[]

kariyer planlama sorunsalı

sevgili bizinıs dünyasının ileri gelenleri;

ben makine mühendisliğini bitireli 2 yıl oldu. askerden den 2 hafta önce geldim.
hiçbir iş tecrubem yok.

geçtiğimiz yıllarda klasik işsizlik psikolojisi içindeydim. hiçbir yere başvuru da yapmadım bugüne kadar. çünkü gördüğüm duyduğum kadarıyla zaten reddedeceklerdi beni.

neyse konumuza dönelim.

2 gün önce küçük denilebilecek, atölye çapında bir yerde işe başladım. adamlar gelişmekteler. başladığım pozisyon kalite kontrolcülük. benden önceki eleman makine resim hocalığı mı ne bitirmiş bir adammış. yapılan iş de mikrometre ağırlıkta olmak üzere çeşitli ölçüm aletleriyle ürünleri kontrol etmek...
yani teknik eleman işi gibime geldi.
bu iş bana mühendislik anlamında bişey katar mı? bana kalsa çok birşey katmayacağı yönünde..birkaç aydan fazla çalışmak sanki zaman kaybı gibime geliyor.
şuan hiçbir iş tecrubem olmaması sebebiyle kabul ettim. haftasonu tatil yok.
ücreti daha konusmadık ama büyük ihtimal 1500-1700 civarı...



not: hiçbir yere cv doldurmadığımı belirtmek isterim.


siz ne düşünüyorsunuz? gelecek vaadeder mi? ne yapayım?

 
la olum bu nasıl bir düşünce yapısı yav? nasıl olsa reddedecekler diye işe başvurmadım ne demek?

sen hiç 'yetiştirilmek üzere' ya da 'tecrübeli ya da tecrübesiz' gibi başlayan ilan görmedin mi? en kötü ihtimalle bunlara başvurman lazım.

atıyorum büyük bir şirkette 4 kişilik bir kalite ekibi öngörülmüştür. 3 tane tecrübeli eleman vardır, bir tane de tecrübesiz alırlar. böylece maaş bütçesini aşmadan pozisyonu doldururlar ve seni de yetiştirirler.

bir an önce kariyer.net'ten falan cv doldurup ilanlara hücum ediyorsun. zaten geri dönüşler aylar sonra olacak.

neyse. mevcut işe gelirsek. ben sana bir şey katacağını düşünmüyorum. nitekim sen mühendissin. senin işin ölçüm yapmak değil. kalite bölümünde devam etmek isteyebilirsin. bu normal. ancak bunun için kalite sistemlerini (16949, VDA, 9001 vs.) öğrenmek isteyeceksin. işveren de 'bu adam bu eğitimleri alırsa iki ay sonra bizi bırakır gider' diye düşünüp sana yatırım yapmayacak. o yüzden yeni bir iş bulana kadar kalabilirsin belki ama derhal düzgün bir iş bulmak için girişimlere başla.
  • himmet dayi  (10.05.17 21:27:42 ~ 21:28:40) 
Daha iyisini bulana kadar çalış. Acele etme. Askerden daha yeni gelmişsin. Hayırlı olsun. Hemen iş bulabildiğine şükret. Kalite kontrol aslında teknik eleman işi gibi ama mühendis gözüyle olaya bakmak daha farklı. Örneğin ben staj yaparken bir tane tek katlı ev büyüklüğünde çelik bir ürünün kalite kontrolünü görmüştüm. Her kaynak bölgesi ultrasonla kontrol ediliyor. Her bir kaynak bölgesinin standartlara uyup uymadığına bakılıyor. Hatta kaynakçılara puan bile veriliyor. Kalite kontrolün önemi aslında büyük. Ama bana kalırsa hiç çalışmak istemeyeceğim bir bölüm. Vakit kaybı diye düşünme. Kalite kontrol birçok sektörde var olan bir şey. Kimya sektöründe bile satın alınan malzemenin hemen kalite kontrolü yapılıyor. Hatta validasyon gibi daha ciddi uygulamalar da var.


  • dissendium  (10.05.17 21:29:24) 
Kendini çok küçümsüyorsun bu psikolojiden çık. Kimse beni almaz diye başvurmamak neyin kafası? Bir de anladığım kadarıyla şu anda çalışıtığın iş senin becerilerinin altında kendşne mühendislik işi bul. Böyle olmaz, toparla kendini.


  • fasulyek  (10.05.17 22:31:26) 
Hiçbir yere cv doldurmadan iş bulabildiğin için seni tebrik ederim.


  • axl  (10.05.17 22:53:35) 
piyasada yapılan çoğu iş için makina mühendisliği eğitimine gerek bile yok. o yüzden bu iş "teknisyen işidir" demek de doğru değil. bir gün elle kontrol edersin, bir gün excel başında oturmuş control chart çiziyorsun, bir gün gelir kalite müdürü olmuşsun. böyle böyle gider iş.


  • rain when i die  (10.05.17 23:26:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.