[]

Robot yapmak istiyorum (hobi olarak)

selam arkadaşlar. benim eskiden en büyük hayalimdi, ama iş hayatı insanı tuhaf yerlere sürükleyebiliyor. çok uzaklaştım bu hayalden malesef :)

şimdi şu videodaki küçük arkadaşı izleyince: www.youtube.com

biraz gaza geldim. ve günde kendime 1-2 saat ayırıp bu hayalimi yeniden gerçeğe dönüştürmek istiyorum.
mesleğim yazılımcılık; donanım, devrelr vs. ile ilgili bilgim yok diyebilirim.
o yüzden sıfırdan öğreneceğim, belki şansım yaver giderse kendi yazılımlarımı falan da ekleyerek kendimi güzelce oyalayabilirim :)

size ne sormak istiyorum?
kendi robotumu (şuan ne robotu yapacağımı bilmiyorum) tasarlamak için öğrenmem gerekenler neler?

kısaca;
- kitaplar, tutorialler,
- almam gereken malzemeler,
- takip etmem veya izlemem gereken şeyler,
- öğrenmem gereken temel bilgiler

bunlara erişmek istiyorum. nereden başlayayım, neleri teorik olarak öğrenip nasıl pratik yapmaya başlayayım bir yol haritasına ihtiyacım var. teorik kısımları hallttikten sonra muhtemelen ne robotu yapmam gerektiğini de kafamda canlandırmış olurum ve günde 1-2 saat çalışıp hobi olarak robotumu tasarlarım.

bana yardmcı olusanız çok sevinirim.

 
bence bu işin en temiz başlangıcı lego mindstormsdur.

gidip kendine bir mindstorms al, bir tane de en büyüklerinden lego technic seti al ve oradan başla.

eğer lego gözünde "oyuncak" ise youtubedan mindstormsla milletin yaptığı şeyleri biraz izle. millet bununla evdeki tuvalete otomatik sifon çeken aparat falan yapıyor.
  • sos fistik olsun mu  (20.04.17 10:08:06 ~ 10:11:24) 
ne kadar derine inmek istiyorsanız, o kadar büyük bir küreğe ihtiyacınız var.

videodaki gibi ve benzeri pek çok robot arduino ile yapılabilir. ama yazılımcıysanız çok iyi bilirsiniz ki bu tip platformların dezavantajları var. eğer daha hassas, detaylı, özgün bir robot yapmak istiyorsanız pic programlamaya girmeniz lazım. s

donanım konusunda yapmak istediğiniz robotun benzeri muhtemelen daha önce yapıldığı için oralardan bakmakta fayda var. zira deneme-yanılma yolu çok masraflı olur.

devre için de proteus (ares, isis) kullanabilirsiniz.

ama baştan söyleyeyim, kompleks bir robotun tasarımı, donanımı, yazılımı ve prototipi yıllara malolabilir.
  • icim urperiyor  (20.04.17 10:13:58) 
Ben de bu is uzerine kafa yoruyorum. Ozetle bu tarz bir robot icin 3 temel konuda ilerlemek gerekecektir.
- Platform: Arduino bunun icin iyi bir platform.
- Yazilim: platform uzerinde gerekli sensorler, motorlarin kontrolu icin yazilim gerekecektir, mesleginin yazilim olmasi avantaj bu konuda.
- Malzeme: Iste aslinda en zor kisim bu. Yapmak istedigin robota, kontrollerdeki hassasiyete, performansa gore kullanilacak malzeme yelpazesi o kadar genis ki hangi malzemeyi kullanacagin, nereden temin edecegin tamamen tecrubeye bagli. Kitaplar ve internetteki kaynaklar temel malzemelerle anlatiyor ama sen kendi aklindakini yapmak istediginde, ornegin bir motor kullanmak istediginde, bu motorun farkli hassasiyette olani, farkli guclerde olani, farkli hizlarda olani arasindan birini secmen gerekecek. Bu durumda da birkac farkli malzemeyi tanimak, gerekirse denemek, sonucu gormek, olmazda degistirmek gibi surecleri var. Bunun yaninda malzemeyi temin etmek de ayri bir asama.

Ogrenmek icin ve giris icin en standart yol bir arduino kit almak, bu kitler icinde birkac temel sensor barindiriyor (uzaklik, isik, ses sensoru gibi) bunlarla yazilima ve platforma giris yapip daha sonra daha iyi malzemeleri tanimak olabilir. Giris icin piyasada bircok kitap var ama malzeme icin en iyi yol deneme yanilma.
  • emrahday  (20.04.17 11:09:59 ~ 11:11:47) 
eğer yazılım ya da elektronik altyapınız yoksa arduino, rapsberry pi gibi hazır platformlar ve kitlerle başlamak daha uygun olabilir sizin için. ilk aşamada bunlar için maker shiledlar kullanarak işin mantığını bir iki ayda çözebilirsiniz. bir de bunlar artık açık kaynağa döndüğü için bunlarla yapılmış çok farklı uygulamalara erişebilirsiniz. bu uygulamaları inceleyerek, üzerinde değişiklikler yaparak sistemi çözmeniz daha çabuk olur. daha sonrasında zaten ihtiyaçlarınız sizi yönlendirecektir. mikrodenetleyciler, fpga ler gibi sınırları ve yetenekleri daha ileri sistemlerle uğraşırken bulabilirsiniz kendinizi

ilk aşamada proteus, altium gibi simülasyon uygulamaları işinizi görebilir. diğer malzemeler ve kitler ise yurtiçi-yurtdışı bir çok sitede bulabilirsiniz, robot kol, palet, v.s gibi şeyler de var. önerebileceğim yerli bir kaç site
robotistan
direnc.net
robishop.com
robotus.net
robotkutusu.com
  • teyzem teyfik  (20.04.17 12:00:58) 
www.instructables.com 'dan benzer projeleri inceleyebileyerek başlayabilirsin.

Şurada da internetten bulduğum bir kitap var. İlgini çekebilir.
www.dropbox.com
  • zombi  (20.04.17 16:14:18 ~ 16:14:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.