[]

bana kamera alalım mı?

yıllar var arkadaşlarımın yanında hep bi kısa film, klip filan çekme hevesimi dile getiririm. arada telefonda çektiğim arkadaş vidyolarını üşenmeden yine telefonda montajlar kendimce klip yaparım. tamam uzatmiyim, bi tane kamera alayım diyorum. elime yakışırsa sıkıntıdan yutubculuğa bile sarabilirim. yalnız bi sürü özellik var. okumaya öğrenmeye bile üşenir oldum artık. kamera kıyaslama vidyolarını izliyorum, yine karar veremiyorum. benim kendimce beklediğim özellikler;

1- hareketli çekim yaparken yürürken koşarken titreme olayını kendinde azaltabilme. (iphone 6-7 ile yapılan çekimlerde bunu gayet iyi farkedebiliyosunuz)
2- ses konusunda pişman etmesin. kendi ses alıcısı iyi olsun. ve mümkünse ekstra mikrofondur aparattır takılabilsin ki sonradan tüh demeyelim.
3- çekim kalitesinde dolandırılmayayım. bazı kameralar şöyle hd çekiyor falan yazıyor. lan bi bakıyosun 5 dk öyle çekiyomuş. 10 dk öyle çekse ısınıp kapanıyomuş falan. (bunları hep yorgun ve uykusuzken izlediğim kıyas vidyolarında duydum, siz daha iyi bilirsiniz)

öneri ve fikirlerinizi duymak isterim. teşekkürler.

ha edit: bütçe max. 3000 tl

edit 2: bi de bi arkadaş aliekspresten al deyip duruyor. ucuzmuş cam gibi çekiyomuş vs. babam da aynı laflarla telefon aldı yüzüne bakılcak hal kalmadı telefonda. parayı sokağa atmak mı olur sizce?

 
bence şimdilik ikinci el bir goPro alıp da başla bu işlere.
Baktın aklına yatmadı, hevesin geçti yaklaşık aynı paraya satarsın,

Kamera ile ne çekip ne yapmak istiyorsun? Youtube videoculuğu mu, düğün mü, kısa film mi?
  • michael_knight  (04.05.17 01:13:54) 
şöyle bir bakış açısı var bende destekliyorum.

siz güzel bi hikaye ve teori bilgisine sahip olun, sizin süper fikirleriniz var ama çekemiyor değilsiniz. önce o fikirleri elinizdeki kameralarla çekin. telefon, 1000 liralık kamera etc.

şöyle örneği değiştireyim lp nin sürekli verdiği örnektir, millet süper bilgisayarları yok diye uzaya roket yollayamıyor değil. istek ve kafayı çalıştırma işi, adam zamanında hesap makinesiyle yollamış aya roketi. olay hardware de değil, kafada ve fikirde bitiyor.
  • kurnaz  (04.05.17 01:16:21 ~ 01:17:18) 
örneğin klip çekeceğim. dağı taşı, kuşu, şehri. burda iyi görüntü kalitesine ihtiyacım var. kısa film değil esas hevesim. ufak tefek bişeyler çekip montajlamak filan. mesela az evvel mete kudur beyin duyurusunda denk geldiğim bir video; www.youtube.com


  • klar  (04.05.17 01:21:24) 
açıkçası bu konuda teknoseyirin çok kapsamlı ve güzel videoları var.

www.youtube.com

ama dediğim gibi eski belgeselleri açın izleyin görüntü kalitesi mesela çook kötüdür ama izlettiren o değil. elbette artık değişti ama yine de önce elinizdekilerle deneyin, baktınız oluyor gibi sonra proya geçin.
  • kurnaz  (04.05.17 01:26:58) 
3000 lira aliekspresste harcanacak bir bütçe değil. Hiç başka cihaza bakmayın, o parayla Sony rx100v alırsınız. Video ve fotoğraf ihtiyacınızı fazla fazla karşılar. Gopro ayrı bir cihaz, malum aksiyon kamerası. Mikrofonu kötü, harici birçok aparat almanız lazım. Sony'nin mikrofonu da yeterli. Mükemmel bir cihaz. Hatta V olanı değil de IV olanını da alsanız olur.


  • orient blue  (04.05.17 08:44:37) 
@orient blue

Sony rx100 IV yerine sony A6000'a ne dersin? Lens değişebiliyor. Tek boktan yanı mikrofon girişi yok. Olur da ilerde sesten memnun olmazsam biraz uğraşmam gerekebilir.
  • klar  (04.05.17 19:05:16) 
Güzel makine ama büyük. Rx serisi kompakt sınıfında efsanedir. Sabit lens fakat prime kalitede, hem zum var, hem açık diyafram var, optik sabitleyici var, hayvan gibi işlemci var, var oğlu var... Mikrofonu da güzel, yeterli. Taşınabilir olması da cabası.


  • orient blue  (04.05.17 19:36:02) 
RX100 serisi güzeldir ama mesela 4K çekerken ısınıp durduğu, maksimum 4-5dk çekilebildiği söyleniyor.

Bence senin alman gereken kamera şu, eğer sırf video diyorsan, fotoğrafla pek işim yok ve dar açıyla, sığ alan derinliğiyle falan işim olmaz dersen:
fotografium.com

şu da incelemesi: www.youtube.com

kendi stabilizerı var çok etkili, gayet güzel 4k video çekiyor, mikrofon girişi var ki bu iphonedo öyle kullanıyor.
  • rodriguez2  (04.05.17 19:54:32) 
@rodriguez2 vaay bi heycanlandım ya güzelmiş baya bu. fiyat da iyi. ben bunu bi araştırayım.


  • klar  (04.05.17 21:01:06) 
Evet Sony aksiyon kameraları da çok iyi, gopro ile kafa kafaya. Fakat her ikisinin de sorunu (aslında sorun degil, öyle dizayn edilmişler) sabit odaklı olmaları. İşimi görür derseniz çok amaçlı oldukları​ için alınabilirler. Ama yok ben manuel odak yapayım, diyaframla oynayayim derseniz "fotoğraf makinesi" şart.

Bende hero 5 black var. Çok memnunum fakat sabit odaklı olması nedeniyle bazı durumlarda (örneğin bir insanı yakından kaydediyorsam) kameraya (Samsung nx mini aynasız) geçiyorum. Prime portre lensi ile inanılmaz oluyor goproya göre.

Yani neye ihtiyacınız var, onu iyi belirleyin derim. Gopro/Sony fdr aksiyon tarafında bence rakipsiz. Aynasız fotoğraf makinesi tarafında da rx100 efsane. Bendeki nx mini ise Sony ile kıyaslanamaz ama fiyat performans açısından mükemmel. Tabii artık üretilmedigi için kendisini ve lenslerini bulmak zor. Yine de ikinci el bulunabilir. Sadece body 400-500 lira civarındadir (bedava).
  • orient blue  (05.05.17 02:11:47) 
@orient bu gece de kafam karıştı. dediğin de mantıklıymış. ama şu aksiyon kameralarının dezavantajları tam olarak neler? yani diğerlerinden farkları. odak dediğin arka planı blurlu yapması diğmi? ve şu an farkediyorum ki bunlar sadece geniş açı çekebiliyor. öyleyse o da kötü sanki. ben sırf doğa manzara çekmiyeceğimki. yani daha doğrusu hiç tecrübem olmadığından çok büyük eksik mi onu da bilemiyorum şu an. ama yok dar açı da lazım bence.


  • klar  (05.05.17 03:51:44) 
Karar vermek zor :) aksiyon kamerası adı üstünde, arabaya motora bağlansın, suya girsin, aksiyon kaydetsin diye tasarlandığı için fiziksel olarak daha dayanıklı ve geniş açı çekebilecek şekilde tasarlanmış. En büyük dezavantajı (duruma göre avantajı) balık gözü kayıt yapıyor olması. Bir diğeri de sabit odaklı olması. Yani evet dediğin gibi arka planı fiziksel olarak flu yapabilecek bir yapısı yok. Hani foto makineleri bir objeye odaklanırken lensleri şöyle ileri geri hareket eder, doğru yere odaklanmaya çalışır​ ya, işte aksiyon kameraları bunu yapamıyor. Belli bir mesafeden (30-40 cm gibi) itibaren sonsuza kadar net kaydediyor. Sarsıntıya maruz kalacağı, düşeceği için fiziksel olarak hareketli, zum yapabilen bir lens yok üstlerinde. Balık gözü efekti bu cihazlarda dahili olarak düzeltilebiliyor ama bu sefer geniş acıyı kaybetmiş oluyorsun çünkü görüntünün en çok bozuma uğrayan köşelerini kesiyor yazılımı. En yüksek çözünürlükte geniş açı çekip sonradan bilgisayarda yine bunu gayet iyi şekilde düzeltebilirsin ama uzun iş gerçekten.

Eğer sağı solu, insanları vb. şeyleri de kaydedecegim dersen bence aksiyon kamerası alma. Dediğim gibi Samsung nx mini ayarında bir aynasız ya da bu işin zirvesi olan rx100 serisi bir kamera ihtiyacını fazlasıyla karşılar. Elbette DSLR alıp onunla da çok iyi kayıtlar alabilirsin ama aletler dana gibi. Lensiydi çantasıydı derken adamı bezdirir. Rx100 sabit ve fakat katlanabilir mükemmel lensiyle gömlek cebine giriyor. Tabii fiyatı da ona göre. Bu arada evet rx100v modelinde 4k çekim yaparken ısınma problemi olabiliyormus ve bu yüzden 3-5 dk kadar aralıksız kayıt alabiliyormus. Bunun yerine muadili Canon G serisi kompakt modellere de bakabilirsin. Onlar da 4k çekiyor ve biraz daha ucuz. Isınma problemi de duymadım.

Elbette bütçen el veriyorsa bir normal kamera, bir de aksiyon kamerası alsan tadından yenmez :)
  • orient blue  (05.05.17 09:39:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.