevirisinde veya içeriğinde bilim dışı veya dini konularda üzeri örtülen kısımlar?


  • dont judge me mom  (19.05.17 17:15:44) 
Alfa AKP'ye yakin mi bilmiyorum ama gayet guzel bilim kitaplari basti yillarca. Hatta bilim serisinin basinda Kerem Cankocak vardi, bence sorun olmaz. Kitabi bilmiyorum ama.


  • evrim halkasi  (19.05.17 17:22:17) 
evet bilim kitaplarıyla ilgili yorumlar güzel. bu kitabı alayım başlayayım bakalım.


  • dont judge me mom  (19.05.17 17:54:03) 
alfa'nın akp ile alakası yok, bundan emin olabilirsin. bende pek çok bilim kitabı var ve özellikle de şu kitap;

www.kitapyurdu.com&filter_name=tanrı%20beyni

yayınevinin evrim ve dinlere bakış açısı hakkında bir fikir verir.
  • oldtimer  (19.05.17 18:04:13) 
tavsiye ettiğiniz kitabı aldım hocam çok teşekkür ederim. bu umarım iyi bir başlangıç olur. ardından farklı kaynaklara yönelebilirim. tekrar teşekkür ediyorum.


  • dont judge me mom  (19.05.17 18:15:52) 
rica ederim, umarım işine yarar.


  • oldtimer  (20.05.17 01:45:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.