[]

Efatura - fatura basımı zorunlu mu?

selam arkadaşlar. efaturaya/earşive geçtikten sonra karşı tarafa gönderi yaparken, efatura'nın pdf'ini basarak göndermek zorunlu mu?

benim bildiğim sadece irsaliye göndermek yeterli oluyor ama yanlış mı biliyorum?
(eğer basmak zorunluysa kağıt israfını nasıl engelliyor anlamadım :)) )

 
Hayır zorunlu değil. Zaten portal'dan karşı tarafa gönderince e-faturayı o da görüyor, kendisi isterse bastırır.


  • elikası  (12.04.17 11:37:19) 
karşı taraf düz kullanıcıs ise peki?

yani efatura kullanıcısı değil, perakende satışta?
  • tchuck  (12.04.17 11:41:26 ~ 11:41:31) 
sıradan müşteri olarak mailimize pdf olarak geliyor e-fatura. yani matbu olarak şart değil.


  • orijinal nick bulamadim  (12.04.17 11:47:05) 
karşı taraf e-fatura kullanıcısı değilse zorunlu. kullanıcı değilse @elikası'nın dediği sistemden göremiyor ve basamıyor.


  • babilbaligi  (12.04.17 11:48:02) 
@babilbaligi,

mail ile pdf iletmek yeterli olmuyor mu?

o zamna çok saçmaymış. faturayı basılı olarak uğraşmamak için efaturaya geçmeyi düşünüyordum ama gördüğüm kadarıyla hiçbir mantığı yok bu işin.
  • tchuck  (12.04.17 11:49:10) 
Manuel fatura kullanımını tamamen bıraktınız mı ? karşı taraf e-fatura mükellefi değilse e-fatura kesmek zorunda değilsiniz. Mükellefiyet kaydı olmayanlar için pdf basımı yapabilir ya da mail adreslerine faturayı gönderebilirsiniz.

Edit: Zorunlu değilseniz e-faturaya geçmenizi önermem. Henüz tam oturmuş bir sistem yok. E-faturayı kullananlar genelde aynı zamanda e-defter mükellefi, onlar da zaten oldukça fazla fatura kestikleri için, hemen hemen hiç birisini bastırmıyorlar, faturalar muhasebe sistemine otomatik işleniyor, arşivde de faturaları saklıyorlar. Sizin bakış açınızla da şöyle bir durum söz konusu, karşı tarafa fatura kesmek ve bunu ibraz etmek zorundasınız, e-faturada karşı taraf da e-fatura mükellefiyse dediğiniz olur, kağıt tasarrufu da yapabilirsiniz, ancak sizin alıcılar genelde mükellefiyet kaydı olmayan kişilerse çok bir anlamı olmaz.
  • elikası  (12.04.17 11:49:12 ~ 11:55:38) 
şuan ayda 2000 adet fatura basıyoruz biz. tamamı perakende internet müşterilreine.


  • tchuck  (12.04.17 12:04:24) 
@tchuck; hayır e-mail ile fatura tebliğ edilmesi yasal olarak mümkün değil. sen herkesten tek tek kep adresi alır oraya gönderirsen o ayrı tabi.

e-arşiv faturası saçma değil; ama matbaaya git, bir ton belge hazırla, fatura bastır, o faturayı nüsha olarak kes, bir nüshayı muhasebeye gönder, diğer nüshayı yıllarca sakla işi yerine bir sayfa çıktı alıp veriyorsun, iş bitiyor.

mevcut sistem yeterli değil, ama yine de işleri hayli kolaylaştırıyor.

p.s. ayda 2000 fatura demek, yılda 25.000 sayfa evrak demek. bunun 2 nüshası sende kalıyor, yılda 50.000 sayfa demek. 10 yıl saklasan 500.000 sayfa evrak demek. bu kadar evrakı saklamaktan kurtulursun. yazıcıdan bir sayfa çıktı alıp kargoya ekledin mi, senin iş tamam. gerisini saklamana gerek yok.
  • babilbaligi  (12.04.17 12:04:31 ~ 12:07:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.