[]

Türkiye'de Vergi Sistemi

Türkiye'de çeşitli isimlerle sıradan herkesten toplanan vergiler var genel olarak bildiğimiz ötv kdv vs. Gelir vergisini falan hariç tutalım. ÖTV KDV ciddi bir yekün tutuyor. Sanırım KDV Özal zamanında gelmiş. ÖTV 2002 de AB sürecinde getirilmiş. Zararlı alışkanlıkları çevreye zararı engellemek vs. için sosyal nedenlerle konulmuş bir vergiymiş. Fakat tabii çok genişlemiş durumda ÖTV alanı.

Sorum şu ki; bu ülkede eskiden bu kadar vergi toplanmıyordu, bu kadar vergi ödeyen bir memlekette, halk için yapılan -yapılması gereken- altyapı projeleri vs. salt bir iktidar başarısı olarak nasıl görülebilir?

Elbette mali disiplin bir başarıdır, yolsuzluğu azaltmak başarıdır ama kendini bu kadar nimetten sanmak bu kadar pr yapmak ilginç geliyor ve bu ilüzyona da bütün halkın uzun süredir kendini kaptırmış olması farkında olmaması da ilginç. İktidar moral motivasyonunu gelir kalemlerindeki zenginleşmeden faydalanıp değerlendirerek yüksek tutuyor. Üstelik yalnızca ötv gibi sonradan eklenen vergiler değil ekstra farklı fonlara da el koymuş olmaları hatırlanıyor mu?

Nüfus artışı ihtiyaçlar elbette artmış ve kemer sıkmak da gerekmiş olabilir ama güncel iktidar, gelir miktarı aynı olmayan önceki iktidarların performansıyla kıyaslanabilir mi?

 
ötv gölcük depremindeki hasarı atlatmak için geçici olarak getirildi ama kaldırılmadı. devlet böyle gelir getiren şeyleri sonlandırmaz. köprü de maliyeti karşılanana kadar paralı olacaktı sözde, 44 yıldır para alınıyor geçişten :)
vergi dediğin şey sabit gelirlinin sırtına binen bir şey. esnaf ya da sanayici vergiden yırtmanın yolunu bulur.
yılda milyonlar kazanan futbolcudan sanırım yüzde 15 vergi alırken, senin üç kuruş maaşın vergi dilimine girdiğin için yıl sonunda kazancın düşüyor.

böyle skimsonik bir vergi politikası normal bir avrupa devletinde olamazdı. adamın ağzına sıçarlar böyle bir durumda. bizim gibi ortadoğu devletlerinde, gelişmemiş cahil milletlerde olur anca.
  • cekilmis gayfe  (12.04.17 00:52:16) 
Halk ne kadar vergi ödediğini bilmediği için (ABD'de, sanırım, raflarda vergisiz fiyatı yazılır, vergi kasada ayrıca ödenir) farkedemiyor ne kadar vergi yükü olduğunu.
2002'de AKP'nin iktidara geldiğinde %18,6'ydı vergi yükü 2015'de %23,8 oldu. 2016'da ne kadar bakmadım ama azalmadığına eminim.

  • Euxinos007  (12.04.17 00:59:01 ~ 00:59:13) 
"güncel iktidar, gelir miktarı aynı olmayan önceki iktidarların performansıyla kıyaslanabilir mi?"

övgü almalarının kaynağını soru olarak vermişsin. önceki iktidarlar bunu yapamadı, yapsaydı, onlar niye vergileri arttıramadı, niye yol yapamadı... akplilerin bakış açısı ve pazarlama şekli bu zaten.
  • 507  (12.04.17 02:17:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.