[]

İyi olmak cahilliği tolere eder mi?

Bir insanın kabul edilebilirliği bakımından...




 
cahil insan iyi olamaz bence. cahillik bir zehir gibidir. zamanı geldiğinde karşındakini öldürür.


  • burya  (01.05.17 17:27:35) 
başlıği ve içeriğini aynı bağlamda düşününce benim için eder. normalde bilgili insanlara hayranlık duyarım, onlarla sohbet etmek için bile her şeyi yaparım ama alanında süper bilgi birikimi olan bir insanın kötü olmasını, kötü bir karaktere sahip olmasını kabul etmekte zorlanırım.


  • m e b  (01.05.17 17:29:19) 
Uzun zaman eder dedim ama kişisel deneyimlerin sonucunda etmediğini gördüm. Günün sonunda cahil bir şekilde zarar veriyor.


  • fasulyek  (01.05.17 17:52:23) 
Etmez.


  • humblebirth  (01.05.17 18:17:28) 
iyi olmak cahilliği tolere etmez.

ama cahillik insanın içindeki iyiliği dejenere edebilir.

zira iyi niyetle yapılmış kötülüklerin hepsinin temeli aynı.
  • makbur  (01.05.17 18:24:53) 
Hangi iyilikten bahsettiğimize bağlı. Bana göre iyilik tanımlarından biri zannetmeyi/sanmayı alışkanlık halinden çıkarmaktır mesela. İnsanları veya olayları samimiyetle öğrenmeye çalışmak bir iyiliktir. Bu da cehaletle savaşacak bir şey olduğu için bu yöndeki iyilik cehaleti zamanla örtecek ve eğitimsizliği azaltacaktır.


  • yaren  (01.05.17 18:32:02) 
Kültürlü bilgili olmak da kötülüğü tolere ediyor sanırım. Bu ne övgü böyle, kimse sanırım cahil olduğunu düşünmüyor. Kabul edilebilirlik nedir? Çocuğunuz kitap okumasa serserilik yapsa, bağımlı olsa evden mi atacaksınız. Kültürlü Suriyeli dilenci bulsanız doktor falan eve mi alacaksınız? Okunan kaç kitap sizi kültürlü yaptı da milleti kabullenme lüksü verdi?


  • hasmetizm 2046  (01.05.17 18:33:58) 
bence burada cahilliğin ne olduğunun ve olmadığının tanımını da yapmak lazım. hepimiz cahil olmadığımızdan o kadar eminiz ki - cahil olanın da başkaları olduğundan - tartıştığımız konu bunun dışındaki şeyler oluyor.


  • freebird5406_2  (01.05.17 18:40:04) 
elma ile armut kiyaslanmaz. bir insan cahil olup iyi ya da kötü olabileceği gibi bir insan kulturlu/zeki/bilgili olup da iyi ya da kötü olabilir.


ikisini ayni paydada kiyaslasaydik dolandırıcılara da saygi duymak gerekirdi.

ayrica cahillik kötü degildir. onemli olan insanın o konuda cahil oldugunu kabul edip ogrenmeye girismesi ogrenmek ustemesidr. korkulmasi gereken cehalettir.hicbir sey bilmedigini kabul etmeyenler yanlisi dogruymus gibi kabul edenlerden korkun kacun.
  • blue eyes white dragon  (01.05.17 18:41:58) 
youtube'da çöpçüler işsiz kalmasın diye çöpleri kaldırımlara atan iyilik timsali cahil amca geldi aklıma

eğer bu cahil ananız babanız abiniz vs ise hayatınıza bile eder, sonuçta ağaç yaşken eğilir
  • emeritus  (01.05.17 19:42:45) 
@hasmetizm alınmaya gerek yok. senin yıllarca okuduğun ve hatta masterını doktorasını tr dışında yaptığın alanlara dair zerre bilgisi olmayan ve hatta normal bir eğitim bile almamış birisi "gardaş bu işi yapanlar zaten aç galıyo, görüyoz yani, nabacan sen bunu" gibi yorum yaptığında ona cahil diyebilmek senin en doğal hakkındır.

bu ne kibirdir, ne de üstünlük göstergesidir. sadece yalın bir tespittir.
seninle tartışırken "sen hiçbişey öğrenememişin olm" gibi laflar ancak cahil insanlar tarafından söylenir.
ve ben bu sikimsonik kendine güven duygusunu türkiye'de yaşayanlardan başka bi arap toplumlarında gördüm başka da görmedim. nereden geliyor bu koduğumun cahil özgüveni hayret ediyorum.

"cahillik kime göre neye göre" cileri pek ciddiye almayacağım, kusura bakmasınlar.
  • a man alone  (01.05.17 20:16:06) 
@a man alone, kafanda bir kavram var önce bunu ortaya açmadan, bir tespitte bulunuyorsun, insanlar da kendi kafalarındaki kavrama göre cevap veriyorlar, seninkiyle örtüşmediği zaman neye göre kime görecileri ciddiye almıyorum diyorsun

mesela hasmetizm 2046' ya verdiğin cevapta az çok kafandaki tanımı belli etmişsin, bunu başta belirtseydin ona göre cevaplar alabilirdin
  • freebird5406_2  (01.05.17 22:44:58) 
cahillik kader değil.


  • eksimeksi  (02.05.17 04:28:39) 
Ciddiye almıyormuşsun ama hasmetizm + 1'e yakın.

Yani "Kültürlülük kötülüğü tolere etmiyor" kısmı değil de, "Neye göre karar verdik cahilliğe ve iyiliğe" kısmı. Belki cahil diyebileceğiniz profesör dolu ortalık. Bir de son 40-50 yılda yozlaşmış olabilir ama asla yanımdan eksik etmeyeceğim, ne atasözleri üretmiş, kaç bin yıllık Anadolu birikimi var. Ben hayatı ilkokul mezunu nenem kadar bilmem mesela.
  • aychovsky  (02.05.17 05:34:16) 
@aychovsky bahsettiğim cehaletin altında sadece eğitimsizlik vardır demiyorum, diyemem de. Ama eğer ki böyle durumdaysan karşı taraf kimdir, nedir onu dikkate alırsın.
Diploma almayı cehaletle karşılaştırmıyorum.
Ama senin nenen gibi insanlar kültürlerinden gelen birikim sayesinde önce karşısındaki insanı tartar, ölçer ve ona nasıl davranılması gerekeceğini tespit eder.
Hayatının bir döneminde eğitim alamamış insanların pek azı böyle sağduyulu ve yılların verdiği deneyime sahip.
Anadolu coğrafyasında böyle insanlar çokça mevcut. Mesela "Köylü Ekrem" diye biri vardı. Bir ara videosu vardı, hala da vardır. O adamı yüzlerce Prof. A değişmem. Ama bu tarz insanlar istisna.
Bundan dolayı konuyu diplomalı ve diplomasız üzerinden tartışmak çok sığ ve gereksiz olurdu.
@hasmet e yazdığım mesajdaki sözleri şu an Türkiye'de birçok üniversite hocası da söylüyor eminim.
  • a man alone  (02.05.17 12:59:50) 
nadir.

çok iyi bir arkadaşım var, inanılmaz cahil ve koyu akp'li. buna rağmen uzaklaşmadım. siyasete girmeden arkadaşlığımıza devam ettim ama genelleme yaparsak tolere etmez.
  • stewie  (02.05.17 13:02:37 ~ 13:03:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.