[]

Hayvanat bahçeleri ve köpek beslemek

Hayvanat bahcelerinin hayvanlarin özgürlüklerine karsi zindan olduğunu düşünüp hayvanat bahcelerinin ve sirklerin bir an önce kapatılmasını düşünüp destekleyen ben 2 köpek sahibiyim.
Yani sahibiyim demek, sahip olduğunu düşünmek.. Bilemiyorum ya.
Sergiliyor olduğum davranış desteklediğim düşünce ile tezat oluşturuyor mu? Bu konuda gerçekten ne düşünüyorsunuz?


 
Köpeklerinizle aranızdaki tek bağ mama vermek ve bakım yapmaksa ve köpekleriniz üzerinden maddi ya da manevi bir gelir elde ediyorsanız evet, tezat oluşturur.

Köpek beslemekteki amacınız bir bağ kurmak, birlikte keyifli vakit geçirmek, başıboş dolaşmalarını veya barınaklarda neye maruz kaldıklarını bilmeden yaşamalarını istememek gibi şeylerse hayır, hiç tezat oluşturmuyor. Bir canlının özgürlüğünü tamamen kısıtlamadan, sağlıklarından ve keyiflerinden emin olarak yaşamasını sağlamak çok farklı bir şey.

Bence.
  • desdenova34  (07.05.17 02:01:13) 
Hayvanat bahçelerindeki hayvanların doğal yaşam alanları koparıldıkları ormanlardır ama köpeklerin öyle bir alanı yok. Dışarıda çocukların dövmesi ya da bir arabanın kaçıp gitmesi ihtimalindense güvenli bir ortam sunup maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamak daha iyi.


  • jazzabel  (07.05.17 02:04:06) 
Evde baktığın köpeğini Alaska'dan, Masai Mara düzlüklerinden, Amazon ormanlarından falan koparıp eve getirmediysen bir sıkıntı yok.


  • duru arsnova  (07.05.17 02:31:33) 
kopek oldugu haliyle dogada bulunmayan bir hayvandir, yani varligini insanlarin onlari kendilerine dost / yardimci yapmak icin icin yapay secilimle evcillestirmesine borcludur. Insan cesitli kurt cinslerini yapay secilimle ciftlestirmeden once yer yuzunde "kopek" olarak bildigimiz hayvan cinsi yoktu ozetle. Kopekler bize, bizler kopeklere muhtaciz.


  • robokot  (07.05.17 02:43:21) 
Köpekler insanın evcilleştirdiği, evrim geçirttiği, insana bağlı hayvanlardır. İnsana dost olan köpeklerin birbiriyle çiftleştirilmesi sonucu gitgide insana daha bağlı, evini bahçesini koruyan, insanın bir dediğini iki etmeyen hayvanlar evrimleştirildi.

Kediler de aynı şekilde. hatta şu anki kedilerin bilimsel adı felis domesticus yani ev kedisi.

Şu anda köpekler ve kediler için yapılabilecek en iyi şeyler: kısırlaştırmak ve evde/bahçede beslemek.
  • harzem  (07.05.17 03:00:19) 
Kendim de hemen hemen ayni seyleri dusunuyordum fakat objektif yaklasamiyor olabilir miyim acaba diye endise etmistim. Simdi rahatladim sayenizde tesekkurler.

@harzem : neden ciftlestirilmeleri gerekiyor?
  • baharat  (07.05.17 03:50:04) 
Öncelikle, "sahip" kelimesi sorunsuz. SHB kökünden geliyor Arapca´daki ve yaninda olmak demek. Ayni kökten "sahabe" kelimesi var mesela, peygamberin yanindakiler, yakinindakiler demek. Rahatsizlik duyuyorsaniz bu kelimeden, 2 köpekle yasiyorum diyebilirsiniz.

Köpekler, insanin varligindan mutluluk hormonu salgilayan, insanla sosyallesen canlilar. Bunla ilgili bir bilimsel calisma vardi. Bu hormon mesela kedilerde daha az salgilaniyordu.

Hayvanat bahceleri, etrafimizda goremeyecegimiz canlilarin, ornegin Türkiye´de bir kutup ayisinin sergilenmesi, dogasindan koparilmasi olayidir. Sadece ticaridir, asla "hayvan sevgisi" asilamaz; aksine insan orada hayvanlari hapsetmeyi, kendilerini tanri gibi gormeyi ogrenirler.

Sadece ticaridirler, bu nedenle de, her yil bircok hayvanat bahcesinde hayvanlar öldürülür; hatta showlari yapilir, icleri acilir workshoplarla cocuklara gosterilir. Bir kopegi sahiplenmek, onun yasam kalitesini arttirmaya calismakla; bir kutup ayisini ya da kartali 10m2lik kafese hapsetmek ayni sey asla olamaz. Kopekler Avrupa´da basta olmak uzere, krematoryumlara gonderiliyorlar, olum istasyonlarina postalaniyorlar. Tezatlik asla yok dusuncenizde.
  • buf-e kür  (07.05.17 14:23:03) 
@baharat: çiftleştirilmeleri değil kısırlaştırılmaları gerekiyor dedim.


  • harzem  (07.05.17 19:49:07) 
@harzem : yanlis yazmisim ya hu, orada neden kisirlastirilmalari gerektigini sormaya calismistim.


  • baharat  (08.05.17 01:42:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.