[]

Düğünde bir tarafın su götürmez ağırlığı

Hafta sonu bir düğüne gittik. İşyerinden arkadaşımız. Epey kalabalık bir düğündü. Kız tarafının ağırlığı 1 birim ise erkek tarafı 3 veya 4 birim kalabalıkta. Erkek tarafı Bayburt'lu kız tarafı nereli bilmiyorum ama Bayburt'lu değil. Aman be kardeşim; düğünün başından sonuna Bayburt da Bayburt, ne kadar çok Bayburt türküsü varmış. Sadece o yörenin havası olsa anlamam etmem ama türkünün içinde de habire geçiyor.
Kız tarafına biraz ayıp olmamış mı? Hiç mi konuşmazlar müzik listesini. Kafa şişti. Bir grup eğlendi gerçi ama erkek tarafı olduğu halde (muhtemelen Bayburt'lu olmayanlar) somurtup oturdular bütün gece.

Bayburt işin "mesela"sı, sakın yöreye takılmayın, iki tarafın da aynı yöreden olmadığı durumlarda bir yöreye bu kadar ağırlık verilmesini hoş karşılamıyorum ben, siz ne düşünüyorsunuz?

 
Geleneksel aileler için düğünler 'kız alma' kafasında geliştiği için erkek tarafının şekillendirmesi normal karşılanıyor sanırım. Sinop, Kastamonu dolayları mesela, kızın nereli olduğuna bakmaksızın akşama kadar kapıda davul çalar. Lazların düğününde kemençe başladı mı sabaha kadar sürer. Gibi gibi..


  • manuel mandalina  (10.04.17 12:46:28) 
Bu işler genelde dengeli olmalı diye düşünüyorum. Ha, kalabalığa göre de değişir.

Gelen kişilere göre planlamış da olabilirler müzikleri. Ama genelde bu dengeli olur. Yani en azından benim gittiklerimde böyle oldu. Mesela tunceli-izmir düğününe gittim. Bir kısım davul zurna oldu, bir kısım izmir havaları, bir kısım da gençler için kopkop...
  • lcha  (10.04.17 12:48:25) 
azalarak bitmeli ama bitmiyo.


  • stewie  (10.04.17 12:51:38) 
haklısın ama kalabalık sülaleleri de durdurmak mümkün olmuyor. genelde de bu baskınlık erkek tarafında oluyor. en güzeli davullu zurnalı düğünler azalarak bitsinler.


  • cabiday  (10.04.17 13:16:15) 
herkes sadece kendi yöresinin türküsüyle eğlenebilir diye bir kaide mi var yahu? folklor ekibi değil ki bunlar sadece kendi müziklerine göre dans etsinler. oynayacak eğlenecek adam müziksiz de eğlenir, kapı gıcırtısına da oynar.

çalgıcı tayfası, mekan sahibi falan eğlenen kalabalığa ve doğal olarak onlardan gelen taleplere göre hareket eder. sizin katıldığınız düğünde sayıca üstünlük erkek tarafında olduğu için böyle bir durum oluşmuş ama kalabalık olan kadın tarafı olsaydı yine aynısı olurdu bence.
  • nrmnm  (10.04.17 13:28:39) 
doğu- bayburtu doğuda sayıyorum, siz karadeniz sayabilirsiniz- taraflarında kız tarafı genellikle kınaya gelir. yani kızın tanıdığı x'li köylüsü düğüne gitmez takacağı her neyse onu gider kınada takar. ha düğüne de gelir tabi ama daha ağırlıklı kınadır. düğünlerde de erkek tarafı ağırlıklı olur.


  • blue eyes white dragon  (10.04.17 13:28:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.