[]

sözlükteki ayrımcılık, nefret söylemleri, troller... ne düşünüyorsunuz

ben mi yanılıyorum yoksa sözlük de, ülkece yaşadığımız lümpen cennetine mi dönüştü?
geçenlerde bir arkadaş sormuştu hani bir duyuruda; "o kibar, medeni, hayvan sever, doğa severler neredesiniz? gerçek hayatta hiç rastlamıyorum." diye.

troller neden ve nasıl hala yazmaya devam edebiliyor? en ufak şeyde uçurulan yazarlar dururken!

nefret söylemleri içeren başlık/entryler nasıl barındırılabiliyor? şikayet edince siliniyor kimisi, şahidim. ancak bolca örnekleri de varlığını sürdürüyor.

eskiden sözlüğe girdiğimde saatlerce çıkamazdım. o başlıkta o başlığa, o entryden diğerine atlar; öğrenir, eğlenir, iyi vakit geçirirdim. şimdi "bir arkadaşa bakıp çıkıcam" gibi giriyorum.

duyuru da çok farklı değil. sözlük kadar olmasa da. açılan duyuruya cevap vermek yerine; egosunu tatmin için yazan, işi gücü provoke olan tipler, her şeyin geyiğini yapanlar... tepeden tepeden ayar veren kasıntı tipler...

ne düşünüyorsunuz?

 
Sözlük'te ve Duyuru'da iyi insanlar da var ama geneli öyle. Geçen Sözlük'te bir entry'de o gün doğum günüm olduğunu yazmıştım mesela konuyla ilgili diye. 15 kişi falan hiç muhabbeti olmamasına rağmen mesaj atıp doğum günümü kutladı. Sol frame'e bakmadan gezmeye çalışıyorum. Sözlük yönetimi bunu istiyor. Daha çok karmaşa, daha çok olay, daha çok tıklanma, daha çok kazanç. Moderatör gelip sorun oluşturan entry'yi anında silerse, o zaman kimse tartışma yapamaz. Tartışma olmayınca da Sözlük daha az tıklanır. Millet zaten o tip şeyleri okumak için giriyor.


  • dissendium  (16.05.17 22:57:25) 
Her zaman troller oldu, hatta zaman zaman ucuruluyorlar ama yeni hesapla geri geliyorlar. Yazi stillerinden falan anliyorsuz zaten ayni kisiler olduklarini. Zaten trolleroin bir kismi sevgili bulmaya geliyor, sevgilim benden sunu istedi kabul etmedim beni param icin kullaniyor diye yalan yanlis basliklar aciyorlar.

Nefret soylemi de zaten Turkiye'de en liberal gecinen insanlarda da var. Kadin haklarini savunur ama escinsellik karsitidir, irkciligi elestirir ama Israil dusmanligi yapar, Turklerin Avrupa'da ezildigini soyler ama Kurt karsitidir... insanlarimiz boyle, sozluk ve duyuru da bunun sadece yansimasi.
  • Traveller  (16.05.17 22:59:02 ~ 23:01:32) 
genel itibariyle internet böyle bir şey, sözlüğe ya da ülkeye özel bir durum değil. hatta daha da genel bakacak olursak bu içerisinde bulunduğumuz dönem bilginin değil, dikkat çekmenin değer kazandığı bir dönem. bu da her alanda kendisini gösteriyor işte, gayet normal. ha bilgi yine mevcut ancak düzgününe ulaşmak zorlaştı.

ya bu arada traveller, "irkciligi elestirir ama Israil dusmanligi yapar" demişsin de ne alakası var? tam aksine birçok hümanist net olarak israil düşmanıdır. misal şu harekete içlerinde brian eno gibilerinin de olduğu birçok isim destek vermiştir --> bdsmovement.net ha kendi fikrime göre israil, hani derler ya "necessary evil", ne yazık ki bu devleti de o konumda görüyorum açıkçası şu coğrafyada.

nefret söylemi konusuysa söylemden söyleme değişir. yani bazen öyle abartılıyor ki ağzını açsan problem oluyor. dengeyi sağlamak mühim.

bu arada benim sözlükte en rahatsız olduğum şey yapılan hakikaten kötü espriler. klişeler var ya, bakınız veriyorlar direkt ezbere. açılan başlıklardaki ilk 2-3 sayfa çöp resmen artık. herif ilk sayfada yer almak adına sıçarken klozete düşecek telaşından. ben sadece ülkede ne olmuş diye gündemdeki başlıklara bakıp geçiyorum, okuduğum yok pek.
  • soso  (16.05.17 23:14:55 ~ 23:26:13) 
kanzuğun trolleri de vardır kesin. ne kadar yaygara o kadar tık. o kadar boş muhabbet, saçma anket hem trollerin hem de yeni nesilin tırt olmasından kaynaklı sanırım. duyuru da pek farklı değil. adam en güzel elma hangi renk diye sorarsa altında bırakın da bi iki espiri dönsün.


  • hasmetizm 2046  (16.05.17 23:15:04) 
2003'ten beri sözlükçüyüm. sözlük yıllar içinde gittikçe dayanılmaz bir yer haline geldi benim için.

mümkün olduğunca sol frame ile ilgilenmiyorum. badiler ne yazmış, neler favlamış, o kadar. badilerin yazdıklarından ve favladıklarından yeni badi devşiriyorum.

eskiden troller anında uçurulurdu ve bu troller şimdiki gibi ağır provokatif başlık açan tipler de değildi. o zamanlar sözlük sözlüktü. şimdi twitterımsı bir yapı yaptılar. hukuken sakıncalı olmadıkça her istediğini yazabiliyorsunuz.

yöneticiler de sözlükçülerin etinden sütünden ve hitinden ne kadar yararlanabilirizin hesabını yapıyor. o yüzden size tavsiyem, okuyun, alacağınızı alın, geçin.
  • tabudeviren  (16.05.17 23:24:11 ~ 23:24:59) 
@soso

Bir ulkenin insanlarindan oldugu gibi nefret eden humanist! hahaha

Bir ulkenin hukumetini elestirebilirsin ama ben de Turk hukumetini elestirecekken Turk halki diye elestiri yapanlari sevmiyorum. O humanist gecinenlerin de bundan farki yok. Hukumeti elestireyim derken tum ulkeyi asagilamak, halkindan nefret etmek humanist bir durum degil.
  • Traveller  (16.05.17 23:30:07) 
israil halk değil, bir devlet. israil karşıtlığı ayrı antisemitizm ayrı. sen israil dediğin için devlet üzerinde durdum. ancak israillilerden bahsediyorsan, tabii ki biraz gerizekalılık oluyor o tür bir düşmanlık.


  • soso  (16.05.17 23:37:38 ~ 23:38:45) 
tabudeviren + 1

Sol frame'e bakmıyorum bile. Geçen gün bir başlık vardı, İngiliz bilmemkimleri acil toplantı için çağrılmış ve ilk entry 'Şu kadar yıldır olmayan bir durum, herkes merak içinde' tarzı bir şey yazmıştı. Olayın ne olduğunu bilmiyorum, sayfalarca bilgi aradım ve sayfalarca geyik vardı. Her sayfada 3-4 tane de 'Geyik yapmayın, haber almaya çalışıyoruz' tarzı entry vardı. Haklı olsalar bile onların çokluğundan yine bir şey anlaşılmıyordu. Velhasıl, 5. sayfada bilgi gibi bir şeye rastladım en sonunda. Önemli bir şey değildi ama Ekşi'yi hep bilgi alma amaçlı kullandım. Sonradan türedi bu 'Bilgi için buraya geliyorsanız, vay halinize' grubu.

Keşke sadece kutsal bilgi kaynağı olarak kalsaydı. Geyik yapmak komple yasaklansa ve ortalık ciddiyetten kaskatı olup buz kezse bile, şu durumla karşılaştırınca tercih ederim. Moderasyonun toplu istifasından sonra toplanamadı Sözlük. Şimdi sadece badiler neye favlamış ve o gün bir şey olmuş mu diye bakıyorum.

Nefret söylemi için bir mail grubu vardı eskiden ve çok güzel tartışmalar oluyordu. İnsanlar çok eleştirmişti 'Yapacak işiniz mi yok' diye ama her kelimeyi ayrı ayrı tartışıyorlardı. Sonuçta 'Yok, bu saldırı içeriyor' gibi basit bir yere çıksa ve bazen tartışma sonuçlanmasa bile gerçekten her şey güzel gerekçeli idi ve bir miktar emek verilen tartışmalarla ortaya çıkıyordu.

Sözlük artık ülkenin yansıması; nefret söylemi ülkede gırla giderken Sözlük'ün sığınak gibi olmasını beklemek zordu.
  • aychovsky  (17.05.17 10:11:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.