[]

Noter ücretleri hk

Merhaba,

Bugün noterden gayrimenkul satış sözleşmesinin cayma hakkıyla ilgili ihtarname gönderdim satıcıya, 100 TL ücret aldılar tek sayfa ihtarname için. Dilekçeyi kendim yazdım. Normal mi bu ücret? Hukuk işlemleri başkanlığının sitesinden baktım 5,5 TL diyor noter ücreti. Makbuzda;
18 TL harç
29 TL değerli kagıt
5,5 TL noter ücreti
30 TL yazı ücreti
10 TL posta ücreti
8 TL KDV adı altında

100TL alındı. Soygun ve fırsattan istifade gibi geldi bana. Bilgisi olan aydınlatırsa sevinirim.

 
valla noterin bir kapısından selam vermeye kalksan 70-80 liralık oluyorsun zaten ama sizin verdiğiniz rakam abartı mı bilemedim, 10-20 tl bir şişirme vardır ama en fazla...


  • luchetti  (06.04.17 17:31:24) 
hepsi devlete gidiyor, noter sadece 5,5 lira alıyor. Devletin soygununu sorgulayın bence. Herkes noterlere yükleniyor, devlete gittiğini görmüyor.


  • tahin pekmez yoğurt  (06.04.17 17:34:12) 
geçenlerde engelli vatandaş için 3-5 merdiven aşağı inip 20 lira yol parası kesmişti bir tanesi.
en sevmediğim meslek gruplarının başında gelir noterler. emlakçıları ve taksicileri bunlardan daha çok severim

  • bana her yer cehennem  (06.04.17 17:34:38) 
tahin pekmez, yazı ücretini devlet mi alıyor? Kagıt ücretini? hangilerini tam olarak devlet alıyor açıklayabilir misin.


  • o degilde,  (06.04.17 17:46:27) 
29 tl değerli kağıda takıldım ben, altın suyuna mı batırmışlar kağıdı?
Açıkçası sadece 5.5 tl ödemeyi beklediyseniz komik olmuş, her zaman ne kadar soksak kardır modundalar, ama biraz fazla sokmuşlar sanırım. Dilekçeyi de siz yazdıysanız yazı ücreti falan abes olmuş.

  • bir nick var benden iceri  (06.04.17 18:05:26) 
Ücret normal.

Değerli kağıt dediği noter kağıdı. Noterde yapılan her işlem adedi için değerli kağıt bedeli alınıyor. Sizin ihtarname üç suret hazırlanmış. Birini karşıdaki muhataba gönderiyorsunuz, biri sizde kalıyor, diğeri ise noter dairesinde saklanıyor. İşlem başı 9,50 TL'den 28,5 TL tutuyor.

Muhataba iletilen her nüsha için harç bedeli alınıyor. O da 17,80 TL. Bu devlete gidiyor bildiğim kadarıyla. Damga vergisi gibi düşünebilirsin.

Harcın %30'u kadar noter ücreti alınıyor. O da 17,80*0,30=5,34 TL ediyor.

Posta ücreti standart PTT tarifesi, karşı muhataba iletilmesi için. Eğer APS tercih etseydin daha fazla olurdu, sen sanırım standart posta tercih etmişsin.

Yazı ücreti değil ama karşılaştırma ücreti almalılardı. Fakat ikisinin de tarifesi aynı bildiğim kadarıyla. Yani ha sen dışarıda yazıp getirmişsin, ha onlar yazmış farketmiyor. Çünkü senin yazdığıklarını okuyorlar, altına noter imzasını atıyor, mührünü vuruyor.

KDV toplam tutar üzerinden hesaplanan vergi işte.

Kısaca sonuç normal. Yazı/karşılaştırma ücreti belki biraz daha düşük olabilirdi, tarifeye bakmak lazım. Noterde tek sayfalık, tek muhataplı işlemlerde bile 70 TL'den aşağı çıkamaz zaten.
  • neyehbe  (06.04.17 18:49:21) 
Merhaba, annem noter. Bu alınan ücretin çoğunu devlete ödemiş oluyorsunuz öncelikle. Siz ve bazı yorum yazan arkadaşlar bence tribinizi yüce devletimize atın. ÖSYM nin sınavına gireceğim ücret 300 lira. Benim içime de bu oturdu mesela. Soygun haklısınız. Ayrıntı isterseniz anneme sorup ne kadarı cebine kalıyor öğreneyim.


  • dahayeniymis  (06.04.17 21:28:47) 
Merhaba, anneme sordum. İşlem ücretini biz de hesapladık 98,15tl tutuyor dedi. Yazdıkları dilekçeyi arka sayfaya ya da noterin dilekçesinin altına yazdırmış olabilirler dedi. Bir de nüfus cüzdanı fotokopisine mühür vurulduysa da yazı ücreti alınıyormuş. Yazı ücreti ve noter ücreti dışındakileri devlet alıyormuş.

Bunun dışında @neheybe'nin uzunca açıkladığı şey de bana mantıklı geldi. Siz yazdıysanız da muhakkak kontrol edip altına imzasını atıyor damga vuruyor. Bunun da takdir edersiniz ki bedelinin ödenmesi gerekir.

Mesela midemde şikayetim var, doktora gidiyorum endoskopi yapılsın denildi, yapıldı ama bi şey çıkmadı öyleyse ödeme yapmayalım olur mu, olmaz. Eve gelen çamaşır makinesi tamircisi iki tık tık bi şık şık yapıp motoru değişecek diyor, yok kalsın abi dersen de en aşağı 20 lirayi üç dkda hak ediyor. Neden çünkü vakit harcadı, çözüm yolu gösterdi. Ben yıllarca okumuş ve bu derece riskli iş yapan bir meslek grubunun da kazandığı 30 lirayı hak ettiğini düşünüyorum. Bu şekilde yaptım açıklamamı, sözüm sadece size olsaydı mesajla cevap verirdim.
  • dahayeniymis  (07.04.17 17:02:17 ~ 17:03:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.