[]

Yediklerinize/ ictiklerinize ne derece güveniyorsunuz?

Marketten paketli ürün almayalım, tamam. Şeker, tahıl tuketmeyelim (gerçi ben komple hayatımdan çıkarmış degilim), paketli yoğurt yemeyelim vs ama bakınca hiçbir şey sağlıklı degil ki anlatilanlara göre. Salçada katkı maddesi var, eve aldığımız sebzelerde, meyvelerde tarım ilaçları var. Tavuklarin durumu yillardir konusuluyor. Peynir ile ilgili başlık acilmis bugün sözlükte mesela. En son yağlı kagit kullanılmaması gerektiğine dair bir şey okudum "kapsüller çıksa da hepimiz rahat etsek" moduna geçtim. Daha neler var yazmayı unuttuğum.

Tamam asgari düzeyde hepsine dikkat ediyorum ama iş öyle bir yere geliyor ki çiftlik alıp her şeyimi kendi kendime yapasım geliyor. Şimdilik böyle bir imkanımız da olmadığına göre napayim? Her şeyi bu kadar irdelemekten vaz mi geçeyim?

Siz ne derece dikkat ediyorsunuz? Yediğiniz her şeyin sağlıklı olduğuna inanıyor musunuz yoksa olduğu kadar mı diyorsunuz?

 
Olduğu kadar. Sonu yok ki bunun, kendiniz yetiştirseniz de aynı şey. Toprağı, suyu, gübresinde neler var sorusuna kadar gidiyor bu.

edit: "organik" etiketli ürünlerle ilgili fikrim ektedir: yalansavar.org
  • kobuzchu kiz  (06.05.17 14:21:01 ~ 15:16:06) 
Merhaba, dikkat etmeniz yeterli, bunun ötesi ruh sağlığında sıkıntı diye düşünüyorum ben, mesela "x unundan börek, y unundan kek" yapıyorum, x kesinlikle yemiyorum, z kesinlikle mutfağıma giremez, v yeri güvenilir, z firması kesinlikle organik tarım yapıyor diye zırvalayanlardan bahsediyorum. Gidip yerinde mi gördün, tavuklara verilen yemin dna'sına mı baktırdın, hangi vasfınla inceleyip diğerlerinden daha iyi ve güvenilir olduğuna karar veriyorsun? Endüstriyel gıda sektörü bu, "organik"çisi de bundan nemalanıyor.

Olduğu kadar, bir araştırma çıkacak "x'i yemek de zararlı" diye, o vakit bu "x çok güzel bir ürün, hem sağlıklı" diyenlerin hallerine sadece güleceğim, düşünsene, bir tatil gününde bir yere gidip bir şey yiyemiyorsunuz, neden? "bu kek beyaz undan, bu yumurta organik değil, bu peynirin kültürü dandik" diyen bir insanla birliktesin, hayat bence zehir olur, ne bileyim, bana öyle geliyor. Olduğu kadar, azami dikkat iyidir.
  • dirtysecretsofduyuru  (06.05.17 14:27:39 ~ 14:28:09) 
ulkede kanun degismedikce ve olan da uygulanmadikca, ne kadar dikkat edersen et... Pahaliya aldigin da, organik yazan da, hepsi ayni bok, cok afedersin. O yuzden cok sikma kendini, senin yapacagin hic birsey yok. Hani orgutlen, kanun cikarilmasi icin ugras da diyemiyom cunku o tur bisey de burda mumkun degil.
O yuzden asgari sekilde dikkat et, gerisini salla. Tahila da dusman olmayin, sizin atalariniz her gun tahil yerdi be. Yok orta asyadan atla gelmis avciymis vs, gelse gelse kac kisi gelecek, hitit koylususunuz siz iste, ilk tarim yapan adamlardan geliyosunuz. Rahat olun.

  • beriberi  (06.05.17 14:34:20) 
güvenmiyorum ama umursamıyorum. pazardan/marketten aldığım eriğin yarısını eve gelene kadar yerim öyle yıkamadan filan. çok pis alışkanlıklarım var böyle. kısmet artık.


  • elorelia  (06.05.17 14:34:53) 
200000 yıldır avcı toplayıcı takılıp, 20000 yıldır tarımla ilgilenip, 200 yıldır sanayi toplumunda yaşıyor olan bir canlı türüyüz. Tarıma geçince de benzer sorunlar yaşanmıştır. Metabolizma ve sindirim sistemi Bu gıda gruplarına ve yaşam tarzına alışık değil diye. Bizimkisi de aynısı. Aşırı dikkatli olmanın kafayı yemekten başka bir getirisi olmayacağı kanaatindeyim.

Hijyen ve güvenilir marka kadar dikkat ediyorum. Gerisiyle pek ilgilenmiyorum. Zaten maalesef şu kansere iyi geliyormuş ve bunun fazlası şöyle zararlıymış konuları hep tüketim konusunda ayarlama için. Bir sene hangi üründe ihracat sonrası elde kalma ya da üretim fazlası varsa o ürün kansere iyi geliyor olarak haberlerde yer alır. Ayrıca bir ürünün satılması için muadili de dışlanır. ABD dayatmalı şekilde soframızdaki mis gibi zeytinyağına küsüp dünyanın en vasıfsız yağı olan mısırözü yağını soframıza sokmamız bunun en büyük örneği.
  • nawar  (06.05.17 14:43:10) 
ben sadece şeker, beyaz un ve yüksek nişastalı gıdalar tüketmemeye çalışıyorum. özellikle glikoz şurubu ve mısır şuruplu şeyleri ağzıma sürmüyorum. organik yumurtadır, süttür, yoğurttur işine girmedim. çünkü bunun sonu yok gerçekten. ev yoğurdu yapma şansım olsa yaparım ama şu anda yok. şekeri bıraktığımda ambalajlı ürünlerin çoğunu es geçtiğimi fark ettim. bence olay da bu zaten. %100 diye bi şey yok. olduğu kadar dikkat ederseniz bile baya şey fark ediyor. sadece süt ürünlerini paketli alıyorum. meyve/sebzelerin de sadece tazeliğine dikkat edip alıyorum. elimden başka bir şey gelmiyor. bunları düşünürsem sürekli kafayı yerim çünkü.


  • muslugubozukhayrat  (06.05.17 14:52:58 ~ 14:53:24) 
Neredeyse hiç dikkat etmiyorum. Boyle dusunerek yasayamam. Sehirli insan için saglikli yasam, yiyecekleri ( yogurt, peynir) evde yapmak bile "moda" artik. Hic inanmiyorum boyle seylerin samimiyetine. Sagliksiz olan tek sey yiyecek icecek degil ki. Bir ton teknolojik alet, kozmetik kullanip, eglenirken alkol tuketip pis şehir havasinda yasayip, muhtemelen sagliksiz kiyafetler giyip yogurdumu evimde yapiyorum demek cok mantikli degil. Her seyi dusunursek yasayamayiz. Yedigimiz hicbir seyin saglikli oldugunu dusunmuyorum. Pazardan aldiklarimizin bile. Oldugu kadar saglikli beslenmeye calisirim ama Canim isterse en sagliksiz şeyi bile yiyebilirim.

Saglikli beslenmeyi de, sagliksiz beslenmeyi de cok abartmamak lazim. Alkol sigara kullanmiyorum, genelde yemegi evde yemeye calisiyorum, aldigim urunun markasina, disarda yedigim mekanin da hijyenine guveniyorsam gerisini takmam.
  • aquarium  (06.05.17 14:56:40) 
Evet artik geleneksel yontemlerin disinda kalan her sey kanser yapiyor. Eski usul zor olan yontemlere basvurmak lazim. En basidinden yerdeki halida bile dokuma degilse kansorejen varmis hali yau hali. Kiyafetlere baksak paso beyaz pamuk giymemiz lazim ama modern yasantimiz ile her sey celisiyor artik. Sifir dozunda kimyasal /kansorejen yasam mumkun degil en basit ornek dogada bile kozmik radyasyon var. Bizim yapabilecegimiz tek sey; kendi capimizda dozu azaltabilmek. Bunu da en kolay gida, temizlik ve kozmetik alisverisimiz ile duzenleyebiliriz. Organik yazan her sey saglikli degil ancak biraz konuya ilgiliysen arastirmadan almama gibi bir huy ediniyorsun.


  • neferkitty  (06.05.17 16:13:02 ~ 16:19:17) 
Aylardır dikkat etmeye çalışıyorum yediklerime. Günde paketlerce abur cubur, çikolata yiyen bir tipken abur cuburu, dışarda sürekli yediğim tatlıları, hazır içecekleri falan bıraktım. Yine de hala sağlıklı beslenebildiğimi düşünmüyorum ve yediğim hiçbir şeye de güvenmiyorum. Özellikle dışarda yemek zorunda kaldığım zamanlarda tiksinerek yiyorum artık çoğu şeyi.

Bence en güzeli bu konuyu çok irdelememek ama bir kez araştırmaya başladıktan sonra da düşünmeden yapamıyor insan. Bazen o eski, hiç düşünmeden dünyaları yiyen halimi özlemiyor değilim.
  • ms brownstone  (06.05.17 19:08:14) 
Ben de bugün açılan başlığı okuduktan sonra paketli hiçbir şey tüketmemeye karar verdim. Belki şu dönemde sağlıklı yaşamak imkansız ama sağlıksız ürünler tüketmeyi azaltabilme şansımız hâlâ var.


  • sacrilegious  (06.05.17 21:42:15) 
gıda endüstrisine güvenmiyorum. abur cubur, cips falan yemem. bulursam zeytinyağını kaynağından alırım. fakat yumurta, peynir, bakliyat marketten mecburen. e sebze meyve de yiyorsun, yapacak bir şey yok. paketli ve elzem olmayan şeylerden mümkün mertebe uzak durmak kafi.


  • soft  (06.05.17 22:15:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.