[]

intihar eden kişiyi bencillikle suçlamak

ne kadar doğru? ne kadar mantıklı?

yok efendim çevresindekileri hiç mi düşünmemiş, yok hiç mi sevmiyormuş. peki yaşamak istemeyen bir insanı sırf üzülmemek için acı çekmeye devam etmesini istemek nedir?

insanlar intiharı neden anlamıyorlar? neden zerre kadar hak vermiyorlar?

edit: bunun çok geniş bir konu olduğunun farkındayım. bir - iki şey eklemek istiyorum:

ölüm / ölmek bana korkutucu gelmiyor. aksine bir tür kurtuluş olarak görüyorum. cennet / cehennem sorun değil, ille de bir şeyi varsayacaksam asıl istediğim ve varsaydığım şey "mutlak hiçlik." her şeyin son bulması, bir daha hiçbir şeyin olmaması.

ölüm belki de olabilecek en kişisel şey. toplu bir intihar girişiminde bile herkes tek başına ölür. kişinin tepeden tırnağa kendini düşünerek gerçekleştirdiği bir eylem, bu yüzden elbette bencilliği yadsınamaz.

insanların buna sadece "bencillik" deyip geçmesi basite indirgemek oluyor. yani, "ölüm" yahu? bir daha değiştirmek şansı olmaksızın her şeyi değiştiriyorsun, bu kolay bir şey mi?

çok uzadı. özetle bu kadar büyük bir şeyin "bencilliğe" indirgenmesine kızıyorum ben. sanki keyfi bir eylemmişcesine.

 
doğru ya da yanlışlıkla ilgili konuşurken belirli bir cevap yok bence. büyük ihtimal kalanları umursamıyor olması lazım diye düşünsek de, örnek olarak çok borçlu ise kalanlara borç geçmesin diye intihar ediyor olanbilir. ya da bir kanser hastası kalanlara maddi yük oluşturmamak için ve kendi acılarını sonlandırmak için çekip gidiyor olabilir. aklıma hep maddi şeyler geldi tabii başka örnekler de mevcuttur.

intihara hak vermeyen insanların bir kısmı dini inançları yüzünden yapıyorlar. bu da ayrı bir bencillik konusu olabilir.
  • tuzumkuru  (13.05.17 18:23:33) 
tamemen teknik yaklaşacağım. bu yüzden ne kadar doğru sorunun cevabını değil de onun yerini alacak şu kelimeyi kullanacağım; intihar eden kişinin bencil olması kesinlikle gerçek. Ölüm, aşk gibi kavramlar, bencilliğin tepe noktasıdır zaten.

yani birisi sizi intihardan sonra bencillikle suçluyorsa, fikri tamamen mantıklı ve gerçektir. şunu da hiç tereddüt etmeden söyleyebilirim, hareketin doğruluğu ya da yanlışlığını kenara bırakarak, yazılı olarak hamle çalışsanız da intihar eden birisini seven bir kişi için, ölen kişinin bencilliği kesindir.


hayat çünkü böyle birşey zaten, tavizlerden ibaret. sevdiklerin için taviz ver, faydan için taviz ver, hazların için taviz ver.
çalışmak mesela.

onun dışında burada temel yanılgı şöyle; velevki siz intihar edeceksiniz ve ben sizi çok seviyorum, siz öldükten sonra sizi bencillikle suçlamak tamamen hakkım, ve gerekçesi de çok mantıklı.
burada ki nüans tam olarak şu noktada. ben sizi çok seviyorum ama siz beni o kadar çok sevmiyorsunuz, siz zaten beni çok sevseniz benden ayrı olma fikrine tahammül bile edemeyeceğinizden, intiharın fikrini bile ayrımsayamazsınız. yani sevgide ki karşılıksızlık bu yaklaşımın tek acıklı kısmı.

ha onun dışında intihara kalkıştın, konu komşu, arkadaşlar, dostlar, akraba- anne baba kardeş filan sen bencilsin dedi. bunlar popülist yaklaşımlar, hepsi geçsin bunları. skip this.
  • mete kudur  (13.05.17 18:23:56) 
İntihar etmiş kişiyi istersen sabaha kadar suçla ne değişecek? Sanırım sevenlerinin onlara bu acıyı yaşatmasına sitem ediliyordur en fazla bu da bir yerde doğal veya olası bir ilk tepki sanki....

Ana mesela sanırım intiharı normalleştirme ya da normalleştirmeme sorunu.. Sizin bakış açınız intiharı normalleştiriyor. Yaşamak isteyemen ölmek istiyorsa istediği zaman ölsüne çıkıyor yol. Bu da aslında çok derin sağlıklı bir bakış açısı değil bana göre. Bu düşünce de kızdığınız isanlar gibi biraz kestirip atma oluyor.
  • qazaqwsx  (13.05.17 18:28:27 ~ 18:29:04) 
ölümden kaynaklanan kızgınlıktır, sitem duygusunun farklı tezahürüdür bence.
tabi ki kimse kimseye hayat vermiyor, hayatını sonlandırırken de kimse kimseye sormak zorunda değil.

ancak şöyle bir şey var; bir oğul arabayla giderken kaza yapmış ve ölmüş ise, emniyet kemeri takmadığı tespit edilmişse, annesi babası, kardeşleri, arkadaşları o kişiye içten içe de olsa, dile getirmese bile kızar. kaza sonucu ölene bile bu sitemler yönlendirilirken intihar edene neden denmesin?

ayrıca yukarıdaki bir yazar borçla ilgili konuşmuş. ölen kişinin borcu, varsa vârislerine geçer. ama tabi, bir maddi zorluk söz konusu ise, daha çok yük olmamak için insan intihar edebilir. söylediği yanlış demiyorum.
  • attirmayin makedonun kafasini  (13.05.17 18:37:59) 
intihar çoğu insan eylemi gibi bencilcedir. kendi haklı sebepleri doğrultusunda burada kalmak istemeyen birini zorla burada tutmak da bencilcedir. yani konuya bencillik penceresinden bakarak bir yere varmak zor. ayrıca bir şeyin bencilce addedilmesi onu otomatik olarak olumsuz sınıfa da sokmaz. gidenler gider, kalanlar tartışır. louis c. k.'nin 2017 gösterisinde konuyla ilgili kısmı izlemenizi tavsiye ederim.


  • yeraltindan potlar  (13.05.17 18:48:55) 
Psikotik krizler ve emo ergen bunalımları dışında gerçekleşen intiharlar konusunda: "sorumlulukların var burda, hooop nereye?" türü bir "bencillikle" söylendigini düşünüyorum bu bencil suçlamasının.
Allah korusun sevdiklerimden biri intihar etse çok üzülürüm ama kimbilir ne kadar acı çekiyordu, kimbilir nasıl bir problemi vardı ki böylesine zor bir yola girmek zorunda kaldı? Hasta belki, son anlarını sürünüp yatağa bağlı geçirmek istemiyor? Nasıl bencil diyeyim, hangi yüzle?
"Ölmesine üzülmüyorum da bana bakmakla yükümlüydü, anası babası mürüvvetini görecekti, eve para getirmek zorundaydı, ben özlemek istemiyorum burda kalsın sürünsün ağrılar içinde, ne demek intihar etti!?" gibi bir tepkiye benzetiyorum bencillik suçlamasını.
  • Sulfoxaflor  (13.05.17 18:50:09) 
asıl bencillik, intihar etmeyi seçen bir insanın ardından felsefe yapmaya çalışmak bence. bencil olsa nolur olmasa nolur. yani.


  • nice tnetennba  (13.05.17 18:57:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.