[]

günlük ortalama alma hk

basit bir şey gibi ama bir konuya kafam takılı ahali. amaç ay sonunda yapılmış toplam işin toplam çalışma gününe bölüp ortalamayı bulmak. tabi her günü 1 diye kabul etmiyoruz çünkü fazla veya az çalışma oluyor, şöyleki;

şimdi 8 saat standart çalışma süresi. bunu 1 görüp, 5 saat çalışmayı 5/8 den 0.63 görüyoruz. burada bir sıkıntı yok değil mi? bazen 9.5 saat de çalışılıyor onu da 9/8 yani 1 den fazla olacak.

işte bunları toplayıp diyelim 28.5 yapıyor, 100 bin iş yapılmışsa 100.000/28.5 bize doğru ortalamayı verir değil mi? bu hesap doğru mu bu mantık?

bunlarla beraber 2 sorum var;
1-) gün gün girildiğinden mesela şuan 1 nisan cumartesiyi işledim. 3535 iş yapıldı 5 saat çalışıldı. 8/5 den 0.63 geliyor, 3535/0,63 den 5656 geliyor. bu 5656 yı ben sorunca nasıl düzgün açıklarım sonuçta henüz ilk gün 3535 iş yapılmış ortalaması 5656 nasıl çıkar diye sorulsa bunu nasıl güzel ifade edebilirim?

2-)mantık tamamen doğru değil mi?

biraz önemli mevzu, başını ağrıttıklarım kusura bakmasın. :)

 
mantık doğru. ilk gün 3535 adet iş yapıldıysa bu saatlik performansla ay sonunda günlük 5656 adet iş ortalaması yakalarız manasına geliyor diye açıklayabilirsin.


  • bellbane  (03.04.17 12:15:36) 
haftalık çalışma süresinden gitsen.

n satırında ayları yazsan, n+1 satırında da ayların çalışma saatlerini hesaplasan.

n+2. satırda yapılan iş sayısı yazılsa, n+3'te de istediğin hesabı yaparsın.

aylar: ocak | şubat |
aylık çalışma saati: 200 | 180
yapılan iş:3650 | 3750
ortalama: (3650/200)*8 | (3750/180)*8 %% 8 ile çarparak günlük çalışma ortalaması bulunur. ( şu yüzdeyi hep kullanmak istemişimdir şu şekilde heheh :) )

böyle bir şekilde soru soracak adam da kalmaz. ( adamın ortalama zeka seviyesine sahip olduğunu baz aldım.)
  • blue eyes white dragon  (03.04.17 12:24:03) 
Mantık doğru yalnız şu var; eleman değişmeden yapılan işte zaman uzadıkça birim performans düşer, kısaldıkça artar. Rapor vereceksen bu durumu not olarak belirtsen iyi olur.
Net bir rakam isteniyorsa uzun gün performansını bilmekte ve iş uzun zamanlı ise yaz ve kış ayları gibi değişik zaman performanslrını bilmekte fayda var.

  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (03.04.17 12:38:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.