[]

Javascript Kullanarak SQL'den Veri Almak

SQLite ile bir veritabanı oluşturdum ve bu veritabanını .sql dosyası olarak kaydettim. Javascript (veya HTML) kullanarak bu dosyanın içindeki bilgileri hazırladığım sayfada görüntülemek istiyorum. Bununla ilgili uzun sayılacak bir araştırma yaptım ama direk .sql dosyasının içinden veri çekmeyle ilgili pek bir şey bulamadım. sql dosyasından veri çekmem mümkün müdür ? Eğer değilse nasıl bir yol izleyebilirim ? Genelde internette bununla ilgili php karşıma çıktı ama php hakkında bilgim yok, bu sebeple mümkün olduğunca JS kullanmaya çalışıyorum.

Bu arada biraz çömez olduğum için anlatım bozukluğu yapmış veya derdimi eksik anlatmış olabilirim, mazur görün.


 
sql dosyanızı bir servera kurmanız gerekiyor, sonra php ile veritabanına bağlanıp verileri çekebilirsiniz. html ile böyle bir şey mümkün değil, html ve js browser tarafında, php ise server tarafında çalışır.


  • luchetti  (24.04.17 01:18:23) 
SQL dosyasi server tarafli bir dosyadir, yani lokal bilgisayarda veya serverda calisir. JavaScript temelde browser tarafinda calisan front-end bir dildir. Browserlarin bilgisayar kaynaklarina erisimi guvenlik nedeniyle limitlenmistir bu nedenle javascript dili bilgisayardaki bir dosyaya erisimi cok zor kurallara baglanmistir, bircok durumda da erisemez. Eger SQL kaynaga javascript ile erismek istiyorsan javascript dilini browserda degil de server yada lokal bilgisayarda calistirmalisin. Yani Javascript back-end calismali. Bunun icin bir javascript kutuphane/framework olan node.js bilmelisin. Once node.js temellerini ogren ornegin buradan code.tutsplus.com daha sonra da buradaki ornektegi gibi mysql (yada herhangi bir database) www.sitepoint.com data cekebilirsin.

Eger Node.js kullanMAdan cekmek istersen server tarafli calisan bir baska dile ihtiyacin var, php, java, c# gibi. bunun disinda "native" yani araya baska araclar, diller, kodlar sokmadan yapmanin bir yolu yok.

Node.js cok gelecek vadeden, javascript ile yapacagin seyleri back-ende tasiyan ve gelecegi parlak bir teknoloji. Belki node.js e giris yapman biraz zaman alabilir ama bu ogrendigin teknoloji ile ve javascript dili ile ciddi anlamda ufkunu acmis olursun, javascript dilini artik her alanda kullanabilirsin. Node.js de basit bir teknoloji degil bugun paypal, google, facebook gibi devlerin cesitli alanlarda kullandigi, is ilanlarinda calisan aradigi C dili temelli cok performansli bir teknoloji. Javascriptden baska hicbir dil kullanmadan database erisimi olan bir web sitesi yazabilirsin. bundan baska "native" bir yol yok, ancak cesitli "widget" lar ile birseyler yapabilirsin ama cok da tatminkar olmaz.
  • emrahday  (24.04.17 10:44:53 ~ 10:57:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.