[]

Sizce Türkiye'nin sağlık sistemi iyi mi ?

sözlükte biraz okudum da hollanda ve bir kaç ülkede daha doktorlar, sağlık sistemi rezalet haldeymiş. abd'de de aşırı pahalı mesela. bunları göz önüne alınca bi güzel geldi türkiye, pozitif yönünü buldum diye seviniyorum şu an. memnun gibiyim çünkü bizim sistemden aşırı pahalı değil ve doktor bulunabiliyor genel olarak.

sorum yurtdışı görmüş, orda yaşamış ve sağlık sektöründe olanlara. sizce iyi miyiz bu konuda ? bozmayın lan, nolur. acayip avutuyorum kendimi şu an. ya da bozun ne bileyim :/


 
  • latsc  (08.04.17 23:04:55) 
özel hastane sahibiysen süper. değilsen bok gibi.


  • nrmnm  (08.04.17 23:07:29) 
@latsc bunu izledim ya, üstün almanları ayrı tutuyorum :/


  • hayati cozemeyen adam  (08.04.17 23:07:32) 
gecen ilkay zaman'in vidyosunu izledim de bir hizli rontgen bir muayeneye adamlar 3500 dolar fatura kestiler.


  • partizan  (08.04.17 23:15:37) 
diğer ülkelerin sağlık sistemini bilmiyorum ama diğer ülkelerden ucuz olduğunu biliyorum. avrupadan göze lazer ameliyatı ve saç ektirme gibi operasyonlar için çok gelen olduğunu söylüyorlar.


  • gotic  (08.04.17 23:18:41) 
İyi ve kötü yönleri var. Evsiz ve işsizsen, ameliyat olman gerekiyorsa sokakta ölürsün sosyal bir devlet değiliz. Ancak yurtdışındaki kadar da hastanelere ulaşmamız zor değil, dilediğimizde doçent/profesöre ulaşabiliyoruz. Kanser hastalarının bazı tedavilerini, pahalı ilaçların bir kısmını devlet ödemiyormuş diye duydum yanlış bilgi vermeyeyim. Doktora ulaşması çok kolay ama sistemdeki aksaklıklar nedeniyle ideal tedaviye ulaşmak çok zor bence. Yine de Amerika'dan filan kat be kat iyi durumdayız bence. Dünyadaki en iyi sağlık sistemi Küba'da.

Not: siyasi rejimini desteklemiyorum ancak dunyadaki saglik sistemini google'dan arastirirsaniz istatiksel veriler esliginde bilimsel gercek bu. Dogum olum oranlari, hastalik oranlari, hizmet alma vs hepsi kiyaslamali olarak bir tik ile ulasilabilir durumda. Bilip bilmeden ilkokul seviyesinde laf sokanlar biraz okusunlar. Kanser tedavisinde bizden cok daha iyiler, kanser hastasi bir doktor tanidigimiz tedavi icin küba'ya gitti. En son akciger kanseri hastalarinin omrunu uzatacak bir asi gelistirmis ve ilacin formulunu diger ilac sirketlere vermenin tek sartinin da ilacin hastalara ucretsiz olmasi sartini kosmuslardi, boyle bir haber okumustum. Sonrasini takip etmedim. Bu bahsettigim doktor tanidigimiz da akciger kanseri idi.
  • neferkitty  (08.04.17 23:20:04 ~ 09.04.17 02:27:19) 
sağlık sistemlerinin karşılaştırıldığı bir belgesel vardı adını unuttum. Fahrenayt 9/11 i yapan adam yapmış. Üni 1 de izletmişlerdi. O zaman sadece İngiltere ve Küba'nınki güzel gelmişti. Sonra kendi gözümle yurtdışında tıp eğitimi gördüm. O eğitimi tamamen orada alan yabancıları gördüm. Hatta daha büyük çapta ülkelerden benim gibi geçici olarak gelen sınıftakiler hakkımda da bir fikir oluşturdum. Dedim ki Allah bunların vatandaşlarının yardımcısı olsun, iyi ki o arkadaşların hayallerinde Türkiye falan yok. Bencilce ama öyle dedim. Mükemmel doktorum, çok güzel eğitim aldım demiyorum ama bence çoğu Avrupa ülkesinden iyiyiz. Ha şu da var, onca sıra, yoğunluk nedeniyle sağlığına kolay ulaşamıyorsan, doktorlar iyi olsa ne yazar. Gerçi doktorlar da isyanda, bazı oçlar şiddet uygulamakta. Yakında Türk doktor kalmaz bunların bu alışkanlığından. Biz de abd Almanya gibi yabancı dominansına döneriz


  • fallopian  (08.04.17 23:21:54) 
Avrupada da yaşamış birisi olarak söylüyorum kesinlikle iyi. Amerika'nın sağlık sistemi için de hiç olumlu şeyler diyeni duymadım


  • goodyes  (08.04.17 23:22:07) 
ABD'ninkinden iyi, Avrupa'ninkinden kotu. Ikisinde de yasadim.


  • Traveller  (08.04.17 23:34:45) 
Tamamlayıcı sağlık sigortan varsa gül gibi.. Yoksa tırt.


  • deadwampir  (08.04.17 23:36:23) 
özel hastane-devlet hastanesi beraber olmuyor.devlet doktor yetiştirebilmek için yatırım yapıyor sonra adam özele kaçıyor.imkanlar kısıtlı olmasına rağmen 2000 lerin başında devlet hastaneleri çok daha iyiydi doktorlar doktorculuk oynamıyorlardı.

genel anlamda abd den iyi avrupadan kötü denebilir.
  • yekzeq  (09.04.17 00:45:41) 
ABD'ninkinden iyi, Avrupa'ninkinden kötü olduğunu düşünüyorum ben de.
abd de özel sigorta herzaman herşeyi ödemiyor. vergiye para vermiyor olabilirler ama en azından kemoterapi o bu birsürü para ödüyorlar. ayrıca ilaçlar çok daha pahalı satılıyor.

sicko - michael moore 10 yıllık bir belgesel. ama fikir verebilir.

tr deki durum neden mi kötü. çünkü sistematik değil. sen canın istedi diye üniversite hastanesinden bile randevu alabiliyorsan bu olmaz.

tr de durum nasıl iyileşir anlatayım. bütün sağlık ocaklarına kan tahlili vs getirecekler. aciller hariç poliklinik başvurusu için kesinlikle 1. basamak aile hekimine uğramış olman gerekecek. onun öngördüğü şekilde gideceksin. bir kere aile hekimi kendisi de tedavi ve tehşis ederek bir kısmını eleyecek hastaların.

böylece kulağı ağrıyan direk kbb ye gitmek yerine ön elemeden geçecek. sadece enfeksiyon ise antibiyotik tedavisi başlayacak aile hekimi. hastanelerdeki poliklinik azalacak.

daha sonra üniversite için de hastanenin seni görmesi gerekecek. böylece sen gerçekten tehşisi tedavisi zor bir hasta isen ünive gidince sıra beklemeyeceksin. yahut daha az bekleyeceksin. ama şuanki sistemde karnı ağrıyan ünive hastaneye. sonra ne oluyor, milyonda bir görülen hastalıklar onların arasında eriyip gidiyor. kimse güzel ve kaliteli tedavi alamıyor. o ne kardeşim.

ve de var olan hizmetler güzel de kapasite artırılmalı, mesela mr cihazları vs katına çıkarılmalı hastalar sıra beklememeli.

sonra doktorlar izin nöbet sonrası izin çıkartacaksın. bir doktor nöbet sonrası mesaiye kalmak zorunda olmayacak. 36 saat çalışan hekim mi olur arkadaşım. sen 36 saat otobus suren birine güvenir misin. onda bile kanunlar var. 24 saat içinde bilmem kaç saat sürebilir diyor. doktor sanki oyun oynatıyor o da sağlıkla ilgileniyor. adam 8 de gitsin işe akşam nöbetine devam etsin ertesi gün mesaisine devam 36 saat sonra 5 te çıksın işten. verim alamazsın sen bu kişiden.

doktorların mesai şartları iyileştirilmeli. maaş konusuna girmeyeceğim çünkü bütün meslek gruplarının artırılmalı maaşı.

bunlar olursa çok daha iyi olur.
  • mobydick  (09.04.17 00:49:49 ~ 01:08:23) 
nereyle kıyasladığına bağlı. avrupayla kıyaslarsan sağlık dahil hiç bir alanda avrupadan iyi durumda değiliz. (avrupadan iyi durumda olan ben sadece 2 özelliğimizi görebiliyorum, 1. ordu 2. mutfak)

mesela küba'dan da iyi durumda değiliz sağlıkta. abd'den ne kadar iyi durumdayız o da tartışılır. neticede orada sosyal devlet anlayışı olmadığı için herşey parayla. ha yaptırırsın özel sağlık sigortanı keyfine bakarsın. neticede abd'de senden eşek yüküyle vergi almıyorlar, haliyle vergiye gidecek paran sigortaya gidiyor. türkiye'de ise dünyanın vergisini ödüyorsun karşılığında aldığın işte ortada, 2 haftadan önce alınamayan randevular, günlerce çıkmayan tahlil sonuçları, ilgisiz doktorlar vs.

kıyaslamayı sen yap artık.
  • loser blueser  (09.04.17 00:52:03) 
mesela avusturya'da kilise hastaneleri var, evsiz barksız olsan hatta avusturya vatandaşı dahi olmasan sana bakıyorlar. kuehles daha iyi anlatır.

abd'de paran varsa her şeyin en kralını alırsın. üniversiteye gitmek de parana bağlı hastaneye gitmek de.

en iyi sağlık sistemi küba diyen de romantik solcudan başkası olamaz. he anam en iyisi küba'da asdfasdfgasdf
  • cekilmis gayfe  (09.04.17 01:04:06) 
@cekilmis in dedigi gibi, avusturyada bir sekilde kesinlikle tedavini alirsin. Hic guvencen yoksa bile kilise hastanesine gidersin, kafa rahat.

Ama uzman doktora ulasim COK ZOR. Sigortayla anlasmali bi kadin dogumcu 2-3 ay sonrasina randevu veriyor. Sigortayla anlasmasiz olana gidersen cok cuzi bir miktar odeniyor. 100€ ise 20€sunu geri aliyosun.
O ona sevk ediyor, bu buna sevk ediyor. Dizimde sakatlik varken rontgen ve mr randevulari arasinda 1,5-2 ay bekledigimden sonuclar degisik cikti, tekrar istediler falan filan, tedavide neredeyse 7-8 ay gecikildi mesela. Hicbir sey cabuk olmuyor ve bu beni delirtiyor
Trde sabahtan doktora girip aksamustu mr ve rontgen cektirip aksam sonuclari alip ustune de ertesi gun doktora sonuclari gostermeye gidebilirsin mantik olarak.

Bir de hastaneler genel olarak gercekten acil icin ya da yatan hastalar icin, poliklinik olayi pek yok diyim.

Hangisi daha iyi bilmiyorum. Ne ilac alirsam aliyim, 1000€luk ilac da alsam max 5,5€ Veriyorum kutu basina.
Anlasmali doktora gittigimde, mr, rontgen, kan tahlili, fizyoterapi vb hicbir seye 5 kurus odemiyorum. Ama her sey cok cok yavas ilerliyor.

Bir de genel olarak her seye ragmen trdeki doktorlarin daha pratik ve daha iyi oldugunu dusunuyorum. Ama farkli ekoller, ikisinin de artisi eksisi var.

Mesela hasta olup gittigimde aile hekimime, adam receteye "100g hatmi cicegi, 200g bilmemneotu" diye cay yaZiyo, sonra diyo ki 1 haftaya gecmezse gel.
Ya belli iste hasta oluyorum, neden iyice olu hale gelip tekrar 1-2 saat sira beklememi istiyosun ki. Yaz iste duzgun bisey. (Su ana kadar hic iyilesmedim cayla sjdjsjsj)
  • kuehles blondes  (09.04.17 03:41:21) 
okulda halk sağlığı dersinde gördüğümüze göre abd'den iyi ama avrupada iskandinav ülkeleri ve almanya'dan kötü. tabi küba da var. bizdeki en büyük sorun belli bi sistemimizin olmaması sağlık konusunda. yani mesela almanyada sigorta sistemi diye geçiyor, küba'da sosyalist isveçte halkçı sistem vs ama bizdeki "karma" siste diye geçiyor. yani neyin karması olduğu bile belli değil bazı yönleri sigorta sistemine benziyor ki 1950 ve 60larda getirilmek istenen sistem buymuş o dönemden kalan uygulama bunlar. bi kısmı da piyasa sistemine benziyor abd'de uygulanan.

ha bi de abd'de acayip gereksiz pahalı özellikle ilaçlar. burda 5 10 liraya satılan patanol damlanın abd fiyatına internette 250 dolar yazısını görünce şok olmuştum. gerçi belki sigortayla falan halk daha ucuza alıyodur da 10 lira olsa türkiyede doları 4'ten alsak 100 katına geliyo fiyatı.
  • nundu  (09.04.17 05:43:24 ~ 05:45:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.