[]

otomobil motoru yapamıyor muyuz, yapmıyor muyuz?

üretecek teknolojimiz var da artık rekabet edemeyiz diye mi araç motoru yapmadık, yoksa yapabilecek bilgi birikimimiz, yetişmiş mühendisimiz mi yok? 1960'larda yapmışız gerçi ama, bugün durum nedir?




 
Yaparsın da kim alacak.


  • angelus  (04.05.17 20:37:59) 
valla dünya standartlarındaki malzeme kalitesine henüz ulaşamadık.
o yüzden hem yapmıyoruz hem yapamıyoruz.

ha nereden biliyorum benzerini yaptım da oradan biliyorum.
  • basond  (04.05.17 20:39:24) 
Dizel motor üretildi geçenlerde.

www.moment-expo.com

BMW motoru diyorsan o işle kimse uğraşmaz. Bunlar artık teknoloji ürünü olarak görülmüyor dünyada. Bir motor ortaya çıkarmak için onlarca tasarım ve imalat süreci gerekiyor. İmalat yöntemleri hala aynı. Döküm, talaşlı imalat gibi şeyler artık gelişmiş ülkelerin pek uğraştığı şeyler değil. Çünkü bu kadar emeğe, enerji harcamasına motor iyi bir maddi dönüş yapmıyor.
  • dissendium  (04.05.17 20:47:59 ~ 20:48:33) 
tübitak'ın yerli otomobil konusunda çalışmaları var.
2020'ye üretime başlamayı hedefliyorlar ki otomotiv sektörünü türkiye'de en iyi bilen insanların tümü bunun imkânsız olduğu konusunda hemfikir.
üretilecek aracın hibrid olması planlanıyor ve motoru bize ait olmayacak.
montaj konusunda çok iyiyiz ama motor üretebilecek birikim ülkemizde yok.
yani elbette yapılır ama rekabetçi olunamaz.
uzmanların görüşü bu.
  • filteria  (04.05.17 20:53:02) 
yapıyoruz, uzun zamandır da yapıyoruz.

sıfırdan aynı parametrelerde tasarlamak bayua zor, onu yapamıyoruz. yoksa ankara'da yavuz motor, konya'da tülomsan uzun süredir 55-110 beygir bandında dizel motorlar üretiyorlar. ama genelde lisanslı üretim. kendi tasarladığımız motorlar baya kötü şu an için, ama hiç yoktan iyidir.

daha +110 beygir bandında otomatik şanzumanı ancak 2017'de prototip aşamasına getirdik. oradan düşün.

tübitak 2016'da prototipi yaptı da 2020'de seri üretimi kaldı. gidin başkasını kandırın abiler.
  • babilbaligi  (04.05.17 22:13:57) 
benim bildiğim telif haklarından dolayı
sonuçta mevcut motorların telifleri var

senin yapacağın yeni şey bunların basit kopyaları olur. adam dava açar
onlara telif ödedikten sonra anlamı kalmıyor zaten.

ben bu sebep diye biliyorum
yanlış olabilirim
  • bana her yer cehennem  (04.05.17 22:17:26) 
Devlet vergiler sayesinde motoru üretenden daha çok para kazanıyor şuan. Neden uğraşsın ki üretmekle?


  • her seye atarlanan adam  (05.05.17 01:42:21) 
bu arada, motoru tasarlayacak ekip kurdun, o motorun tasarımını kaldıracak sistem kurdun, analizini yaptın, prototip ürettin, testlerini yaptın, tasarımı modifiye ettin, tekrar prototip ürettin, döktün işledin falan.

bundan sonra motorun euro 5 normlarına uygunluğunu belgelemek için (homologasyon) harcaman gereken ilave para 50 milyon dolar civarında.

kaynak: www.thetruthaboutcars.com

yani bir motor, daha seri üretime girmeden 100 milyon dolara mal oluyor.

daha bunun seri imalat masrafları, kalıpları, fikstürleri, imalat planları, hassasiyetleri, dayanımları falan derken seri üretim öncesinde demirbaşlar hariç 1 milyar tl'nin üzerinde bir masraftan söz ediyoruz.

öyle ucuz bir iş değil yani.
  • babilbaligi  (05.05.17 07:43:09) 
Acilin bilirkisi geldi. Motor govdesinin alasimi sikintili. Su anda mevcut butun alasimlarin patentleri devlerin alinda. Bu arada motorun performansli ve dayanikli olmasini saglatabilecek oyle cok alasim yok. Mesela fordun otomobil sinifinda kullanilan hepi topu 7-8 motor var.
Simdi diyeceksiniz ki bi ton farkli model var nasil oluyor o is? Ayni alasima sahip motorlar bir grup sayiliyor.
Isin ozu bugun oldugu gibi gecmiste de temel bilimleri hic siklememisiz. Kimya 0, otur evladim.
  • gormemisin oglu  (05.05.17 07:55:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.