[]

Node.js hk?

avantaj ve dezavantajları ne bu arkadaşın?

büyük sayılabilecek bir projemi yeniden yazıp toparlamayı düşünüyorum bu sıralar. hazır yeniden ele alacakken, yeni teknolojiler mi kullansam dedim ama node.js konusunda emin olamadım.

realtime olmasını beğendim,
performans olarak da daha iyi olduğunu okudum.

ama ikisi, php'iyi bırakmam için yeterli mi emin olamıyorum.
örneğin, site genelini php kullanarak yine realtime data alabileceğim başka bir alternatif var mıdır, onu da araştırmadım.

neyse, özellikle e-ticaret sayfalarını geliştirirken sizce node.js'e geçmem iyi midir?

 
ek olarak ReactPHP ve phpQuery hakkında da ön bilgi alabilir miyim ya?


  • tchuck  (30.04.17 01:06:26) 
Node.js engine C ve C++ dilleri uzerinden calisir, C/C++ dilleri ise yuksek performans gerektiren durumlarda iyi is cikartan dillerdir. Bu nedenle node.js cesitli testlerde alternatifi olan dillere gore cok iyi performans saglar. O nedenle bicok buyuk firma (Paypal, linkedn, SAP vs.) yazilimlarinda node.js kullanmaya karar vermislerdir

Bir diger avantaji multithread cok daha kolaydir. her bir http istegi farkli threadmis gibi calisir, bu nedenle hizli olur. Bunu suna benzetebiliriz, "single thread" yontem restaurant gibidir, garsona siparis verirsin, garson siparisi alip, iletip yemegi servis edene kadar bloke olur. Node.js (multi thread) fast-food servisleri gibidir, kasada siparisi verirsin ve kenarda menunun hazirlanmasini beklersin, o sirada kasa bir sonraki musteri ile ilgilenmeye baslamistir bile.

Bir baska avantaji front-end ve back-end javascript ile yazilir, tek bir dil ile iki tarafi da goturebilirsin, projede bircok farkli dili bilen insan yerine sadece javascript bilen ekip ile isi goturebilirsin.

En buyuk dezavantaji ise yine javascript dir. Esnek, pratik, gelistirmesi hizli ama kotu yazilimcinin elinde berbat sonuclar cikabilecek bir dil javascript. Bu ozelligi ile php ile benzer ozellik tasir javascript. Ozellikle buyuk ekiplerde kod cok kotu bir duruma gelmesi cok olasi. Bu nedenle C# ve Java gibi dillerle karsilastirildiginda saglam bir yapi olusturmak gercekten iyi planlama ve cok iyi yazilimci ekibi gerektirir. Yani Javascript ve PHP Object Oriented Programlamayi zorlamadigi icin Java ve C# a gore daha hizli gelistirilebilir fakat proje buyuk ve cok calisani var ise kotu bir yapi dogurabilir.
  • emrahday  (30.04.17 03:46:16) 
@emrahday,

çok teşekkürler yanıt için.

dolaşırken php 5.5.5 + reactphp + phpquery birleşiminin çok dha iyi perforamns gösterdiğini de okudum. ancak reactphp hakkında neredeyse hiç tutorial bulamadım. bunun kullanımı, getting started vs ile ilgili bilginiz var mı hiç?
  • tchuck  (30.04.17 09:40:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.