[]

işler güçler- 35 yaş-dünya turu-ukrayna-rusça vs vs

merhabalar,

önbilgi olarak kendimi tanıtayım. yaş 35-erkek-bekar-3 aydır işsiz ama öncesinde mali işler şefi/müdürü. Hiç kimseye karşı bir sorumluluğum, bakmam gereken kimse yok.

10 senedir aralıksız çalışıyorum, bu süreç içinde her sene maximum 1 hafta tatil yaptım, bu tatillerde genelde yazlıkta veya kucağımda laptop çalışarak geçti.

Meslek muhasebe/finans; hem çok yıpratıcı hem de çok sıkıcı(mesleği muhasebe olanlar ay kapanışının anlamını ve aralıksız 48 saat çalışmak, deadline a raporları yetiştirmek ne demek iyi bilirler) 6 ay önce muhasebe şefi olarak çalışırken başka bir şehirden müdürlük teklifi geldi, maaş 2 katı, ayrıca Türkiye şartlarına göre de gayet iyi bir para. Kabul ettim haliyle ama hem şehri sevemedim hem de şirket patron firmasıydı, daha önce hep yabancı sermayeli/ortaklı kurumsal firmalarda çalışmıştım, bu şirket sıkıntılı gelen 6 ayda kaçıyor. Ne sevgili ne arkadaş var sıkıntıdan deliriyorum zaten, 3 ay sonra bir anlık cinnetle eytere beah diyerek istifamı verdim çıktım.

Fırsat bu fırsat dedim o zamandan beri geziyorum. Ukrayna,Sırbistan, Saraybosna, Kosova, Karadağ, Makedonya derken vizesiz ülkeleri bitirdim:) Şengen vizesi almaya çalışıyorum eğer olursa 2 ay kadar da avrupa ülkelerini gezicem, ağustos gibi de iş aramaya başlarım diye düşünüyorum.

Gel gör ki son 1-2 haftadır şeytan dürtüyor, ister bıkkınlık deyin ister orta yaş krizi, çalışma hayatına dönmek istemiyorum arkadaş, içimde bir sıkıntı var durduğum yerde duramıyorum, sürekli gezeyim başka yerler göreyim istiyorum. Dünya turuna çıkıp 2 sene dolaşayım istiyorum.

Beri yandan başka bir arkadaşta çok pis kanıma girdi, Ukrayna`da yüksek lisans yap diyor. Aslında yüksek lisans hikaye, eğitim dili Rusça olduğu için ilk sene mecburi hazırlık okuyorsun, 1 sene rusça eğitimi alır dil öğrenirsin hem takılır gezersin iyi olur diyor.( tam burada "dil dile değmeden dil öğenilmez" mottosunu koz olarak kullanıyor arkadaş:) ki gezme eğlenme kısmıyla birlikte aklımı çelen bu oldu.)

Şimdi bu işlere girersem -dünya turu veyahut ukrayna da 1 sene takılma- geri döndüğümde tüm paramı sıfırlamış oluyorum, ayrıca iş hayatından 2 sene ayrı kalmış oluyorum ki esas problem bu, o kadar süre işten ayrı kalınca tekrar iş arama süreci nasıl olur, işverenleri bu araya nasıl ikna ederim onu bilmiyorum. Ayrıca kariyer açısından tam geçiş aşamasındayım. Bir kere müdür olan hep müdür kalır diye bir laf var, şimdi ben 6 aylık aradan sonra iş baksam gene bir şekilde şef/müdür pozisyonlarında en kötü 6-8 bin arası bir maaşla başlarım, ama 2 yıllık aradan sonra bu meçhul. Bir de hani Ukrayna seçeneği için Rusçanın bana kariyer anlamında hiç bir katkısı olmayacak, tamamen keyfi yani.

Durum budur arkadaşlar bana bir akıl verin, ne yapayım ben?

 
Sandığınızdan daha çok para harcarsınız gibi görünüyor. 35 yaşında Ukrayna gibi bir ülkede yurtta kalmak ya da evde kalmak ayrıca sorun olacak. Dünyayı gezerken otellerde kalıyorsunuz ama bir yere eğitim için gittiğinizde daha konforsuz yerlere tahammül etmeniz gerekiyor. Yurtta ya da ikinci sınıf bir evde yaşayıp, ben geziyorum/hayatımı yaşıyorum demek ne kadar akla uygun bilemiyorum. Bilinmeyen bir dilde lisans okumak bile zorken sürekli sunum yapılmak zorunda kalındığı yüksek lisans eğitimini de çok küçümsememek lazım. Çamurdan bir bölüm bile olsa yüksek lisans için para ödeyeceksiniz. Bunların hepsini düşününce bana dünya turu fikri daha cazip geldi. Hatta dünya turu değil de Amerika'nın belli başlı birkaç şehrini bile gezseniz yeter.


  • dissendium  (22.04.17 02:46:30) 
@dissendium
şirket gezileri dışında hiç otelde kalmadım, yukarıda bahsettiğim gezilerin tamamında hostellerde kaldım ve hiç zorluk çekmedim, aksine o ortamda başka gezginlerle tanışıp kaynaşmak beraber takılmak daha keyifli.çok konformist bir adam değilim, öğrenci yurdunda kalabilirim o açıdan sorun yok. Yüksek lisans yapmayacağım bu arada yüksek lisans yaparmış gibi kayıt olup 1 sene rusça hazırlık okuyacağım sonra ayrılıp memlekete döneceğim o kadar, sonrası yok.
hazırlık için ödeyeceğim para 2bin usd, ukraynada aylık ortalama 1.000 lira gibi bir masrafım olacak, toplam maliyet bana max 20bin tl.
  • zikardo  (22.04.17 02:55:44) 
O hesap hayatta kılıfına uymayacak onu baştan diyeyim. Der meister gitti, ona sorun.

Bu komformist değilim geyiklerini camsız, kapısız, suyu olmayan odada kalınca editlersiniz.
  • kurnaz  (22.04.17 11:59:38) 
Ya konfor aramıyoruz tamam ama o ne öyle hapishane gibi!! O kadar kötü mü yurtlar ukraynada?


  • zikardo  (22.04.17 12:59:32) 
ekşide bir yazı okumuştum tam senin planı yapıp oraya gittikten sonra 3 ayda apar topar geri dönen... işin özü orada sürekli yaşamaya başlayınca hayat çok pahalılaşıyor demişti ama o kendi evine çıkmıştı. ayda 1000tl kurtarmaz sanki bir de.


  • natalya tommiks texas julyet  (22.04.17 14:41:32) 
Ya olay sadece Ukrayna ya döndü, para pul işleri bir şekilde hallolur, benim esas derdim bu 2 yıl iş hayatına ara verme meselesi ve bunun olası sonuçları. İçimden bir ses delilik yapıyorsun bu yaştan sonra o işlere girme kurulu düzenini bozma diyor öte yandan da insan bi kere geliyor hayata, anı yaşa diyor diğer iç ses. Esas soru ben hangi sesi dinleyeyim olmalıydı aslında


  • zikardo  (22.04.17 15:02:07) 
Hayatı yaşamaktan kastın Rus kızlarıysa o iş de göründüğünden zor. Üniversitede hazırlık sınıfında 18 yaşında kızlar oluyor. Bu kızlar 35 yaşında biriyle kolay kolay takılmazlar. Bizim bölümde de 35-40 yaşında birkaç erkek öğrenci var ve bugüne kadar kızlarla pek konuştuklarını görmedim. Bu noktayı yanlış anlamayın, size 20 yaşında kızlarla takılacaksınız demiyorum. Onlarla takılmak isterseniz uyum sorunu olur diyorum. Gece kulübündeki Rus kızları zaten yiyicidir. Orada ne kodamanlar kızların güzelliklerine kanıp bir gecede harcanıyor. Sınırlı bir parayla bu şekilde çok uzun süre devam edilemez. Yine de yapılamayacak bir şey değil. Geri dönünce hemen iş bulurum diyorsanız gitmenizde bir sorun yok.


  • dissendium  (22.04.17 15:24:27 ~ 15:25:11) 
ben de ukrayna'ya gidip üç ay bile kalmadan dönmüş birisi olarak (yerleşmeye, okumaya gitmiştim. öncesinde tatile de gitmiştim) söyleyebilirim ki ukrayna'da hayat dışardan göründüğü gibi değil. yerleşik vatandaş olmak göründüğünden çok daha pahalı. ukrayna ucuz tamam da oradaki çoğu insan burada bağlasan köpeğin yaşamayacağı yerlerde yaşıyor.

şu an ukrayna'da rusça öğrenmek pek mantıklı bir fikir değil ayrıca. rusya'yla savaşta adamlar. hele ki ülkenin batısında rusça çok az konuşulur. rusça öğrensen bile aynı zamanda ukraynacayı öğrenmen gerekir. ikisini birbirine karıştırırsın, çünkü benziyorlar. rusça kendi başına çok zor bir dil. sen iki dil birden öğreneceksin. benim okuyacağım okulda hazırlıkta ukraynaca öğretiliyordu mesela rusça değil.

ukrayna'da bir sene takılmayı gerektirecek bir durum da yok zaten, gidip 1 ay, bilemedin 2 ay tatil yapsan yeter de artar. temelli yerleşme planın yoksa ne yapacaksın orada?
  • der meister  (22.04.17 15:27:20) 
Bence dünyayı gezin ama işsizken nasıl vize alacaksınız schengen bölgesi için düşündünüz mü?
İK uzmanı değilim ama kariyerinde müdür/şef pozisyonuna gelmiş, sonra her şeyi bırakıp 2 yıl dünyayı gezmiş olmanız olumsuz bi etki yaratmaz bence. Çevremde çok kişi yaptı bunu daha genç yaşta üstelik.

  • dijalli  (22.04.17 15:30:30) 
niye mutlaka muhasebecilik işine geri dönmeyi düşünüyorsun ? edindiğin becerilerle bir çok başka iş de yapabilirsin.


  • orpheus  (22.04.17 15:32:21) 
@dissendium
şimdi dürüst olayım kadınların güzelliği aklımı çelmedi dersem yalan olur, ama dediğin gibi yarı yaşımda kızlarla takılacak değilim tabii ki, zaten her gece klüplere akayım paso zamparalık yapayım değil olay, iş hayatından bir seneliğine uzaklaşmak başka bir kültürde yaşamak ve bunu mümkün olduğunca ucuza yapmak arada da yeni bir dil öğreniyorsun oh süper mis, zaten aylık 1000 liralık bütçe öyle uçarım kaçarım günümü gün ederim bütçesi değil standart hayatta kalacak kadar yeme içme haftada 1-2 belki dışarı çıkma bütçesi. Neden ukrayna? 2 hafta kaldım 1 hafta lviv ve 1 hafta kiev olmak üzere, bu sürede türkiyede günlük harcadığım paradan çok daha azına çok daha güzel yaşadım. Ucuzluktan ziyade kaliteli zaman geçirdim. Mesela çok ucuz denilen balkanlar ukraynanın yanına bile yaklaşamaz. Ha belki ukrayna olmaz filipinler olur tayland olur ama bi almanya italya olmaz, seçenekler arasında en mantıklısı ukrayna göründü. Ayrıca şunu gördüm. Yukarıda gezdim dediğim ülkelerde ingilizce doğru düzgün konuşulmazken rusça bilen birisine tüm kapılar kolaylıkla açılıyor,. Geri dönünce iş bulma meselesi esas kafamı kurcalayan soru zaten.

@der meister
peki pahalı diyorsun da ne kadar pahalı mesela? öğrenci yurtları dissendium un dediği kadar kötü mü? hayal mi yurtta kalmak? mesela kafayı kırdım gittim ilk etapta ne kadar masrafım olur? sonrasında aylık masrafım ne kadar olur? biliyorum çok değişken ama dissendiuma yazdığım gibi ortamlara akayım değil olay. standart bi öğrenci gibi yaşasam evde yada yurtta, aylık masrafım ne olur?

Ayrıca bildiğim kadarıyla bu rus milliyetçiliği ülkenin batısında-lviv mesela. ama odessa ya da karkiv de böyle bir durum yok, millet çatır çatır rusça konuşuyor. yanlışsam düzelt.
neden ukrayna konusunu yukarıda yazdım zaten.

@dijalli

bankada 50bin TL + 2 araba + 1 ev var üstüme. bunları gösterince schengen almada problem olmaz diye düşünüyorum, ama genede belli olmaz tabi, ben şansımı deneyeceğim inşallah verirler.
  • zikardo  (22.04.17 16:17:10) 
yurtlar dissendium'un söylediğinden çok daha kötü. adam yurtlar kötü bile dememiş ki. ben söyleyeyim: aşırı kötü. türkiye'de öyle bir öğrenci yurdu görebileceğini sanmıyorum. ha parasını verip özele çıkarsın falan orasını bilemem. yabancılar için kolay değil onlar. hadi başka imkanın olmasa, ne bileyim senegalli falan olsan git ukrayna'da yaşamak için uğraş da işinde gücünde adamsın. ben bu zahmete katlanmış birisi olarak tavsiye etmeyeceğim.

"standart bir öğrenci gibi yaşasam" diyorsun da sen standart bir öğrenci olmayacaksın, yabancı öğrenci olacaksın. oturma izni için yasal olarak bi yere kayıtlı olman lazım senin. ukraynalılar o sözleşmeyi yapmak istemiyor. yapanı da 250 dolardan aşağı kira istemez. iki arkadaş bulup şehrin güzel bi yerinde ev kiralayayım diyemiyorsun yani, yasal olarak yapamazsın. çok uğraştırır. okulun yurdu seni kaydettirir, sonra sen istediğin yere çıkarsın falan ama o zaman da direkt 12 aylık yurt ücreti alırlar. ha çok bi şey değil ama yine de en az 500-600 lira ediyor. tek başına eve çıkmak, o evin işlemlerini halletmek vs. bir yabancı olarak "standart" biçimde imkansız. herkes bir şey sokmaya çalışacak ve sokacak da, mecbursun çünkü.

sorun çatır çatır rusça konuşulması değil. lviv'de de çatır çatır rusça konuşursun zaten. devlet ve dolayısıyla akademi dili her geçen gün daha fazla ukraynacaya kayıyor. ayrıca harkiv bile 3-4 sene öncesine kıyasla çok daha milliyetçi. abi ukrayna'yı gez dolaş altını üstüne getir de yüksek lisans niye yani bu saatten sonra. bana "hıaaa gerizekalı gittin beceremedin bok atıyosun" diyorlar hep. o arkadaşları piste davet ediyorum. gidip ukrayna'da okumayı denesinler bakalım aylık 800 lirayla, "abü nasılsa ukrayna fakir yeaaa" diyerek. gitsinler görsünler ebelerininkini, ondan sonra desinler bana "sen zora gelemiyon knk ondan geri döndün" diye.

ukrayna'da gördüğün fiyatların hepsi yalan. birincisi, sen yabancısın. ikincisi, her şeyde rüşvet hala dönüyor. ayrıca çoğu aile çoluk çocuk dede nine hep birlikte kalıyor, öylelikle kira ödeyebiliyor. bugün ucuz deyip kiev'e gitsen merkeze yakın bi yerde, düzgün bi eve vermen gereken kira 800-900 dolardan aşağı değil. dolar diyom, lira da değil.

gezeceksen ukrayna ucuz evet, burada 50 liraya yiyemeyeceğin yemeği ukrayna'da 25-30 liraya yersin. ama buradaki standartlarımda yaşayacağım dersen ukrayna o kadar ucuz bir yer değil, büyük şehirlerde fark yok bile neredeyse. yok ben ukraynalılar gibi yaşıycam, yarı aç yarı tok takılıcam, her akşam birbirini baltayla kesen alkolik komşularım olcak diyosan ayda 1000 lirayla da geçinirsin tabii.
  • der meister  (22.04.17 18:04:12) 
hocam selamlar. öncelikle bu yaşlara tekrar gelmeyeceksiniz neden yapamacağınızı söyleyen çok olur ama her zaman denemekte fayda vardır :)

avrupada o ülkenin kendi diliyle eğitim yaptığında ücretsiz devlet üniversiteleri ücretsiz. almanya, fransa, çek cumhuriyeti gibi. hatta sanırım çek cumhuriyetinde çekçe hazırlık da okuyabiliyorsunuz. ispanyada sanırım düşük okul ücretleri var. ek olarak regular öğrenci olduğunuz için part time çalışmanız yasal. yalnız dediğim gibi ingilizce değil yerel dilde eğitim olmalı.

bunun dışında bildiğim kadarıyla yurtdışında muhasebecilik çok prestijli bir meslek. yurtdışında çok daha iyi şartlarda ve yüksek lisans yaparak takılabilirsiniz. bunun için en güzel örnek belçikaydı sanırım. ankara anlaşması kapsamında(ingiltere gibi) yerleşmeniz ve iş bulmanız çok kolay. belçikanın şöyle bir güzelliği daha vardı sanırım türkiyedeki bütün diploma ve sertifikalarınızı orda kabul görüyor. ve türkiyedeki sigortanızı orda saydırabiliyorsunuz. bu ne demek aynı zamanda işsizlik maaşı da alabiliyorsunuz.
eksisozluk.com

bu da hollandaya yerleşen arkadaş.
eksisozluk.com

onun dışında daha az maliyetli seçenekler için belki gürcistanı düşünebilirsiniz. 3-4 bin tl ücretlerle eğitim yapan okullar vardı.
  • arras  (03.06.17 02:25:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.