[]

Meditasyon ile dikkat dağınıklığı tedavi edilir mi?

Selam aziz dostlar,

şimdi benim önceki duyurularımda da belirttiğim küçüklükten ileri geldiği üzere tanısı konmuş bir dikkat dağınıklığı sorunum var, bir iş yaparken kendimi bambaşka bir şey ile uğraşıyor buluyorum falan.

Psikiyatrım ritalin kullandırttı bir süre, fakat bu ara kullanmıyorum, bunun bir hastalık olduğunu ve kalıcı tedavisini mümkün kılacak herhangi bir tıbbi yöntemin veya ilacın olmadığından bahsetti.

Yazılımcı olduğum için dikkat benim için ekstra önemli, bu aralar da meditasyona başladım, bir haftaya yakın bir süredir yapıyorum ve gittikçe derinleşeceğime inanıyorum, nette gördüğüm kadarıyla epey de faydası var.

headspace denen bir uygulama kullanıyorum, onda dikkat problemleri ile ilgili bir paket de var, gerçekten meditasyon ile dikkat problemlerinin de üstesinden gelinir mi? geleniniz var mı?

 
tedavi eder mi bilmiyorum ama çok mantıklı bence. nefes egzersizleri ve zihni sakinleşmeye çalışmak iyi gelmezse başka ne iyi gelir ki


  • otonomo  (25.04.17 18:57:10) 
Yaşlandıkça azalmasını bekliyoruz dedi bana en son. Bir başkası yoga yap demişti ama yapmadım. Concerta + Ritalin ile takılıyorum birkaç yıldır.


  • Lim5  (25.04.17 19:05:42) 
isterseniz gelebilirsiniz.
sadece dikkat dağınıklığının değil, daha birçok şeyin üstesinden geliniyor.

ayrıca dikkat dağınıklığınızı tedavisi olmayan bir hastalık olarak görmek, onu tedavisi olmayan bir hastalık haline getirir.
elbette tıbba inanıyorum da, psikiyatriye göre hiçbir şeyin tedavisinin olmaması ve her şeyin tedavi edilmesi gereken bir şey olarak görülmesi çok sığ bir bakış açısı.

dikkatinizin dağınık olmasının nedeni, survival'ınızı buna bağlamış olmanız olabilir.
mesela takıntılar da böyledir.
bazı sorunlar, travmalar, ortamlar nedeniyle beden ve zihin bir şey yaratır.
ve o takıntı, aslında düşman değil, size yardımcı olmaya çalışan bir şeydir.
ona sığınırsınız.

dikkat dağınıklığı da bunun başka bir formu.
takıntı ne kadar içe döndürüyorsa, dikkat dağınıklığı o kadar dışarı açıyor.
mesela bulunduğunuz ortamda çok fazla şiddet ya da sizi rahatsız eden bir takım şeyler varsa, o ortamdan kaçmak için içe kapanırsınız, bu durumda obsesyonlarınızın olması ihtimali artar.
dışarıya açılma ihtiyacı hissediyorsanız, o zaman içeride sizi korkutan ya da yüzleşmek istemediğiniz bazı travmalar olabilir.
böylece içinizden uzaklaşır, dış dünyaya tutunursunuz.

aklınız dağıldığında, neyden kaçtığınızı ve neden bu akıl dağınıklığına sığındığınızı bulursanız, zaten durum sorun olmaktan çıkar.

bunu kurtulmanız gereken bir şey olarak görmeyin.
varlığını kabul edin ve birlikte hareket etmeye çalışın.
yukarıda dediğim şekilde düşünürseniz, bir süre sonra sizi bırakır zaten.

hayatta neye karşı direnç gösterirseniz, onu güçlendirirsiniz.
önce ona sorun, problem, rahatsızlık vb. diye etiketler takmadan, varlığını kabul edin.
ve orada olma nedenini bulun.

meditasyon bu süreçte yardımcı olur elbette.
  • blatta hiberna  (25.04.17 19:12:54 ~ 19:16:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.