[]

Sağlıklı beslenme ile ilgili tam anlamadığım 3 şey

Öncelikle şunu söyleyeyim; rejim yapmıyorum, vermeye çalıştığım kilolarım filan yok. Sadece mümkün olduğunca sağlıklı beslenmeye çalışıyorum fakat kimsenin hem fikir olmadığı 3 konu var, ben de anlayamıyorum.

1. Aklıma takılan şey, meyveler. Bir grup 'meyvenin her türlüsü seker, yememek gerekiyor' diyor. Bir grup 'günde 2 porsiyon meyve tüketmek gerek' diyor. Oturup bir kilo meyve yersek elbette zararlı fakat benim gün içinde yediğim 4-5 çilek ya da bir muzun benim vücuduma ne gibi zarari olabilir? Açıkçası meyve severim ve haftanın 3-4 günü de yerim. Eğer ciddi manada zarar veriyorsa yemeyecegim.

2. Yemek saatleri. Bir kısım diyor ki 'akşam 7den sonra yenilen her yemek zararlıdır'. Baska bir grup 'bunun çok önemi yok. Uyumadan 1 saat önce yemeği kesseniz yeterli.' diyor. Bunun hangisi doğru?

3. Süt ürünleri. Bir kısım 'yağlı süt, yoğurt kilo aldırır. Özelikle akşam saatlerinde yenilen süt urunleri yağlanma yapar diyor.' Bir grup 'asıl yağlı olanlari tüketmek gerek' diyor. Hangisi doğru? Ben mesela uyumadan 1 saat önce genelde bir kase yoğurt yerim ya da kefir içerim. Yediklerim de light yogurt vs degil. Çok mu saçma bir şey yapıyorum?

Biliyorum bu tarz şeylerde tek bir doğru yok ama cidden çok aklım karıştı. Hangisi en mantıklısı karar veremedim. Duyuruda da bu konuları ciddi olarak araştıran insanlar olduğunu bildiğim için sormak istedim. Teşekkür ederim simdiden herkese.

 
Intermittent fasting +1

Ve evet, doğru yağ hem sağlıklı hem de kilo verme sürecinde gerekli. Sütten yoğurttan gelen yağın zararı değil faydası var, onların yağsız olanları tamamen çöp benim gözümde.

Meyve şekerdir, ama yine basit şekere de vücudun ihtiyacı var, günde bir porsiyon meyvenin zararı yok, sadece en geç öğlen tüketmeye çalışın akşama kalmasın.
  • bir nick var benden iceri  (07.04.17 14:15:44) 
Aslında akşam 7den sonra pek bir şey yediğim yok. Gün içinde çok yorulduysam bazen 1 avuç kuruyemiş yemek istiyorum çayla ya da kahveyle. Bir de dediğim gibi uyumadan bir saat önce yoğurt ya da kefir; o da yılların alışkanlığı. Bunları da mı keseyim?


  • fraise  (07.04.17 14:20:09) 
1. genelde glisemik indeksi düşük meyveler sınırlı porsiyonla yenebilir ama yine de ucunu kaçırmamakta fayda var. meyvedeki şeker en zararlı şekerlerden olan fruktoz ve doğal olması fazlasının zararlı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

2. yatış saatine göre ayarlanabilir yemek saati. eğer 23:30 en geç 00:00 gibi saatlerde yatıyorsan en geç 20:00da bırakmak lazım yemeği. sonrasında su, şekersiz kahve, çay, bitki çayı gibi şeylerle mide doluyor zaten. 1de 2de yatılıyorsa daha geçlere çekilebilir ama burda da en az 4-5 saat olsun.

3. zararlı olan yağlar trans yağlar. süt ürünleri, sızma zeytinyağı, hayvansal yağlar gibi yağlar hem sağlıklı hem kilo vermeye yardımcı. bunlardan da bir oturuşta kiloyla yiyen yoktur zaten. vücutta yağa dönüşen de şeker diye biliyorum ben.
  • limoncello  (07.04.17 14:20:35) 
1. Vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması için meyve yemek zorundasın. Ancak günümüz meyvelerinde vitamin ve mineral yüzdesi çok düşük, fruktoz miktarı çok yüksek. Fruktoz da vücutta yağ olarak depolanıyor. Organiğini bulmak gerek.
2. Uyuma saatinde vücudu sindirim ile meşgul etmemek ve o süreçte kullanılmayan enerjinin yağa dönüşmesini engellemek için yeme içme faslını erken kesmek uygun olur. Ama bir saat verilebilir mi? 10.00'da uyuyan insan var, 02.00'de hala ayakta olan insan var.
3. Alınan enerjinin üçte birinin yağdan gelmesi sağlık için önemli. Toplamını ve güne dağılımını ayarlıyabiliyorsan, yediğin yoğurdun, içtiğin sütün yağından kime ne?
  • oguz altun  (07.04.17 14:21:09) 
ben yemiyorum ama akşamları benim anne-babam da 1 kase ev yoğurdu yiyor. kilo alımı, hazımsızlık vs. yapmıyorsa devam et bence, ama ev yapımı olsun özelllikle yoğurt


  • limoncello  (07.04.17 14:21:55) 
Yani evet çok çelişkili ifadeler var ama kendimden örnek vereyim.

1. Haftanın en az 4 günü muz yiyorum. Bulabildiğim doğal mevsim meyvelerinden de tüketiyorum hafta 1 porsiyon falan. Canan hoca haklı, meyvelerin içinde yüksek oranda şeker bulunduğu doğru ama sınırı aşmadığın sürece bir zararı yok bana göre. Zira meyvelerin içinde sadece şeker değil, su ve bilimum faydalı madde de var. Ama abartılırsa avuç avuç küp şeker yemekten bir farkı olmayabilir tabii. Nispeten az şekerli meyveler de tercih edilebilir.
2. Uyumadan önce yemek yemek kaliteli bir uykuya engel oluyor. Ben akşam yemeğini 9-10 arası yiyip 12 gibi uyuyorum. 1 saat değil de, uyumadan 2 saat önce yemeyi kesmek daha iyi. Çoğu besin 1 saat içinde henüz sindirilmiş olmuyor çünkü. Onun dışında akşam 7den sonra yenilen yemeğin bir zararı yok (bunu doktorum da onayladı). Ha ben sindirim sistemimi rahat bırakayım, dinlendireyim, daha rahat uyuyayım vs dersen 7den sonra yememeyi tercih edebilirsin.
3. Süt ürünlerinin yine sindirimi zor olduğu için akşam tüketmek mideyi rahatsız edebilir. Ben gece geç saatte süt içmem mesela, içeceksem akşamüstü falan içerim, beni akşam rahatsız ediyor gerçekten. Yağlı süt ve yoğurdun bir zararı yok. Yağlı ev yoğurdu tüketirim bolca. Kilo aldırdığını görmedim.
  • peggy  (07.04.17 14:26:58) 
1: Nedeni şu: Fruktoz vücut tarafından kullanılan bir enerji birimi değil, o nedenle yediğin her meyvenin her fruktozu karaciğerinde direktyağa dönüşüyor. Bir porsiyon da yesen öyle 10 porsiyon da yesen öyle. Yağlanma da kendi sıkıntılarını meydana getiriyor. İkinci olarak, düzenli fruktoz tüketimi kas içi ATP'lerinde fosforları eksiltiyor, bunun detayları uzun ama 2 fosfor kaybeden 3 fosforlu ATP AMP'ye dönüşüyor, o da ürik asit meydana getiriyor. Ürik asit=Gut. Günlük düzenli 20/30 gram fruktoz alındığında bu risk ortaya çıkıyor. İnsanlar meyve şekerinin zararlı olabileceğini kabullenmek istemiyorlar, bu anlaşılabilir bir şey ama gerçek bu.

2: Yemek yediğin saatin bir önemi yok; akşam yedide de yersen insülin salgılarsın gece 12 yesen de, bu değişmez. Ha akşam yedide yiyip sonra bir şey yemezsen, bir sonraki öğüne kadar enerji olarak yağ yakarsın, kilo vermek için bu iyidir. Fakat yağ yakmak gibi bir derdin yoksa gece 12'de de yersin, bir saat sindirimi bekler sonra yatarsın. Gece 12'de yemek yedin diye sağlıksız olmazsın. Tabii bu ne yediğinle de alakalı. Sağlıklı bir şey yiyorsan sıkıntı olmaz, sağlıksız bir şey yersen bu saat yedide de yersen sağlıksız olur. Farklar bunlar.

3: Tüm besinlerin asıl kalitesi, içeriğindeki yağ ile doğru orantılıdır. Hayvansal ürünler yağlı halleriyle sağlıklıdır, zira insna metabolizması için asıl fayda, bu yağlardadır. Yoksa sütün yağı olmadan süt hiçbir işe yaramaz. Biz hayvansal ürünlerdeki doymuş yağlarla hücre inşa eder tamir ederiz, hormon üretiriz, vitaminlerin bir kısmını sentezleriz. Bu yağlar olmazsa bunlar da olmaz. Sütü alınmış yağ renkli sudan farksızdır. Seni tenzih ederim fakat "Şu saatte şunu yersen kilo alırsın" düşüncesi çok cahilce bir söylem. Kilo almakla yemek yenilen saatin bir ilişkisi yok, yediğin besinin içeriğiyle ve miktarıyla alakalı bir durum bu.
  • angelus  (07.04.17 14:30:58) 
Kafan karışıyorsa bu konulardaki araştırmaları kendin yapmalısın. Yani, iki türlü fikir de illa olacak. Profesörler bir birlerine giriyor bu konularda.


  • arnold schwarzeneger  (07.04.17 14:53:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.