[]

araştırma projesi sorusu...

duyurunun biliminsanlarının dikkatine...

osyal içerikli bir araştırma projesinde örneklemi kontrol ve deney grupları olarak ikiye ayırıp bu gruplara anket/ölçek uygulamak, (anketin kullanımı açısından örneğin) bilimsel yöntem anlamında hatalı mı olur? evetse nasıl düzeltebiliriz?

lisede gerçekleştirilecek olan bilim fuarı için hazırlanacak bir projeyle alakalı olarak soruyorum.

 
Bu soruyu daha önce de gördüm ama bence soru tam olarak açık değil ya da ben anlayamıyorum. Yani deney ve kontrol grubunuz var tamam. Kullanacağınız ölçeklerin hepsi mi aynı? Manipülasyon açısından nasıl tasarladınız bilmeyince bence cevap veremiyoruz.

Manipülasyon dışında tüm koşullarınızın aynı olması gerekir ki elde ettiğiniz farklı sonuç için neden sonuç ilişkisi kurabilin.
  • antikitleruhlu  (12.04.17 21:43:47 ~ 21:46:05) 
dün sormuştum ama tam bir yanıt alamadım.

biraz daha detaylandırayım, ama daha önceden bilimsel makale veya araştırma konusuyla bir akademisyen titizliğiyle ilgilenmemiş olduğumu belirteyim (mesela buradaki anlamıyla manipülasyon bana uzak bir kavram). konu sosyal medya kullanımının yalnızlık algısına etkisi gibi bir şey. bu durumda hipotez "sosyal medyayı daha yoğun kullananlar aslında daha yalnızdır" olacak. deney ve kontrol grupları da öğrencilerin sosyal medya kullanıcıları olup olmamalarına göre şekillenecek. ardından her iki gruba da tek bir ölçek uygulanacak (ucla loneliness scale).

herhangi bir noktada bilimsel süreç açısından hata yapıyor muyum?
  • sanat guresi  (12.04.17 21:52:18 ~ 21:59:03) 
ama bu şekilde siz koşulları belirlemiş oluyorsunuz. Deneysel olması için iki koşula seçkisiz atama yapılması gerekiyor. Araştırmanızın mutlaka deneysel mi olması gerekiyor?

Ek olarak literatüre hakim değilim tabii ama bu konuya benzer Türkiye'de de yapılmış çalışmalar vardı, belki yol gösterebilir.
  • antikitleruhlu  (12.04.17 21:57:46 ~ 21:59:13) 
yani grupların rastgele mi oluşturulması gerekiyor?

amacımız "sosyal medyayı kullanmayanlar kendilerini daha az yalnız hissediyor" ya da tam tersi gibi bir sonuca ulaşabilmek. (bunu da bilmiyorum ama, anladığım kadarıyla) deneysellik zaruri değil. dediğim gibi lise öğrencilerinin girişeceği ve bir gün sergilenecek bir proje olduğu için üniversite ayarında bir akademik geçerlilik beklemiyorum belki ama yine de elimden gelenin doğrusunu yapmak istiyorum.
  • sanat guresi  (12.04.17 22:02:28 ~ 22:12:29) 
Eğer koşullarınızdan biri sosyal medyayı kullananlar diğeri kullanmayanlar olacaksa grup karşılaştırması yapabilirsiniz. Ama burada eklediğiniz diğer değişkenler vs arasında neden sonuç elde etmezsiniz. Sadece bu gruplar arasında yalnızlık açısından fark elde ettiğinizi, hangi grubun yalnızlığının daha yüksek olduğunu raporlayabilirsiniz.


  • antikitleruhlu  (12.04.17 22:13:32) 
bağımsız değişken sadece sosyal medya.

tamamdır, istediğim tam da bu aslında. söylediğiniz gibiyse oluyor. çok teşekkür ederim.
  • sanat guresi  (12.04.17 22:17:45) 
araştırmanızın evren örneklem seçimini nasıl yaptınız hocam, rastlantısal mı?


  • bilge rusty james  (12.04.17 22:20:57) 
henüz başlamadık çalışmaya ama rastlantısal olacak gibi. başka fikirlere ya da yönlendirmelere de açığım tabii ki. dediğim gibi kendi branşımla pek ilgili olmayan bir konu aslında; ingilizce öğretmeniyim. (gerçi düşündüm de lisede bilimsel, sosyal araştırma yöntemleriyle doğrudan, daha doğrusu faal olarak ilgilenen, bu anlamda akademik mecraya hazırlık niteliği taşıyan bir branş da aklıma gelmedi). için içine istastik de giriyor, veri analizi de giriyor... giriyor babam giriyor. neyse, nerden nerelere geldik.


  • sanat guresi  (12.04.17 22:29:15) 
yaptığınız iş çok zor değil hocam. Bu aşamada rastlantısal örnekleme kullanmanız daha mantıklı. Araştırma evrenine karar verdiyseniz şayet örneklem seçimini %95 güven aralığı ve %5 hata oranı ile hesaplayın.
örnek olarak:
X okulundaki son sınıf öğrencileri örneklem
bunun içerisinden şayet bir tabakalama yapmak istiyorsanız, cinsiyet, gelir durumu vs. evreni örneklem sayısıyla çarpıp ni =n* i Ni / N yapmanız gerek.

ayrıca google akademikten diğer araştırmaların evren örneklem seçimlerini kendi araştırmanıza çok rahat uyarlayabilirsiniz.
  • bilge rusty james  (12.04.17 22:39:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.