Gunduz sicak olur kamaralar, ama camlar (genelde bas kamarasinda olur) acik olunca o kadar dayanilmaz olmaz. ozellikle usttekini acarsan icerdeki sicak hava ucacaktir ve teknenin ustu ne sicakliktaysa icerisi de yaklasik o kadar olacaktir. Zaten gunduz kamarada zaman gecirmeye gerek yok. Gece ise cok keyifli olur, cok guzel uyunur.
Tekne gece dalgaya acik yere demirlenir ise sallanir. O nedenle koy iclerine, trafigin cok olmadigi sakin yerlere demirlenirse cok tatli bir sallanti olacaktir ama giderkenki kadar olmaz. Tabi burada hava durumu da onemli. Eger egede demirleyecekseniz uygun koy bulmak kolay, hava da guzel olursa karada yatmaktan farkli olmaz.
Yaninizda bulanti hapi olsun. Hava kotu olursa gece olmasada gunduz mide bulantisi olabilir. Tekne yol yaparken icinde zaman gecirmeyin, iste o zaman mide bulantisi olur. Tekne icindeyken gozler sallantiyi bulamiyor, ama ic kulak sivisi sallaniyor, beyin gelen tutarsiz sinyalleri isleyemedigi icin mide bulantisi oluyor. Eger yol yaparken mide bulantisi olacak gibi olursa ufka dogru bakin, boylece gozler de beyne sallaniyoruz sinyali gonderecektir. Bu durum arabada da olur, soforun midesi bulanmazken (cunku hep yola bakiyor), yolcularin bulanir.
Tekne gezisinden keyif alanlar olacaktir, almayanlar da olur. Tekne cok buyuk degil ise elbette otel kadar konforlu olmaz, kamp yapmak gibi dusunun. Teknede bol bol islak mendil, agri kesici, yanik kremi, tuvalet kagidi olsun. Tuvalet kagidini asla tuvalete atmayin, tekne turu felakete doner. Guvenlik kurallarini asla atlamayin, isler ters giderse sandiginizdan daha tehlikeli olur. Eger tekne eski ise icinde bazilarini rahatsiz edecek ahsap kokusu olur, bazi eski teknelerde mazot kokusu olur buna dikkat edin, tekneyi onceden kontrol edin ki koku yolda rahatsiz edecek boyutta olmasin.
(Bu dediklerim 8-15 metre arasi ozel tekneler icin, guletlerde durum ne pek bilmiyorum)
0