[]

İstanbul Üniversitesi taciz olayı?

universitelikadinkolektifi.net


Bu olay nasıl sonuçlandı bilen var mı?

Twitter'da fotoğrafı görmüştüm. Sonra ekşi'de de konusu geçti.

eksisozluk.com


Ben burada fotoğrafın paylaşılmasını doğru bulmuyorum ama kızın da giyimini hiç doğru bulmuyorum. Durduk yere sorun yaratılmış resmen.

 
O fotografi cekilen kiz da istanbul üniversitesi ogrencisi. Twitterda paylasimda bulunanlar hakkinda savciliga basvuruda bulundu. En son bildigim bu.


  • goodman  (18.05.17 01:52:39) 
@bonisnocetquimalisparcit

Madem sadece siyah bir iç çamaşırıyla kamusal bir alanda gezmek normal, o zaman bunu neden sorun yaptı?

Ben mesela pantolonla sokağa çıkmayı doğru buluyorum. Birisi pantalonla fotoğrafımı çekse (yüzümün gözükmediği) bu benim hiç umrumda olmaz.

Lütfen bu iki yüzlülüğü bırakın. Fotoğrafı çekilen kız, "marjinal" havalarındayken bu şekilde gündem olunca "kendi tercih ettiği bilinçli marjinalliği" kaldıramadı.

Eğer bunu kaldıramayacaksan bu şekilde giyinmeyeceksin bu çok basit ve net.

"Kamusal bir alanda" çıplak dolaşmak özgürlükken bunu fotoğraflamak neden özgürlük olmasın?
  • tavish11  (18.05.17 03:47:10) 
tacizci dedikleri eleman ne yapmış o kısmını bilmiyorum ama benim bildiğim kamusal alanda çekim yapmak suç değildir. stop a douchebag videolarından biliyom. adamlar her şeyi kayıt altına alıyor, kamusal alanda çekim yapmak yasak değil diyor. şu zamana kadar başlarına bir şey geldiğini de görmedim. yani otobüste, okulda vs. birini videoya almak onun açısından rahatsız edici olabilir ama özellikle bacakları falan çekilmediği sürece bildiğim kadarıyla yasal.

taciz ve tecavüz karşıdaki kişinin yaptığından bağımsız olarak hiçbir şekilde kabul edilebilecek bir şey değil, o kısmını geçiyorum da kamusal alanda donsuz gezen birinin videoya alınması da yasal olmalı diye düşünüyorum bu mantıkla.

olayın detaylarına vakıf değilim, başka bi şekilde cereyan ettiyse o kısmını bilemiyorum. ama benim bildiğim, birinin kalkıp da beni okulda videoya alması tamamen yasal.
  • der meister  (18.05.17 04:06:41) 
@der meister kız kardeşin, ablan veya annen. kamusal alanda(tramvay durağı) fotoğraflarını çekebilir miyim. sonra da twitter'da yayınlayacağım.

evet yapabilirsin diyorsan sana hak vereceğim. yok diyorsan sen de ikiyüzlüsün o zaman.
  • goodman  (18.05.17 04:22:11 ~ 04:29:08) 
lol kadın haklarını savunmak, topluma iş öğretmek bu adamlara kaldıysa işimiz var, daha ilk mesajda ana bacı muhabbetine başlamış.

birincisi, ben video için konuşuyorum ve emin olmadığımı zaten söyledim. fotoğraf için durum nedir bilmiyorum.

ikincisi, burada benim kabul etmemin veya hoşlanmamın hiçbir etkisi yok. "isterse çıplak gezer kadın!11!1" deyip de "ananın fotoğrafını çekseler izin verir misin?" demek çok makul ve tutarlıymış gerçekten. evet anamın fotoğrafı benim iznimle çekiliyor çünkü. sorsak kadın hakları rererö diye atıp tutarsınız. hani nerede benim anamın, ablamın buna karar verme özgürlüğü?

benim kabul etmem veya hoşlanmam ile hukuk arasında hiçbir şekilde bağlantı yok. birisi sokaktayken benim fotoğrafımı veya videomu çekebilir. bu yasalsa yasaldır. yapabileceğim bir şey yok. hoşuma gitmese de çekebilir. videomun veya fotoğrafımın yasal olarak çekilebileceği bir ortamda, bu durumdan rahatsız olmamama neden olacak şekilde davranmak benim sorumluluğumdadır çünkü. ben tramvay durağında beklerken birisi fotoğrafımı çekebilir yasalsa eğer. rahatsız olsam da bir şey diyemem. buna yapabileceğim bir şey yok. ortada kanuna kitaba aykırı bir durum yok.

burada konu ben değilim, benim anam ya da kız kardeşim değil. konu hukuk.
  • der meister  (18.05.17 04:50:08) 
ilk mesajda öznel konuşup sonradan kıvırıp olayı hukuka bağlamanda ilginç olmuş. neyse madem hukukdan bahsediliyor al o zaman hukuk.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu “Özel hayatın gizliliğini ihlal” başlıklığı altında suçu;

MADDE 134 – (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, (DEĞİŞİK İBARE RGT: 05.07.2012 RG NO: 28344 KANUN NO: 6352/81) (KOD 1) bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, (DEĞİŞİK İBARE RGT: 05.07.2012 RG NO: 28344 KANUN NO: 6352/81) (KOD 1) verilecek ceza bir kat artırılır.

(DEĞİŞİK FIKRA RGT: 05.07.2012 RG NO: 28344 KANUN NO: 6352/81) (KOD 1)
(2) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.”

ne yapmıyormuşuz? bilmediğimiz konularda ahkam kesmiyormuşuz.
  • goodman  (18.05.17 05:19:16 ~ 05:19:33) 
bilip bilmeden ahkam kesen, okuduğunu anlamayan sensin. iki tane madde kopyalayınca hukukçu olmuyorsun. bak sana tek tek anlatayım,

1) ben taciz olayını direkt olarak bilmiyorum. benim yazdığım şey olayla ilgili değil, çekim yapmanın yasallığıyla ilgili. eleman ne yapmış, ne demiş, ne çekmiş vs. bu konuda BİLGİM YOK. olduğunu da iddia etmedim.

2) mantığımı ve gerçek hayatta karşılaştığım örnekleri kullanarak kamuya açık alanda çekim yapılmasının yasal olabileceğini düşündüğümü söyledim. yine bunda da kesin konuşmadım. bunun da istisnaları vardır elbette, bir kadının bacaklarını dakikalarca gizli gizli çekmek elbet "kamusal alanda çekim serbest" denilip de geçiştirilebilecek bir şey değil. duyuruda bahsi geçen taciz olayını bilmediğim için bu konuda yorum yapmıyorum. "isterse çıplak dolaşır" saçmalığına karşı yazıyorum bunu. dünyanın hiçbir yerinde böyle salak bir anlayış yok. kamusal alanda çıplak gezmek serbestse çekim yapmak da serbesttir muhtemelen, bunun örnekleri de var. anlatmak istediğim şey bu.

3) paylaştığın maddeleri okudun mu sen? özel hayatın gizliliği diyorsun, gizliliğin ihlali diyorsun. kamusal alan diyorum ben de. ne özel hayatın gizliliği? yatak odasına kamera kurmakla sokakta çekim yapmak aynı şey mi? ne alakası var bunun özel hayatın gizliliğiyle?

şu itici, tepeden bakan üslubu da bırakmanı tavsiye ederim. fazlasıyla eğreti duruyor. tamamen alakasız maddeler kopyalayıp ANANA BACINA AYNISINI YAPSALAR HOŞUNA GİDER Mİ diyerek otorite taslamak acayip komik. meriçliğin lüzumu yok. konu hakkında yetkili birisi gelip desin ki sokakta çıplak gezen birini kayıt altına alamazsın, bu suçtur, ben de diyeyim tamam o zaman ben yanlış biliyormuşum. sen sadece laf yapıyorsun.
  • der meister  (18.05.17 05:54:00) 
lol. haklısın, bayağı kötü bir yer haline geldi burası. karşı argüman üretemeyince tükürükler saça saça karşısındakini ergen olmakla suçlayan tipler doluştu. düşüyor muymuş. bunu söylemesi gereken sensin. ben bir şey düşürmeye çalışmıyorum ama sen belli ki neyi savunduğunu bile bilmeden birilerine hoş görünmeye çalışıyorsun.

belli ki ne konuştuğunu bilmiyorsun, bunun ötesine de geçemeyeceksin. sana teşhircilik yapmadan (?) götünü açarak gezmelerinde başarılar.
  • der meister  (18.05.17 06:38:42) 
Anana bacına yapsalar hoşuna gider mi ne ya. Çıplaklık medeniyetse maymunlar en medeni. Oldu mu? Zihin açıcı bir tartışma bile gelişemiyor. Hemen çomarlık saçılıyor her yana.


  • baal  (18.05.17 08:34:03) 
Olay şu mobile.twitter.com Kamusal alanda fotoğraf çekilmiş ve üzerine yorum yapılmış. Kamusal alanda fotoğraf çekmek yasak değil, yorumlarda taciz var mı bilemiyorum.

Bu arada olay daha yeni, sonuçlanmamıştır henüz. www.cnnturk.com
  • kiss my irish ass  (18.05.17 10:24:42) 
Kamusal alanda yapılan çekimi izinsiz paylaşmak suçtur. Bugün çektiğiniz bir görüntüyü kişinin izni olmadan devlet televizyonu TRT'de bile yayınlayamazsınız.


  • gergedan  (18.05.17 11:16:46) 
"kamusal alanda çekim yapmak suç değil" diyen arkadaşlar dalga mı geçiyor yoksa aklıevvel taklidi filan mı yapıyorsunuz?

ben size bir ekleme yapayım, inanmazsınız, çekim yapmak özel alanda da suç değil! yani evinizde filan da fotoğraf çekebilirsiniz herhangi bir cezai müeyyidesi yok, şaşırdınız değil mi? ben de ilk duyduğumda çok şaşırmıştım. bunu da zaten youtube'da bir kanaldan öğrendim, adam evinde çekim yapıyor, bir de "özel alanda çekim yapmak suç değil" diyordu. hay allah.

ey zeka, gözünü seveyim.
  • luchetti  (18.05.17 12:07:10) 
bonisnocetquimalisparcit +1


  • Traveller  (18.05.17 12:21:21) 
"Kamusal bir alanda" çıplak dolaşmak özgürlükken bunu fotoğraflamak neden özgürlük olmasın?
kamusal alanda çıplak dolaşmak özgürlük değil zaten. doğal olarak bunu fotoğraflamak da özgürlük değil. hatta ve hatta kişi son derece giyinik de olsa o kişiyi fotoğraflamak ve internette yaymak da özgürlük değil, yanılmıyorsam zaten yasal da değil.

birini videoya almak onun açısından rahatsız edici olabilir ama özellikle bacakları falan çekilmediği sürece bildiğim kadarıyla yasal.
mantık 101. tck madde bilmemkaçın insan vucudunu kollar yasal ama bacaklar wowwowow haram diye ayırdığını mı düşünüyosunuz?

@der meister kız kardeşin, ablan veya annen. kamusal alanda(tramvay durağı) fotoğraflarını çekebilir miyim. sonra da twitter'da yayınlayacağım.
buna zaten güzel cevap verilmiş; evet anamın fotoğrafı benim iznimle çekiliyor çünkü. sorsak kadın hakları rererö diye atıp tutarsınız. hani nerede benim anamın, ablamın buna karar verme özgürlüğü?


bu arada kızın giyimini doğru bulmuyorum lafına saldırılmasına anlam veremedim. fotoğrafı görmüştüm kız açıkça iç çamaşırı ile duruyordu. duyuru sahibi de sadece yorumunu belirtmiş. ben de çarşafla dolaşanları doğru bulmuyorum, bu fikri belirtme özgürlüğüm yok mu?
  • elorelia  (18.05.17 12:43:16) 
kamusal alan olsun olmasın, bir kişinin -tanınacağı şekilde- fotoğrafını çekip kendisinden izin almadan yayımlayamazsınız.

yalnız iş biraz karışık çünkü haber değeri taşıması veya belge konumunda olması hâlinde meşru oluyor. peki durum buna uyuyor mu, bence uymuyor.
  • cikmaz sokaktan cikagelen cocuk  (18.05.17 13:53:49) 
@bonisnocetquimalisparci,

açıklama için teşekkürler, bakış açını şimdi anlıyorum. ben o açıdan düşünmemiştim. yani duyuru sahibinin fikrini olaydan bağımsız olarak değerlendirdim. dediğin gibi olayın üzerine olacak şekilde değerlendirildiğinde pek masum kalmıyor.
  • elorelia  (18.05.17 16:46:24) 
m.facebook.com

Hepsi tecavuzcu! Zihniyetleri de hep ayni
  • Traveller  (18.05.17 17:19:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.