[]

29 yaşında yüksek lisansa başvurmak

29 yaşındayım, lisans bölümünü daha yeni bitirebildim. Yüksek lisans bölümlerine başvurmak istiyorum, fakat haliyle bütün bölümler başvuru için "yüksek lisansa başvurmamda askerlik açısından bir sakınca bulunmadığına dair belge" istiyorlar. Bende ise sadece askerlik şubesinin geçen sene okulun öğrenci işlerine yolladığı, onların da bana pasladığı "Askerliği yaş sınırının dolması nedeniyle 31 ekim 2007'ye kadar son defa olmak üzere ertelenmiştir" belgesi mevcut. Öte yandan Askere Alma Kanunu'nun 35. Maddesinin C bendi şöyle diyor:

-----------------------------------------
C) (Değişik : 11/9/1940 - 3920/1 md.) Askerî mekteplerle nizamname ve talimatnamelerine göre devam mecburiyeti olan resmî ve yüksek mekteplerle liseler ve orta mekteplerde ve tâli meslek mekteplerinde veya bu derecelerde olduğu Maarif Vekâleti tarafından veya müdürlüklerinden tasdik edilen hususi ecnebi mekteplerde ve aynı vasıfta bulundukları Maarif Vekâletince tasdikli memleket harici mekteplerde okumakta oldukları anlaşılanlar (Bunların ertesi seneye terki en çok 29 yaşını bitirinciye kadar uzar. Bu yaşa kadar tahsillerini bitirmemiş olanlar, iki sene üst üste sınıf geçemeyenler, yüksek bir mektebi bitirdikten sonra diğer yüksek bir mektebe veya ihtisas şubelerine ayrılmış müesseselerin ve Üniversitenin bir şubesini bitirdikten sonra diğer şubesine girenler; ertesi seneye bırakılmayıp asker edilirler. İşbu talebenin derslerine muntazaman devam etmeleri şartiyle tahsil saatleri haricinde memuriyet, vazife, sanat, ticaret ve ziraatle iştigalleri tecillerine mâni teşkil etmez.)

Son yoklama sırasında orta veya yüksek bir mektebi bitirerek memleket içinde ve dışında daha yüksek mekteplere kabul zamanı olmadığından dolayı girmemiş olanlar o sene içinde girerek lâzımgelen vesikaları gösterdikleri takdirde ertesi seneye bırakılırlar.

29 yaşına kadar ertesi seneye terkedilecek talebeler bir seferberlik halinde lüzum ve ihtiyaca göre, doğum sırasiyle asker edilir.
-----------------------------------------
Fakat kişi yüksek lisans ya da doktora yapıyorsa bu 33 yaşına kadar uzatılıyor.
Şimdi askerlik şubesine gidip gerekli belgeyi istesem kasmadan verirler mi dersiniz?

 
askerlik şubesinin vereceği belge "askerliği 31 ekim 2007'ye kadar tecillidir" şeklinde bir yazı olacaktır. farklı bir şey, ya da "yüksek lisans yapmasında sakınca yoktur" şeklinde bir belge değil. o da varmış zaten elinde. bu yazı yüksek lisans için başvuracağın yerde kabul edilirse mesele yok (askerden kaçmak için yüksek lisans yapmadığına emin olmak istiyorlar). bildiğim kadarıyla da yüksek lisansa girdikten sonra yaş olayı problem olmuyor. yüksek lisans bitene kadar erteletebiliyorsun.

şahsi tavsiyem, yap gel, sonra başvur yüksek lisansa. ben yarıda bırakıp kaydımı dondurup askere gittim geldim, öyle devam ettim.
  • kibritsuyu  (22.08.07 10:48:52) 
Maksimum 33 yaşına kadar bu yüksek lisans programını bitirme imkanınız olduğu için bir problem olmaz diye düşünüyorum. Bunun aksi durumlar tıpta uzmanlık için söz konusu olabiliyor, şöyle ki, kişi 29 yaşında bir uzmanlık dalını kazanıyor, o uzmanlık dalı da minimum 5 sene sürüyor (34 yaşında bitecek yani), o zaman sorun oluyor (diye biliyorum). Ama sizin durumunuzda böyle bir şey yok.


  • sui  (22.08.07 15:14:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.