[]

Doktora ve sonrası vatandaş olmak [Kanada-ABD-Avustralya-Y. Zelanda-Avrupa]

Merhaba,

İlla bu işlerle yakın veya uzak geçmişte ilgilenmiş birileri olmuştur diye buradan sormak istedim. Yukarıda saydığım ve yerimin yetmediğinden sayamadığım diğer ülkeler (Almanya-Birleşik Krallık-İsveç-İsviçre-Finlandiya-Hollanda hatta İrlanda-İspanya-Portekiz vesaire) ve vatandaşlık prosedürleri ile ilgili bilgi almak istiyorum aslında.

Endüstri Mühendisliği'nden Doktora eğitimi almaya gideceğim (aslında bölümde iyi okullar Kuzey Amerika'da), mümkünse hayrıma dokunacak bir gelecek çizmek istiyorum.

Tabi ki insanın hakkında en iyi şeyler duyduğu ülke Kanada. Doktorada kaldığın vakit, vatandaşlık için ülkede kalman gereken süreden sayılıyormuş; ama mesela ABD'de öyle bir şey yokmuş diye duymuştum. Bu gerçek mi? Onun dışında tabii ki İngilizcem olduğu için, ilk hedef İngilizce konuşulan bir ülke oluyor. Ama ABD için galiba en iyi şans Green Card, Avustralya desen sürekli "Göçmen karşıtı politikalar yükselişte, vatandaşlık şartları sıkılaşıyor." falan diye haberler çıkıyor (ateş olmayan yerden duman çıkmaz diyorum). Yeni Zelanda hakkında pek bilgim yok. BK için de Doktora yaparken falan çok bürokrasiyle, kağıt işleriyle uğraştırıyorlar, hayat zehir oluyor, sonra kalmana da sıcak bakmıyorlar falan diye duydum/okudum, tabi ki bunlar hep yarım yamalak bilgiler.

Anglo ülkeleri geçersek, Almanya ve Hollanda ile İsviçre en büyük adaylar oluyor diyebiliriz. İsviçre de sanırım serttir, Almanya belki bizim özelimizde serttir (mi?), Hollanda'yı pek bilmiyorum.

Bunların dışındakiler (dilleri ölüm gibi gelen) İsveç ve Finlandiya ve de (diğerlerine kıyasla) ekonomileri çok iyi olmasa da güzel ülkeler diyebileceğimiz İspanya-Portekiz-İrlanda.

Genel olarak bir fikri/araştırması olan varsa dinlemek isterim. Yazmamışsın; ama bir de şu ülkeye de bir bak diyen varsa da dinlemek isterim.

 
Doktora icin almanyaya 3 aylik vize ile geliniyor, bu 3 ay suresince almanyadan oturum aliniyor. Bu oturum basladiktan sonra vatandaslik almak icin 8 yil gerekiyor (bazi durumlarda ornegin entegrasyon tamamlandiysa 6 yil da olabiliyor bu sure). yani ozetle doktora yapilan sure de vatandaslik icin gereken sureye katiliyor. Daha sonra 8 yil dolduktan sonra is durumuna bakiliyor ve B1 seviyesinde almanca bilgisine bakiliyor. vatandaslik sinavina giriliyor bu sinav gecildikten sonra alman kanunlarina ve ozgurluk anlayisini kabul ediyorsan turk vatandasligindan cikiliyor ve alman vatandasligi hakki kazaniliyor.


Turk vatandasligindan cikmak icin baska bir ulkeden vatandaslik icin kabul almak gerekiyor, bu durumda cikilabiliyor. Vatandasliktan ciktiktan sonra turkiyeden "mavi kart" alinabiliyor. Bu mavi kart ile turkiyede yabanci statusunde olunmuyor (kimlik no vs korunuyor) fakat secme ve secilme hakki da elinden alimis oluyor.
  • emrahday  (21.04.17 18:23:04 ~ 18:36:08) 
emrahday, çok teşekkürler. Türk vatandaşlığından çıkılıyor muymuş ya, sadece vatan hainliğinde falan ülke beni vatandaşlıktan çıkarabiliyor diye biliyordum. sağolun tekrar.


  • kizil sakalli sari  (21.04.17 18:25:05) 
Amerika'ya geldiğin vize F1 vizesi. Bu öğrencilere verilen bir vize ve asistanlığın konumu part time iş ile eğitimine karşı verilen burs arasında bir yerde. Sigorta yaptırma hakkın oluyor ama örneğin, Türkiye'de asistanlık tam zamanlı iş sayılıyor. Amerika'da üniversitesine göre 15-20 saat çalışmak bekleniyor ve aldığın dersler veya kendin için araştırmaların çalışma kapsamında sayılmıyor. Öğrenci vizesi ile kalmak green card ya da vatandaşlık için herhangi bir katkı sağlamıyor. 'Bu arkadaş memleketimizde 5 sene misafir olacak ve okuyacak' anlamına geliyor. Green card için başvurulabilecek çalışma vizesi türü H1B. Onun da doktora, asistanlık ve öğrencilik ile alakası yok.


  • aychovsky  (21.04.17 18:28:29 ~ 18:29:51) 
Baska ulkenin vatandasligini alacagini belirttiginde turk vatandasligindan cikabiliyorsun, evet.

Bunun cok benzeri avusturya'daki prosedur.

Normalde 10 yil, hizli entegrasyon soz konusuysa 6 yil sure var ve doktora yapilan sure sayiliyor. Ama B2 seviyesinde almanca bilmek ve tabi ki o arada gelirinin olmasi gerekiyor. Sonra kolay bir sinava giriliyor ve belge getirmek vb formaliteler. Vatandaslik karari da cikti mi bunla turk konsolosluguna gidip tc vatandasligindan cikmak icin basvuruyorsun. Tc vatandasligindan cikis izni gelince tekrar avusturya makamina gidip vatandasligi alip tekrar tc makamina gidip "tamam kardes ben artik avusturyaliyim, simdi kesinkes cikiyorum, vatansiz kalma tehlikem yok" diyip mavi kartini alip gidiyosun.

Aslinda doktora dusunuyorsaniz arastirmayi seviyor olmaniz lazim, en dogru bilgiler her zaman bahsettigiiniz ulkelerin icisleri bakanligi/gocmen dairesi sayfalarinda bulunur.
  • kuehles blondes  (21.04.17 18:30:32) 
Isin doktora kismini bilmiyorum ama Hollanda icin vatandasliga gecme suresi kesintisiz 7 yil. 7 yil sonunda Turk vatandasligindan cikarak Hollanda vatandasi olabiliyorsun. Vatandaslik alabilmen icin dil ve uyum sinavlarindan gecmen gerekiyor.

Sinirsiz oturma izni icin ise sure 5 yil. Diger ulke vatandaslarinin sinirsiz oturma izni almak icin dil sinavina girmeleri gerekiyor ancak Turk vatandaslari bu sinavdan muaf.
  • perkele  (21.04.17 19:18:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.