[]

Fisyon reaksiyonları

Nükleer reaktörlerdeki fisyon reaksiyonlarında yakıtlar için e=mc² eşitliği tam olarak sağlanıyor mu ?. Yani bir uranyum yada plütonyumun içindeki tüm enerjiden faydalanabiliyor muyuz ?.




 
Formülle ilgili bilgim yok ama sen %100 verimden bahsediyorsan olamaz bence illaki bir yerden enerji kaçar.


  • uyusam iyi olur  (23.04.17 18:21:22) 
faydalanma olarak hayır. çünkü enerji ısı olarak ortaya çıkıyor ve bu ısıdan buhar elde edilip türbinler döndürülüyor. bu süreçte büyük kayıplar var.

e=mc2 denklemindeki tüm enerjinin de elde edilmesi mümkün değil. uranyum235 parçalanırken dışarı enerji veriyor ama bir süre sonra daha az aktif ve hala radyoaktif özelliklerini koruyan bir maddeye dönüşüyor. bu dönüştüğü madde içinde hala çok miktarda enerji var. ve bu maddenin kütlesi başlangıç kütlesine oldukça yakın.

soruyu başlangıçtaki uranyum 235'in kütlesi - son durumda kalan madde kütlesi arasındaki farkın elde edilen teorik ışıma enerjisine oranı (elektrik değil) şeklinde sorarsan evet oldukça yakındır.

www.nuclear-power.net
  • orpheus  (23.04.17 18:23:05 ~ 18:27:22) 
bilmiyorum cevap niteliği var mı ama:
"Mevcut nükleer santralların basınçlı kazanları çok büyük olduğundan ve tüm nükleer yakıt çubukları burada bulunduğu için kömürlü santrallardan daha düşük ısı ve basınç seviyelerinde işletilmek zorunluluğu vardır. Reaktörün büyüklüğü ulaşılabilecek basınç seviyesini limitler. Bu nedenle nükleer santralların termodinamik verimliliği %30-32 civarındadır. Çok Yüksek Isılı Reaktör, Gelişmiş Gaz Soğutmalı Reaktör, Süper Kritik Su soğutmalı Reaktör gibi bazı ileri tasarımlar kömürlü santrallarla kıyaslanabilecek termodinamik verimlilik seviyelerine ulaşabilmektedir."
kaynak: totom
şaka şaka: tr.wikipedia.org

son model fisyonların verimi %35'leri geçiyormuş.
  • attirmayin makedonun kafasini  (23.04.17 19:13:57 ~ 19:20:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.